Проф. Пламен Киров е завършил Юридическия факултет на СУ „Св.

...
Проф. Пламен Киров е завършил Юридическия факултет на СУ „Св.
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров пред novini.bg:Грешно е да залитаме в посоката - всеки избирател да е контрольор

Проф. Пламен Киров е приключил Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски” през 1985 година и от идната година та до момента е учител там. От 1995 година до 2006 година е бил член и зам.- ръководител в няколко следващи състава на ЦИК. Бил е парламентарен арбитър от 2006 до 2015 година, също по този начин и представител на България във Венецианската комисия. Специализирал в Гърция, Малта, Холандия и Съединени американски щати. Той е началник на единствената катедра по конституционно-правни науки в България към ЮФ на Алма матер. Разговарям с него по настоящата тематика - съществуващото законодателство дава ли благоприятни условия за цивилен надзор върху изборния развой в степен, която да не буди съмнения за спекулации и подправяне на гласоподаването?

Граждански надзор върху изборния развой съществува още от първите избори за Велико народно събрание 1990 година. В гласоподавателния развой могат да вземат участие наблюдаващи от неправителствени организации, които се записват в ЦИК и им се издават удостоверения. Те участват в деня на вота в изборните секции, в това число и при отчитане на резултатите. Грешно е да залитаме в посоката всеки гласоподавател да е инспектор.
Гражданите могат да следят изборния развой като наблюдават дали след приключването на гласуването СИК са залепили протокол от преброяването пред секцията, където са пуснали бюлетината си. Т.е. всеки може да се запознае с резултатите и след това да наблюдава, когато се разгласяват тези резултати от ЦИК дали съответстват с огласените от протокола на секционната комисия. Ето това е законовата опция дейните жители да проследят процеса. Сега се чуват доста гласове от извънпарламентарните партии за снимането на вота, само че както към този момент имах опция да разясня и пред ваши сътрудници считам, че

видеонаблюдението може да се реализира единствено по закон,

т.е. с въвеждане на норма в Изборния кодекс. В нея би трябвало категорично да се уточни кой и по какъв начин ще провежда снимането, каква ще е процедурата и по какъв метод данните от него ще се съхраняват и разгласяват. Ако всеки снима както му пристигна, след това може да се явят напълно разнообразни записи и ще настане цялостен безпорядък, тъй като ще зародят разногласия за достоверността на записите, по тази причина дали не са манипулирани и така нататък Снимането не може да стане с позволение просто всеки да го прави, както му скимне. Това го няма на никое място по света. Виж, има страни, в които по законодателен път е въведена опцията за видеонаблюдение при отчитането на изборния резултат. Например по този начин е в Русия - до всяка секция има камера, която предава в действително време. Но както знаем, отново някои настояват, че там резултатите са манипулирани.



Възможен ли е надзор върху Министерство на вътрешните работи и ГРАО - съществени играчи във вота -

- също би трябвало да се регламентира по закон и може да стане единствено по вътрешноведомствен метод. Няма по какъв начин да направляваме изработката на подправени документи, гледали сме следствия, че има цели печатници за задачата. Трябва да се ревизират изказванията за неистинен документи, тъй като другояче всеки може да излезе и да твърди каквото му пристигна мислено. Няма по какъв начин гражданските организации да управляват издаването на персонални документи. Такива наблюдения може да се вършат единствено по вътрешен ред и правила, написани в закон, с цел да може ясно да се превантира желанието на някои да вършат фалшификации.

Няма по какъв начин българите в чужбина да имат неограничени благоприятни условия за гласоподаване

те са в друга страна и това е самичък по себе си ограничителен фактор. Ако се върнат в родината си, както ги прикани един политик /бел.ред. /, ще имат равни права с всички останали гласоподаватели. Но щом са на територията на друга страна, е разбираемо да преценяват това изискване, съгласно опциите на нашите представителства там да провеждат процеса. Няма по какъв начин да се сложи знак за тъждество в изискванията тук и там. Спокоен ли сте за честността на вота, който следва в България, ме питате. Още от 1990-та година се занимавам с избори и по тази причина ще ви отговоря по този начин - спокоен съм дотолкоз, доколкото ще би трябвало да установявам, че има нарушавания на изборния развой.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР