Проф. Милена Станева, д.м., главен координатор на Експертния съвет по

...
Проф. Милена Станева, д.м., главен координатор на Експертния съвет по
Коментари Харесай

Проф. Милена Станева: В последната вълна има ръст и на инфарктите и инсултите

Проф. Милена Станева, д.м., основен координатор на Експертния съвет по ангиология, предлага на пациентите със сърдечно-съдови болести, които са високорискова група, да се имунизират предпочитано против COVID-19. Това оповестяват от Министерството на здравеопазването на страницата си във Фейсбук. От министерството обобщават най-важните неща, които би трябвало да знаят хората със сърдечно-съдови болести във връзка против имунизациите против COVID-19 и коронавирусната зараза.

- Проф. Станева, какви са рисковете от преболедуването на SARS-CoV-2 за хората със сърдечно-съдови проблеми и по какъв начин те да се предпазят от отрицателните последствия на болестта?

- При пациентите със сърдечно-съдови болести COVID-19 протича по-тежко и с повече затруднения, в това число и с по-висока възможност от летален излаз. Освен това и възобновяване е по-бавно. Пост-COVID синдромът е по-продължителен. По време на боледуването се визира непосредствено сърцето, като се следят: перикарден излив и/или ритъмни нарушавания при към 20% от болните; при 1/3 - засягане на миокарда и други, които утежняват прогнозата при пациентите със сърдечно-съдови болести. В последната вълна има растеж и на инфарктите и инсултите, както и на белодробен тромбемболизъм. Много постоянно първата изява на ковид е инсулт. Най-добрият метод пациентите със сърдечно-съдови болести да се предпазят от отрицателните последствия на COVID-19 е профилактиката - посредством имунизиране и съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

- Как ще ги защищити ваксинирането против SARS-CoV-2 и има ли целесъобразна ваксина Факт е, че имунизираните хора, които са инфектирани, го прекарват леко?

Пациентите със сърдечно-съдови болести са високорискова група, заради което предлагам да бъдат имунизирани предпочитано. Всички ваксини против COVID-19, които са утвърдени за приложение в Европейски Съюз, са показани за ваксиниране на тази група пациенти. За всички сърдечно-съдови болести ли са подобаващи имунизациите или има такива, при които са противопоказани Експертният съвет по ангиология счита, че няма безспорни противопоказания за използване на ваксина против COVID-19 при пациенти със сърдечно-съдови болести. При някои групи пациенти, които са с претърпени венозни тромбози, както и с тромбофилия (състояние, обвързвано с нараснал риск от тромбози), се предлага да бъдат имунизирани с иРНК ваксини - Comirnaty (BioNTech/Pfizer) или Spikevax (Moderna) - заради по-ниския тромбогенен риск.

- Подходящо ли е пациентите със сърдечно-съдови болести, които са преболедували COVID-19, да си слагат бустерна доза?

- Да, те би трябвало да си слагат бустерна доза няколко месеца след преболедуването, с цел да се предпазят от наново заразяване. Така, както всяка година се имунизираме против грипния вирус, допустимо е нещо сходно да се получи и с COVID-19. Ние би трябвало да се научим да живеем с вируса. А нужна ли е бустерната доза при пациентите, които имат приключен имунизационен цикъл с еднодозова или двудозова ваксина Трета доза би могла да ни защищити от нови разновидности на ковид. При новите разновидности имунизациите няма да спрат да работят, само че просто ще са с по-ниско равнище на отбрана. Затова е значим бустерът.

- Има ли рекомендации за приемане на медикаменти за сърдечно-съдови болести преди и след имунизация?

- Пациентите със сърдечно-съдови болести би трябвало да продължат да одобряват своята терапия. Няма общоприети рекомендации за профилактика преди и след имунизацията. Желателно е преди имунизация да съветват със своя доктор провежданата терапия, изключително в случай че одобряват антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта).

- Какво бихте споделили на всички които не имат вяра в изгодите от имунизацията за хората със сърдечно-съдови болести?

- Всеки човек към този момент познава хора, които са боледували от COVID-19 и знае, че е съществено заболяване, което протича тежко, изключително при рисковите групи. Прилагането на имунизацията защищава от разболяване и от тежко или съдбовно протичане на заболяването. Нека се имунизират, с цел да са по-дълго със своето семейство и другари.

- Вие ваксинирахте ли се и за какво?

- Въпреки че прекарах COVID-19 във втората вълна и имах нескончаем пост- COVID-19 синдром, се имунизирах през август, с цел да се предпазя от последващо боледуване и да вардя своите близки и другари.

* * *

Проф. Милена Станева, д. м. е приключила медицина в Медицински университет-София.

Има три специалности - Вътрешни заболявания, Кардиология и Ангиология и приети квалификации за високоспециализирана активност: „ Правоспособност по ултразвукова съдова диагностика ", „ Ехокардиография - базисно равнище " и „ Ехокардиография - експертно равнище ".

Член е на Управителните препоръки на СЛК и на БЛС.

Има над 120 изявления в националния и международния теоретичен щемпел и над 150 участия в национални и интернационалните медицински конгреси.

Съавтор е в 3 учебника и 10 научни управления. Научен началник е на 6 докторанта, от които 2 сполучливо защитили.

Основните й ползи са в региона на тромбофилията, профилактиката и лекуването на тромбози, профилактиката на атеросклероза, профилактиката и лекуването на лимфедем.

Към момента е шеф на Клиниката по ангиология в „ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР