Проф. Никола Колев Поносимостта към алкохола е комплексна. Тя зависи

...
Проф. Никола Колев Поносимостта към алкохола е комплексна. Тя зависи
Коментари Харесай

Проф. Колев, хирург: Поносимостта към алкохола е различна при всеки

Проф. Никола Колев Поносимостта към алкохола е сложна. Тя зависи от психическото положение и метаболизма, част от който са ензимите, които вземат участие в разграждането на алкохола. При хората генетично е заложен друг метаболизъм, по тази причина реагираме друго към напитките, разяснява в ефира на Дарик Варна проф. доктор Никола Колев – началник на Първа клиника по хирургия в болница „ Св. Марина ”.
 
Алкохолът е вещество, към което можем да изградим взаимозависимост и човек да стартира да приема все по-големи количества. „ То е като във фитнеса. Колкото повече упражняваме, толкоз по-тренирани стават мускулите ”, даде образец медикът. 
 
Но другояче се смята, че потреблението на повече от две дребни бири или чаша и половина вино  седмично води до алкохолизъм, посочи проф. Колев.
 
Теоретичната подготовка на младите лекари напредва от ден на ден, само че изостава практическата. Въвеждането на симулаторите в образованието цели тя да бъде наваксана и да догони теоретичното образование, уточни доктор Колев, който ръководи Катедрата по обща и оперативна хирургия в Медицинския университет.
 
От началото на тази година младите експерти упражняват с 3D очила. По този метод може да се работи като се имитира операционна зала. Пациентът е виртуален, с него могат да се правят всевъзможни интервенции. Компютър регистрира дейностите на студента и го прави оценка, изясни преподавателят.
 
 В взаимозависимост от самостоятелните проекти на образование, през симулатора минават към 20 специализанти по хирургия. На него се образоват и студенти от 3, 4 и 5 курс, както и стажанти.
 
За да стане хирург, един млад доктор  трябва да има предпочитание, задоволително твърдоглавие и воля да овладее специалността, споделя проф. Колев. В течение на работата той не трябва да губи предпочитание да практикува специалността.
 
Почти половината от всички студенти в Медицинския университет са от чужбина. В него се образоват млади експерти от 35 – 40 страни от всички континенти.
 
В клиниката по хирургия се правят всички оперативни интервенции, увери медикът. Най-често това са възпалителни болести, ракови заболявания на органите на гръден панер, коремна и тазова празнина. Извършва се планова и незабавна хирургия.
 
Целия диалог с проф. Никола Колев е в прикаченото аудио
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР