Проф. Николай Овчаров продължава делото на покойния Божидар Димитров, с

...
Проф. Николай Овчаров продължава делото на покойния Божидар Димитров, с
Коментари Харесай

Граф Дракула и началото на историята

Проф. Николай Овчаров продължава делото на починалия Божидар Димитров, с който имаха някои търкания в предишното, само че и двамата обичат България и гледат в една посока - да разпространяваме родината с цената на всичко, даже в случай че за тази цел е належащо да вършим от науката панаир - откриваме кости на Йоан Кръстител, разгласяваме даден скелет за вампирски, четем и пишем историята картинно и патриотично. От това на някои учени и жители им призлява, други плюнчат пръсти и си вършат сметката. 

Сега проф. Овчаров копа към Свищов и споделя хубави митове, които може и да не са напълно правилни, само че пък е открито сигурно, че цепенякът Цепеш е бил в Свищов през втората половина на XV в. и набил на прът няколкостотин османци. Според легендите пък имал и гадже българка, а в действителност от полуисторическите сведения излиза наяве, че Влад Цепеш - Дракула, пък и власите изобщо са по генезис българи, които след това се романизират по политически аргументи. Това е малко комплициран преразказ на също по този начин обърканите разкази на Николай Овчаров и историка от СКАТ Пламен Петров. Без да влизаме допълнително детайлности - ний сме дали всичко на света, това е главната историческа теза, която пазиме пред туристопотока.

В края на краищата евентуално не е неприятно да се опоетизира историята и да се притеглят туристи с шменти-капели. 5 лева са си 5 лева Когато някой ти приказва за хубост, творчество, дух, магия - да знаеш, че в края на изречението ще има и " дай пет лв. ". Привържениците на този метод дават за образец остров Кипър, край чиито крайбрежия от морската пяна зародила Афродита Киприда. " Това да не би да е исторически правилно? " - питат учените и размахват туристически брошури. 

Прави са хората - пари би трябвало да се вършат от всичко, другояче ще лапаме мухите и ще чакаме някоя ябълка да ни падне на главата, че да я изядем, щото няма и да се сетим да измислим някой физичен закон. Пък и да го измислим - кой ще ни даде пари за тая работа? Исак Нютон да не мислите, че се е прехранвал с научни открития? Бил е началник на Монетния двор, имал и политическа кариера.

А пък аз в тая връзка се сещам за една импресия на щерка ми. 

Тя е малко момиче, а когато беше още по-малка - на 10, ми описа една същинска история, която записах и в този момент предлагам на вниманието на четящата аудитория. 

Историята е напълно реална и ще помоля всеки четец, когато се наслаждения на тази историческа истина, да ми даде 5 лева, а аз ще ги употребявам за образованието на това удивително дете.

 
За началото на историята
Мая Балева, day dreaming

Минавах около Олимп и видях група Херодоти, които се дупеха към боговете и пръцкаха към мъгливия връх.
- Абе ей! - викнах на Херодотите. - Правите се на Бащи на историята, а опърдяхте цялата митология!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР