Беновска/Вили Лилков: Кмет на София? Лилков: Аз ще бъда!

...
Проф. Вили Лилков, кандидат за кмет на София от коалиция
Коментари Харесай

Проф. Вили Лилков, кандидат за кмет на София от коалиция „Синя София“ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 30.09.2023 г.

Кои са „Синя София“?

Вили Лилков обясни, че е издигнат от коалиция „Синя София“, която участва с пълна листа кандидати за общински съветници. Коалицията включва партиите КОД, Д3 и Български демократичен форум. Подкрепени са от още 7 партии. Това са десни партии. Водещата попита коя от тези партии се явявала скоро на избори и е преминала бариерата от 4%? Събеседникът ѝ отговори, че нито една от партиите не е преминавала тази бариера. Това са малки партии и именно това е била целта, да се събере разпиляното дясно.

Подготвеността му за поста кмет на София.

Беновска попита Лилков колко е подготвен за поста кмет на София. Той отвърна, че от 15 години е общински съветник, като е бил и заместник-председател на СОС. Същинската работа в СОС се извършва на експертно ниво в така наречените постоянни комисии. „Аз съм членувал през тези години в почти всички комисии на СОС и познавам спецификата на тяхната работа, защото всяка от тях се ръководи от различни правила и наредби и взима специфични решения. Имам стотици доклади до общинския съвет, които са се приемали и са се превръщали в решения. Освен това съм написал четири наредби. Първата беше за реда за управление на търговските дружества и на общинската част от капитала. Тя беше предизвиката от това, което правеше „Софийски имоти“, защото до моята наредба търговските дружества се управляваха от една наредба от 6 страници, която позволяваше всякакви безобразия!“, обясни Лилков.

Вили Лилков разказа, че втората наредба, която е написал, е била за званията и отличията в Столична община. Друга наредба е била за начина на именуване и преименуване на обекти с общинско значение. Лилков каза, че е писал и стратегия за развитие на спорта, като и наредба за реда за управление и стопанисване на спортните имоти и съоръжения. Водещата попита защо тогава ледената пързалка на стадион Славия е в такова лошо състояние. Събеседникът ѝ отвърна, че този въпрос трябва да бъде зададен на Обединени спортни Славия. „Това е един прекрасен комплекс, но той не е общински! Общината не може да инвестира в него. Спортните клубове трябва да получат сериозна подкрепа от държавата. А това, че общината не отделя достатъчно пари за спорт е друга голяма тема. На 10-и октомври в пресклуба на стадион „Васил Левски“ ще представя програмата си за ресор спорт, това ще е мой приоритет, като кмет ще го поема лично! На 3-ти октомври имам среща на Герена с Обединени спортни клубове Левски. Ще обиколя и терените на Академик. Тоест ще обиколя всички големи спортни клубове, запознат съм с техните проблеми. А ОСК Славия притежават спортни имоти, които са общо върху 225 декара. И ако държавата и общината не отделят пари за поддържане на тази база, тя много скоро буквално ще руинира!“, обясни Лилков.

Работата на ЦГМ.

Водещата попита как се управлява ЦГМ и къде отиват парите от есемесите. Събеседникът ѝ отговори, че в момента ЦГМ е силно дотиран от общината. А парите от есемесите отиват в транспортното дружество за дейности по организацията на движението. Като цяло обаче транспортната система е субсидирана от общината, тоест парите от паркирането влизат в бюджета на транспорта. Няма транспорт в света, особено в столиците, който да не е дотиран! Беновска заяви, че досега не е виждала отчет на ЦГМ. Вили Лилков отвърна, че дружеството редовно предоставя отчети, те са одитирани и през последните години течове там ням! Но преди 2007 там наистина са се вършели безобразия! „Откакто Дилчев е начело на ЦГМ, не му правя реклама, нещата придобиха съвсем друг вид!“, отбеляза водещата. Лилков каза, че и преди Дилчев е имало опити да се сложи ред в дружеството и в момента такъв има! Преди гратисът в градския транспорт е надхвърля 10%-12%, а в някои линии е бил и над 50%! Има промяна и в качеството на возилата!

Силните и слабите страни на неговите опоненти за кметския пост.

Водещата попита своя гост от кой от неговите опоненти смята за най-сериозен конкурент. Той отвърна, че няма да коментира останалите кандидати като личности, но може да каже, че общият знаменател при тях е неподготвеността им. Тя личи!

Водещата попита Лилков кое е силното място на Антон Хекимян. Той отвърна, че Хекимян е добър журналист. Лилков добави: „Може би ще бъде добър ръководител на пресцентъра на Столична община!“. Слабата му страна е, че не познава София. Водещата отвърна, че Хекимян живее от 20 години в София. Събеседникът ѝ каза, че едно е да познаваш улиците като гражданин, съвсем друго е да си запознат с проблемите и техните решения, да познаваш наредбите, законите, практиките.

По отношение на Ваня Григорова Лилков заяви, че силната ѝ страна са синдикалните знания, които има. Тя обаче също не познава София.

За Васил Терзиев гостът заяви, че е интелигентно и възпитано момче, но не познава София и не е готов за управленец. За да станеш кмет на един град, трябва да си подготвен, а подготовката е политическа, експертна.

Вили Лилков заяви, че Карлос Контрера е добре подготвен, особено с сферата на транспорта и сигурността. Чувал е добри експертни мнения от него. Като слабост може да отчете, че представлява малка партия.

Лилков каза, че познава кандидата на „Възраждане“ Деян Николов и не може да каже нищо за него. Същото може да каже и за Ивайло Вълчев.

Беновска помоли събеседника си да коментира Радостин Василев. Той отвърна: „Едно възпитано момче! Интелигентно момче, което се опитва да си намери място в политиката!“.

Управлението на Борисов и Фандъкова.

„Борисов колко познаваше София?“, попита водещата. Лилков отговори: „Малко! И за мен тогава, като общински съветник, беше много лесен кмет за критикуване!“. Беновска попита Фандъкова колко е била запозната със столицата. Гостът ѝ отвърна, че все пак тя е била заместник-кмет преди това, което ѝ е дало някаква подготовка. Освен това Фандъкова е стъпила на една администрация, подготвена от Софиянски.

Възможно ли е да има договорка между ГЕРБ и ПП за местните избори?

„Знаете ли защо Ви питам, вчера Васил Терзиев беше в КНСБ, вероятно и Вие ще бъдете поканен!“, продължи Беновска и пусна в ефир въпросите, които зададе на Терзиев на 29.09.2023 в централата на КНСБ

Иначе, изборите за кмет в София „летят“….

29 септември 23-та

Беновска/Терзиев: Договаряне? За София, с опонентите?

Терзиев: Конструктивизъм. Строим. Надграждаме.

Илиана Беновска: Г-н Терзиев, като Ви слушам, а и не само Вас, а и „вожда“ Борисов и Делян Пеевски сякаш се прокрадва една тенденция, крадешком за обединяване, за да има гарантирана сигурност, просперитет на държавата, в случая на София! Това е и нова геополитическа тенденция, виждате. Дали е възможно да станете Вие, по-скоро не носител на нажежаване на страстите, а по-скоро на разбирателството без да има конформизъм?

Васил Терзиев: За да не говорим за сложни модели, сглобки и прочие, аз се надявам на 29-и октомври да успеем да заслужим гласа на повечето софиянци, за да имаме мнозинство в общинския съвет и да можем всички тези политики, които искаме да реализираме, да имаме инструментите да ги реализираме със силен екип в централната община, добре подготвени и добре работещи като хора районни кметове и мнозинство в общинския съвет. Тогава би било доста по-лесно и няма нужда да водим този разговор какво бихме направили в една много по-сложна ситуация. Надявам се да си я опростим! За тази цел се надявам в следващия един месец да си свършим добре работата и да покажем, че знаем накъде сме тръгнали и имаме хората, с които да го реализираме.

Илиана Беновска: Ще се борите ли да съществува миролюбив, конструктивен, експертен тон по време на тези избори? Това беше същността на въпроса!

Васил Терзиев: Ние сме казвали неведнъж, че залагаме на конструктивизма. Ние искаме да строим, искаме да надграждаме! Искаме този град да върви напред по-бързо, по-уверено, а не да потъваме както винаги в отричане, в персонални атаки, във всичко друго, но не и в решаването на тези проблеми, за които сме се събрали и които тормозят гражданите! Така че нагласата ни е да е по същество!

Беновска продължи: „Забелязвате тенденцията на минал пазарлък, след който има някакви договорености, поне това се вижда в Парламента и в МС. Съществува ли такъв пазарлък между кандидатите за кметове в София и възможен ли е? Може Вие да не участвате, но подозирате ли, че Борисов и Кирил Петков са се разбрали за София, Пловдив, Варна, Бургас?“. Вили Лилков отговори, че според него такава договорка няма. На първи тур навсякъде тези две големи политически формации ще премерят сили и може би в зависимост от резултатите ще се формират и политиките в бъдещите общински съвети. „Не подозирам тези две политически сили в сговор. Още повече, че моето впечатление е, че Борисов остана изненадан, че ПП-ДБ издигнаха кандидатура за София без да се консултират с него. Той явно имаше такива очаквания. Оттук нататък вече ще бъдат само мои гадания!“, добави той.

Необходимостта от коректен и експертен тон.

„Виждам от Вашето поведение, че се опитвате да наложите един коректен, експертен разговор!“, продължи Беновска. Вили Лилков заяви, че това е основното в политиката. Според него кресливите политици са тези, които си търсят място. Тези, които непрекъснато говорят за корупционни схеми, а когато трябва да посочат нещата конкретно, изчезват от терена. Той бе категоричен: „А София ще спечели само, ако ние говорим експертно и професионално за проблемите на София! Защото едно е да говориш с езика на обикновения човек, който има някакви проблеми и констативно да ги потвърждаваш, съвсем друго е да му предложиш решения! Второто за мен е по-важно!“.

Какви въпроси би задал на своите опоненти?

„Ние въведохме една рубрика всеки от кандидатите да задава въпроси на другите. Вие какъв въпрос бихте задал на изброените преди малко?“, попита Беновска. Лилков отговори, че въпросите са много, но трябва да се започне от най-важното, а това е да се погледнат стратегическите документи на общината. Би ги попитал например дали познават общия устройствен план. „Вероятно звучи много абстрактно, но това са едни документи, в които се третират и обобщават всички системи на града, защото един град е съвкупност от много системи, които работят едновременно. Тяхното познаваме е много важно и особено перспективите за тяхното развитие. И ако не ги познаваш, тогава ще бъдеш кмет, който ще следва проблемите. Ще прави ремонти, ще мете улиците, ще се грижи да има вода във вашите чешми, обаче той ще следва проблемите! Тогава се появява мандатното мислене. И ако аз мога да критикувам ГЕРБ за нещо, това е мандатното мислене. Тоест правим бюджета, поставяме целите, но в рамките на един бюджет. Да закърпим това, да спасим онова, но това е аварийно действане. София не поглежда в бъдещето. Ще Ви дам един пример, ако през 80.-те години тези хора преди нас не са били погледнали в перспектива града, ние нямаше да имаме метро. Ако тогава, когато по Цариградско шосе са минавали по 5 коли на минута, не са поставили основите на метрополитена, ако не са започнали с подготовката на кадри, ако не са запазили определени трасета, ако не са започнали проектантски и проучвателни преди това действия, ние днес едва ли щяхме да имаме метрото, което се оказва от днешна гледна точка страшно ценно. Затова предлагам на кандидатите за поговорим за това каква ще бъде София след 25-30 години, каква ще я оставим след нас!“, заяви Лилков.

Необходимостта от ново, модерно градско сити.

Вили Лилков заяви, че София отдавна се нуждае от ново, модерно сити, от център, който да бъде административен, модерен. Преди време е било определено място, на мястото на сегашния технопарк. През 2007 г. в София са дошли най-големите архитекти в света и да дали своите проекти за невероятни неща, които са могли да се направят. Лилков заяви: „Тогава знаете ли какво казваха, казваха и журналистите даже, ами то метрото няма да стигне дотам, отдалечено е. Но то взе, че стигна. Идеята беше целият този разпилян административен център с много сгради, всичко това да се събере на едно място, да се развие в съвременния му вариант! А тези сгради да бъдат превърнати в хотели, галерии или нещо друго! Изпуснахме възможността да си направим градско сити! Аз да Ви попитам, къде са вторичните градски центрове на квартали като Люлин, Младост, при положение, че те са поставени в общия устройствен план? Там няма фонтани, места за разходка, административни сгради, нямат болници, спортни съоръжения, нямат библиотеки, нямат уютни места!“.

Крайградска железница.

Вили Лилков заяви, че на ден има над 200 000 трудови пътувания към София и трябва да помислим как да намалим замърсяването. Според него това може да стане с градска железница, за която има идейни разработки. Целия западен пръстен може да бъде заобиколен с железница, която да обслужва и регионите около София. Този проект е съизмерим с метрополитена и трябва да започнем да мислим за него. Метрото вече е достигнало до някои крайградски гари. Например в Горна Баня. Този потенциал съществува, а железопътната мрежа не се използва.

Планините.

Водещата отбеляза, че лифтовете на Витоша са спрени. Лилков отвърна, че може да говорим не само за Витоша, а и за Люлин, Лозенската планина, Стара планина. Ние сме заобиколени от едно богатство, което не поглеждаме.

Обръщението към избирателите.

Вили Лилков се обърна към избирателите: „Гласувайте за компетентността! Гласувайте за опита! Гласувайте за това да имате кмет политик! И разбира се гласувайте с номер 89 за листата за общински съветници и районни кметове, изключително качествени хора! Над 13 души доктори, професори, доценти, хора доказани в науката, в спорта, инженери! Залагаме на качеството!“. Така завърши разговорът между Вили Лилков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 30-и септември 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР