Проф. Николай Радулов е консултант по проблемите на националната сигурност.

...
Проф. Николай Радулов е консултант по проблемите на националната сигурност.
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов: Ако със здравето на хората има проблем, то е заплашена националната ни сигурност

Проф. Николай Радулов е съветник по проблемите на националната сигурност. Бил е секретар на Министерство на вътрешните работи в държавните управления на Стефан Софиянски  Стефан Софиянски Стефан е наследник на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и Иван Костов  Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ " Кирил и Методий " (СОУ " Уилям Гладстон " ) -. Сега преподава по проблемите на сигурността в Нов български университет и Института по библиотекарство и осведомителни технологии. С него си приказваме по тази причина застрашена ли е националната ни сигурност, поради ковид и каква е обстановката в нашата страна по време на към този момент пандемичното разгръщане на болестта.

Ситуацията не е по-различна от всяка друга година, когато има грипни епидемии.

Жертвите, които взема грипа са неведнъж повече, в сравнение с от ковид до момента. Държавата взема ограничения, само че си пролича, че съответните институции, които би трябвало да се занимават с предохранителните ограничения, не бяха подготвени. Видя се, че в лечебните заведения нямаше профилирани дрехи, в аптечната мрежа пък недостигаха маски, ръкавици и така нататък. Така че от позиция на подготовката, която би трябвало да имат тези избрани ведомства, тя не беше наред, несъмнено куцаше. Но бързо се взеха ограничения и в този момент виждаме една бодра активност, която можеше да бъде избегната, в случай че опазването на здравето у нас не е по този начин качествено болно. В тази сфера, пък и освен в нея, се работи реактивно - когато се случи бедата и е налице вредоносен резултат, тогава се работи. Впрочем, по този начин е и в областта на сигурността - като стане някое закононарушение, тогава стартира да се работи. Предвиждането, предварителната подготовка на запаси, липсват, не се вършат, за жалост.
Слава Богу към този момент откритите заболели от ковид у нас са малко!

Експерт: Грешка е да кажеш на хората да не се поддават на суматоха, тъй като по този начин изпадат в суматоха

При прецизно съблюдаване на наложената към този момент карантина, съм отпимист, че болестта у нас ще бъде лимитирана.

Наясно съм, че българинът по принцип няма доверие във управляващите в такива обстановки. Още преди 80-те години на предишния век, множеството българи се поддават на суматоха. Когато по това време излезеше някой министър да успокоява, че има задоволително от някоя стока, множеството ни съграждани незабавно хукваха да купуват тъкмо от нея в големи количества. От тогава до момента в това отношение няма смяна. Въпреки уверенията на хора от изпълнителната власт посредством ефирните медии, хората хукнаха да се презапасяват с храни.
Като специалист по сигурността мога да кажа, че е естествено инфектираните места и хора да бъдат под карантина и това да не се драматизира и преувеличава. Властите от своя страна би трябвало да се отнасят доста внимателно към всяко съмнение за заболяване. Управлението прави, каквото може.

Паниката е вследствие на недоверието на хората във властта от десетилетия насам.

Причините са в неявяване на сигурност, в престъпността, която дефакто не понижава и така нататък.Всичко това се съчетава и с следващи порции кавги, а пък част от хората си мислят, че нервността, обвързвана с коронавуса, е умишлено раздухвана, с цел да покрие проблемите с корупцията, с водата, с бедността и така нататък Българинът по природа е песимист и си споделя: както до момента всеки скандал се покрива с някой идващ, по този начин и в този момент се подвига пушилка към болестта, с цел да се тушират предходните афери. Но аз съм сигурен, че към този момент нещата са доста дълбоки и нищо отпреди вируса няма да бъде забравено.

Ролята на медиите и обществените мрежи

В България доста се има вяра на обществените мрежи, вършат се даже тематични групи и изобщо там е плодородна почва за разпространяване на всевъзможни фейкове. Даже имаше една група там, която се сътвори от хора, уверени, че Земя-та е плоска?! Стана по този начин, тъй като у нас имаше дълги години, в които доста хора имаха вяра на формалните медии, а след това бяха разочаровани от тях. Мнозина изгубиха доверие в общоприетите медии и по тази причина се втурнаха към обществените мрежи, само че там би трябвало доста да се внимава за кьорфишеци. Аз преподавам "Разузнавателен разбор " и част от материята на този предмет е за различаването на същинската вест от подправената. Но в последна сметка съм се убедил, че човек има вяра в това, в което желае. Ето за какво нищо не можем да създадем за тези, които желаят да имат вяра, че Земя-та е плоска и др.конспирации. Просто хората би трябвало да се стремят повече да четат разнообразни средства за всеобща информация, да съпоставят и наблюдават коя по какъв начин отразява тематики, които ги интересуват. Така персоналният им опит по всякакви мотиви, ще им покаже на кои медии да имат вяра.
Сигурността, в необятният смисъл на понятието, се състои от доста съставни елементи и една от тях е здравето на хората. Ако със здравето на хората има проблем, то е застрашена националната ни сигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР