Проф. Румяна Коларова обясни как може да бъде съставено правителство.Перспективите

...
Проф. Румяна Коларова обясни как може да бъде съставено правителство.Перспективите
Коментари Харесай

Проф. Коларова: Правителството на малцинството може да се сформира с първия или третия мандат

Проф. Румяна Коларова изясни по какъв начин може да бъде формирано държавно управление.

Перспективите за образуване на кабинет ще се определят не от това, което става в президентството, а от това, което става в Народното събрание. Това мнение изрази пред БНР политологът от Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Румяна Коларова.

Съгласие за председателските места в парламентарните комисии е база за управническо единодушие, добави тя.

Според нея времето, което президентът отпуска, е съобразено с модела, по който би трябвало да се търси реализиране на единодушие: " По-скоро в случая той желае да се застрахова против всички обвинявания, че неговата администрация се пробва да тласка страната към политическа криза, която да докара до усилване на пълномощията на президента. Той не желае да бъде привиждан като търсещ повече власт, в сравнение с Конституцията му дава. "

Конституцията не е определила колко време може да се спечели - това зависи от дейностите на парламентарно показаните партии, уточни проф. Коларова.

По думите ѝ времето, което ще лишават опитите за образуване на кабинет, ще зависи не толкоз от мандатоносителите, колкото от дейностите на останалите партии.

Правителство може да се сформира или с първия, или с третия мандат, счита Румяна Коларова: " С първия шансът е държавно управление на малцинството. Този модел може да бъде и с третия мандат. "

Две от трите държавни управления на малцинствата изкараха съвсем цялостен мандат, напомни политологът.

90% от кабинетите в Дания са на малцинството и изкарват съвсем цялостен мандат, даде образец Коларова. По думите ѝ сходни държавни управления са много адаптивни и могат да минават през огромни политически турбуленции, в случай че има естествена политическа среда, означи проф. Румяна Коларова.

Тя назова " незаконно безконтролно "  да се приема бюджет, без да има настоящо държавно управление, написа novini.bg.

Президентът постоянно печели, когато активизира така наречен антикорупционно болшинство, само че то се сви, сподели още проф. Коларова. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР