Проф. Пламен КировМинистърът на правосъдието Атанас Славов изглежда доста наивен

...
Проф. Пламен КировМинистърът на правосъдието Атанас Славов изглежда доста наивен
Коментари Харесай

Без главен прокурор? Нужно е ВНС

Проф. Пламен Киров
Министърът на правораздаването Атанас Славов наподобява много доверчив човек - какво си мислят - че президентът ще отиде в администрацията и незабавно ще подпише указа ли? Така се е манифестирало по време на комунизма и тези момчета имат същите обноски и привички като по това време - нищо остаряло не е забравено и нищо ново не е научено. 
Президентът може да подпише указа още през днешния ден, само че може и да го върне с бележки за метода, по който е протекла процедурата. Не е ясно дали този Висш съдебен съвет е в пълномощията си да предлага промяната на основния прокурор. Може и да не го върне, а да изчака решението на Конституционния съд. От решението на Конституционния съд би трябвало да стане ясно и да се постанови решение, с което да одобри или не, че Висш съдебен съвет, откакто е с изминал мандат, не е способен въобще да работи. То тогава указът на президента за освобождение на основния прокурор ще се окаже, че е нереален от деня на подписването си и Гешев ще би трябвало да се върне в прокуратурата като основен прокурор, също както Иван Иванов се върна отпред на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).
Висш съдебен съвет са създали единствено първата крачка, в случай че гледаме метода, по който действа съвета: същите хора, избрали Гешев за основен прокурор със 17 гласа " за ", в този момент го освобождават или направиха стъпка към освобождение. Ако в първия случай те са работили стимулирани от политически ползи, то във втория случай по какъв начин работят - независимо или от политически ползи? Въпросите са доста, не е единствено един - за преустановяване предварително мандата на основния прокурор.
Ако някои си мисли, че като се приключи мандата на Иван Гешев, няма да бъде определен втори или трети Гешев - доста се лъже. То, в случай че ставаше единствено с конституционна промяна, нали Христо Иванов я направи 2015 година и в този момент всичко трябваше да е цветя и рози. Тези промени не способстваха за смяната за метода, по който работи правосъдната власт. Проблемите не са единствено в прокуратурата, а и в съда. 
Нищо не може да се чака от Европа в поддръжка на Гешев. В България се е изработила от дълго време една скица - от нас потеглят хрумвания, които отиват в Европейски Съюз, там се оформят и спускат в България като искания на еврочиновничеството към България. Произходът на тези хрумвания е български, само че минавайки и обличайки се в европейски одежди, се спускат като задача за осъществяване. Да се чака, че от Европейски Съюз ще кажат - абе момчета, вие доста неприятно постъпихте с Гешев, не се надявайте на това.
Когато се трансформират институциите, в това число и правосъдната власт и се отстрани фигурата на основния прокурор от Конституцията, с учредения се слага въпросът може ли Обикновено Народно заседание да извърши тази смяна и не е ли належащо Велико Народно заседание. Същото важи и за служебното държавно управление, което също желаят да махнат - вижте какъв брой е извратено политическото мислене в България.> Нюз бг
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР