Проф. Румен Гечев, водач на листата на БСП в Плевен,

...
Проф. Румен Гечев, водач на листата на БСП в Плевен,
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев отговаря на Борисов за фалита на банките през 1996 г.

 Open photo

Проф. Румен Гечев, лидер на листата на Българска социалистическа партия в Плевен, отговори на водача на ГЕРБ Бойко Борисов за банкрута на банките през 1996 година

 

Ето какво написа социалистът във Facebook:

 

Днес, 06 септември, 2022 година, лицето Бойко Борисов още веднъж се е впуснал в преминаващи границата на здравия разсъдък оценки и фалшификации по мой адрес. В негово изявление той безочливо внушава, че „ Световният първенец, планетарният първенец по банкрутиране на банки се споделя Румен Гечев. 24 банки е банкрутирал “. Първо, нито един министър, нито държавно управление може да банкрутира банки. Съгласно Конституцията и законите на страната банка може да разгласи във банкрут единствено съдът по предложение на Българска народна банка. Само Българска народна банка може да лицензира, да контролира, управлява и да лишава лиценз на банка, без значение дали е държавна, частна или кооперативна. Нещо повече, за интервенция на изпълнителната власт в работата на самостоятелната банкова система се носи правосъдна отговорност.
Второ, самият Борисов персонално и с цялата си парламентарна група даде безапелационна позитивна оценка на финансовият екип на държавното управление „ Виденов “.
ГЕРБ предложиха и гласоподаваха за шеф на Българска народна банка господин Димитър Радев, а за зам. Управител и то на ръководство „ банковия контрол “ господин Димитър Костов. Първият бе зам. министър на финансите, а вторият министър на финансите в държавното управление „ Виденов “. Нещо повече, в десетки изявленията към търсенето на нов шеф на Българска народна банка през последните месеци, Борисов и неговият парламентарен екип сипеха суперлативи към господин Радев и упорстваха той да бъде избран отново още веднъж за гуверньор на Българска народна банка.
И ГЕРБ има съображение, тъй като и двамата сътрудници от финансовият екип „ Виденов “ са висококвалифицирани и потвърдили се икономисти у нас и в чужбина.
И тук поражда сложен към интелектуалеца Борисов въпрос: Защо превъзнася финансовия екип на Виденов, а каканиже нелепици за министъра на икономическото развиване Гечев?
Трето, като министър съм имал прекомерно далечни от банковата система отговорности, в това число приемане на закон и основаване на Агенцията за непознати вложения, основаване на закон и подготовка въвеждането на Държавна насърчителна банка – през днешния ден Българска банка за развиване, основаване на Комисията за скъпи книжа- през днешния ден Комисията за финансов контрол КФН и може би най-важното – създаването на Закон за въвеждането на Паричен съвет. Заедно с МВФ, през втората половина на 1996 година подготвихме Валутния ръб. Но превратът през януари 1997 година осуети неговото навременно въвеждане.
Четвърто, банките банкрутираха тъй като бяха завлечени от грабителите на българския народ. Те са добре познати на Борисов и са разказани отлично от някогашния народен представител от ГЕРБ А. Тодоров в неговата заклеймяваща книга „ Шайката “. В нея Борисов е много забавен воин. Прав ли е А. Тодоров, че Борисов е слугувал на тези грабители и дали още не им слугува?



 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР