Проф. Николай Габровски може да бъде предложен като премиер и

...
Проф. Николай Габровски може да бъде предложен като премиер и
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Габровски може да е предложение за премиер отново, ако е като Станишев

Проф. Николай Габровски може да бъде препоръчан като министър председател и в третия мандат, само че в този момент би трябвало да бъде утвърден за министър председател, единствено че без държавно управление. Това се случи през 2005 година със Сергей Станишев.

 

Това подсети преподавателят по конституционно право и някогашен парламентарен арбитър проф. Пламен Киров. През 2005 година Станишев беше утвърден за министър председател при гласуването на персоналния му мандат, само че държавното управление му не мина с 1 глас. Чак когато Движение за права и свободи взе мандата, тогава и държавното управление мина и се образува Тройната коалиция.

Ако не стане по този начин, то теоритично проф. Габровски може да бъде предлаган три пъти, сподели Киров пред БТВ.

И посочи, че през 2005-та година в действителност е основан казус, тъй като Станишев е гласуван за министър председател настрана, а не да бъде гласувано предлагането той да е министър-председател и кои са министрите му. Темата беше повдигната поради думи на експремиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, че ГЕРБ ще упорства при третия мандат за държавно управление в границите на 48-мия парламент Габровски да е министър председател, в случай че в този момент не успее с първия.

Проф. Киров уточни, че е допустимо да се гласоподава скрито за държавно управление, с цел да няма опити за пазаруване на депутатски гласове, единствено че съгласно него това ще е " огромна излагация ". През 2005 година по този начин стана със Станишев и се образува Тройната коалиция. И с 65 депутати може да се избере държавно управление, при събран кворум. Само че въпросът е какво бъдеще ще има такова държавно управление, което няма заявено болшинство от най-малко 121 народни представители. Във всеки миг това държавно управление ще може да бъде свалено с избор на съмнение, разяснява някогашният парламентарен арбитър.

" Всички желаят постоянен кабинет и всички се готвят за предварителни избори ", заключи проф. Киров. Той не пропусна да разкритикува и Румен Радев за бавенето на предоставяне на мандати.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР