Проф. Огнян Герджиков коментира избора на Иван Гешев за главен

...
Проф. Огнян Герджиков коментира избора на Иван Гешев за главен
Коментари Харесай

Проф. Огнян Герджиков: Иван Гешев има морална устойчивост и воля да бъде добър главен прокурор

Проф. Огнян Герджиков разяснява избора на Иван Гешев за основен прокурор. Ето какво сподели той в изявление пред "Правен свят ".

– Проф. Герджиков, станахме очевидци на безапелационна поддръжка от страна на Висш съдебен съвет към новоизбрания за основен прокурор. Има ли обаче, съгласно Вас, задоволително правни причини Иван Гешев да не бъде одобрен за основен прокурор?

– Ще кажа нещо, което доста малко хора знаят за господин Гешев. Първите години след измененията през 89-та година, ми гласоподаваха доверие три години да преподавам във Висшата специфична школа „ Георги Димитров “, в която допреди измененията допускаха единствено партийни членове. Там, несъмнено, както е обикновено да се чака, равнището беше много, много по-ниско.

Следователно, там оценките, които пишех, бяха всеобщо двойки, тройки и четворки. През цялото време, през тези три години съм писал пет шестици и едната беше на Иван Гешев. Това демонстрира, че този човек има потенциала да усвои една сложна материя, каквато е правната материя. Това за мен е много сериозен мотив за неговите благоприятни условия.

Така че от тази позиция, аз не съм обезпокоен. Тази безапелационна поддръжка, която той получи, с изключение на от Висш съдебен съвет, само че и това, че зад него застанаха единомислещо прокурорите и следователите значи, че те го припознават като един заслужен човек да оглави прокуратурата. Това за мен е доста сериозен мотив.

– За първи път сме очевидци на толкоз искрено политическо вмешателство в процедурата по желание на един от „ тримата първи “ в правосъдната система. Сега натиска се насочва против президента. Как ще постъпи президентът в тази обстановка, по какъв начин очаквате да аргументира сключване на указа или възможен отвод?

– Не мога да предсказвам по какъв начин ще постъпи президентът. Ще забележим по какъв начин ще постъпи. Той може да има някакви причини да не подпише указа, които аз няма по какъв начин да знам, само че моите упования са, че ще го подпише. Разбира се, не мога да съм безапелационен никога. Той има свои разбирания, по свои канали взима някакви сведения, данни, които аз не знам. Не мога да кажа нищо.

– Какво Ви направи усещане в десетчасовото чуване на Гешев? Има ли нещо, което намирате за проблематично във вижданията за развиването на прокуратурата на определения за идващ „ обвинител №1 “?

– Трябва да си призная, че не съм следил това 10-часово чуване. Знам крайния резултат. Струва ми се обаче, че концепцията на Гешев е доста стройна и рационална. Разбира се, аз съм гледал диагонално нещата, защото по начало прокуратурата е надалеч от моите професионални ползи.

– Иван Гешев се разгласи за възстановяване на разговора сред обособените институции в правосъдната власт. Не е ли прекомерно оптимистично това му очакване, на фона на антагонизма, който Лозан Панов показва при чуването?

– От много време Лозан Панов се явява като контрапункт на останалите „ огромни “ в правосъдната система. Така че от тази позиция не се сюрпризирам доста. За мен Панов нагази в блатото на политиката доста повече, в сравнение с е в разпоредбите на региона, в която би трябвало да са неговите функционалности.

Така че той повече се изявява като политик, в сравнение с като магистрат.

– Как си обяснявате, че ръководителят на Върховен касационен съд не зададе нито един въпрос от професионален темперамент, а се ограничи до три, които нямаха нищо общо с Концепцията на Гешев, а най-после изчете и политическа тирада, с която се разгласи срещу претендента.

– Това е Лозан Панов! Това е задоволително да се каже. Той е с такива разбирания, това е неговото верую. Той се смята за доста повече политик – от кое място и за какво – няма да разясня, само че той просто е доста друг от върховен магистрат.

– Според Сотир Цацаров, през 2015-та година Лозан Панов не е избиран единствено във Висш съдебен съвет, само че и в „ две други здания “, кои са те, съгласно Вас?

– Нека не гадаем – мога да имам някакви съмнения, само че избирам да не ги споделям.

– Ще успее ли Гешев да даде нов заряд в битката с корупцията по високите етажи на властта и дали в един миг няма да стане неуместен и за тези, които през днешния ден го поддържат?

– Изключително сложна е ролята на основния прокурор, тъй като има конфликт на ползи. Аз персонално в доста огромна степен имам вяра на Иван Гешев и считам, че има и моралната резистентност, и воля да бъде един добър основен прокурор. Силно се надявам да не ме разочарова.

– В тази връзка, очаквате ли от страна на Иван Гешев да организира разговор с изключение на с останалите държавни институции и с академичната общественост в работата си? Питам Ви, тъй като той даде поръчка, че намира наказателния развой в България за педантичен.

– Смятам, че той ще организира разговор с академичната общественост, тъй като отлично осъзнава какъв брой мощно нещо е правната просвета. Особено, откакто сме очевидци какво става в нашето Народно заседание, изключително последните години.

Един аматьорски метод, липса на изчерпателност, липса на истински професионализъм. Мен доста ме боли, тъй като виждам по какъв начин нещата се вършат непрофесионално. Така че мощно се надявам Иван Гешев в региона на наказателното право и наказателния развой да потърси опора в университетските познания.

Проф. Огнян Герджиков е дълготраен учител в Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, някогашен ръководител на Народното събрание и министър председател в служебното държавно управление на президента Румен Радев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР