Проф. Татяна Червенякова е директор на столичната Инфекциозна болница. Ето

...
Проф. Татяна Червенякова е директор на столичната Инфекциозна болница. Ето
Коментари Харесай

Проф.Червенякова: Бъдете нащрек! Тези симптоми подсказват зараза с Делта-варианта!

Проф. Татяна Червенякова е шеф на столичната Инфекциозна болница.

Ето какво сподели тя по Българска национална телевизия по отношение на Делта-варианта на Коронавируса, имунизацията и хоспитализацията на пациенти у нас:

„ Наистина се намираме в една тежка обстановка. Вирусът е по-заразен. Ваксиналното покритие е ниско, а хората не могат да съблюдават ограниченията, което води до повече хоспитализации “. “Много постоянно пациенти даже и в тежко положение отхвърлят банкет в болница. Леките случаи няма по какъв начин да ги одобряваме “, продължи тя.

„ В Индия се оповестява и за загуба на слух от Делта разновидността. Липса на вкус и сила са признаците, които би трябвало да ни сигнализират, че може да сме инфектирани с Делта “, разкри шефът на Инфекциозна болница в София.

“Няма основна разлика във връзка с клиничната пътека. Няма асимптоми. Може би би трябвало да отделя един признак – умората, неналичието на вкус. Други са пневмониите. При децата има и диарии. Инфекциозна болница приема и деца през цялото време на пандемията “, сподели проф. Червенякова. “Едното дете е на около година, а другото е малко по-голямо. Състоянието им не е сериозно. Общо взето децата не боледуват толкоз постоянно и бързо се овладяват признаците им “, заяви тя.

“Повечето пациенти при нас не са имунизирани. Възможно е след имунизация да има ново заразяване “, посочи тя. “Приемаме с напрежение, тъй като има и инфектирани лекари и медицински личен състав. Не доближават фрагментите в здравната система. Все отново сме инфекциозна болница и би трябвало да се оправим с това заболяване. С опциите за лекуване на възпалителните процеси, които настъпват. Говорим и за мултивъзпалитен развой при децата и дълъг Ковид също. “, акцентира проф. Червенякова.

“Ние чакаме оня медикамент, който с едно приемане ще лекува болестта “, пожела тя. “Да разбрах, че има дефицит в Благоевград и други градове. Ремдесивирът би трябвало да се даде рано. Той би трябвало да се дава там, където чакаме да има развиване на сериозна болест. При нас още има количества от ремдесивира. Той обаче няма да предотврати развиването на тежки форми. А пациентите идват късно – на 5-6 ия ден “, разяснява тя обстановката с неналичието на ремдесивир на някои места в страната.

“Гледам, че всяка смяна във финансирането на хората оказва въздействие. Има напрежение и при нас поради новата методика. Ако това бъде променено, ние ще го приемем “, сподели тя във връзка променената методика на възнаграждение на медиците. “Мисля, че има доста негативизъм измежду обществото, в това число и измежду медиците. В последна сметка би трябвало да защитим обществото. За момента не разполагаме с друго оръжие. Моят съвет е за рисковите групи ваксината да бъде прилагана. Разбира се, остава доброволното решение. “, сподели тя за имунизирането.

“Има доста случаи. Аз ще запомня и първия случай на човек, върнал се от Пекин. Помня фамилии, стара двойка. Помня цялата болежка на околните, които желаят да видят своя човек. Има и хубави моменти. Вчера получихме благодарствено писмо “, сподели на край проф. Червенякова.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР