Проф. Николай Лазаров е новият председател на Управителния съвет на

...
Проф. Николай Лазаров е новият председател на Управителния съвет на
Коментари Харесай

Проф. Николай Лазаров оглавява Фонд Научни изследвания

Проф. Николай Лазаров е новият ръководител на Управителния съвет на Фонд " Научни проучвания " (ФНИ), оповестява Министерството на образованието и науката.

Заместник на Лазаров ще бъде досегашният ръководител на Изпълнителния съвет на ФНИ проф. Георги Вайсилов.

И двамата ръководители на ФНИ са определени при скрито гласоподаване на първото съвещание на новия Изпълнителен съвет на ФНИ. И двама са определени с цялостно болшинство от 10 гласа.

Новият началник на ФНИ Николай Лазаров e професор по анатомия, хистология и цитология с проучвателен ползи в региона на клетъчната биология, невробиологията и други През последните 5 години Лазаров е разгласил над 50 научни труда, представени над 500 пъти. Лазаров е управлявал и взел участие в 11 научноизследователски плана.

Георги Вайсилов е професор в Химическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Вайсилов е създател на 96 научни публикации, над 80 отчета на интернационалните и национални научни конференции и над 30 семинара във водещи международни научни центрове. През 2013 година е притежател на премия " Питагор " за одобрен академик в региона на естествените науки и математиката. От 2015 година е ръководител на Изпълнителния съвет на ФНИ.

Останалите нови членове на Изпълнителния съвет на ФНИ са: проф. Виржиния Кирякова; проф. доктор Явор Енчев; проф. Екатерина Ангелова Бъчварова; проф. доктор Диана Копева; проф. днс Стефан Денев; проф. дтн Светослав Николов; проф. дфн Иван Узунов; проф. дфн Диана Иванова и представителят на МОН в ФНИ Димитър Андреев.

В МОН в интервала юли - август са били подадени общо 46 оферти за номиниране на членове на ФНИ. Кандидатурите са били излъчени от управленията на висшите учебни заведения, Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия, Националния център по проблеми на публичното здраве и една номинация от пет хабилитирани учени.

След инспекция на наукометричните индикатори на претендентите е било открито, че 17 учени покриват условията на Правилника на Фонд " Научни проучвания ". Всички номинирани са тествани служебно в базите данни " Scopus ", " Web of Science ", " Гугъл Scholar " и " Inspire ".

За областите, в които е имало повече от един академик, отговарящ на условията на Правилника на Фонд " Научни проучвания ", е бил препоръчан претендентът с по-добри наукометрични индикатори.

В окончателния състав на Изпълнителния съвет влизат представители на 7 висши учебни заведения, двама учени от Българска академия на науките и един препоръчан от пет хабилитирани учени.

Биографиите на членовете на Изпълнителния съвет ще бъдат налични на уеб страницата на Фонд " Научни проучвания ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР