Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към БАН е

...
Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към БАН е
Коментари Харесай

Български учен е водещ автор в мащабно проучване на НАСА

Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към Българска академия на науките е водещ създател в огромно проучване на учени от НАСА, което беше оповестено в влиятелното издание Journal of Vestibular Research. Публикацията е плод на дълготраен взаимен труд на Американската галактическа организация и българския професор, оповестиха от пресцентъра на МОН.

Тя наблюдава 20 полета на галактическата совалка на НАСА и изследва проблемите в координацията на придвижванията на астронавтите. Проучването касае два аспекта - сполучливо пилотиране на космичния транспортен съд, изключително при приземяване и маневри през време на полет и вярното осъществяване на рутинните задания и опити по време на полет. „ Колкото и да е напреднала и продължава да се усъвършенства технологията на галактическия транспортен съд и уредите му, от основно значение за сполучливо реализиране на полета и дилемите му е човешкият фактор – астронавтът “, акцентира проф. Колев. 

Публикуваното изследване е най-мащабното, правено от НАСА до момента, а водещата роля в него на проф. Колев е извънредно самопризнание за България.
Проф. Колев има още няколко взаимни публикации с учени от НАСА, една от които беше оповестена преди няколко години в Nature Sci Reports.

„ За мен е наслаждение, че повече от две десетилетия подпомагам с най-голямата научна организация в света – НАСА в провеждането на научни опити и, че съм бил награждаван от нея “, споделя проф. Колев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР