Проф. Михаил Константинов намекна, че е възможно съдът да касира

...
Проф. Михаил Константинов намекна, че е възможно съдът да касира
Коментари Харесай

Ще остане ли София без кмет?

Проф. Михаил Константинов загатна, че е допустимо съдът да касира изборите и разяснява, че това ще е огромен позор

Може да се касират изборите, само че не и да се каже кого сме избрали. Така някогашният ръководител на Съвета на шефовете на „ Информационно обслужване “ проф. Михаил Константинов отговори на въпроса на водещата на „ Тази заран “ по бТВ Мария Цънцарова дали може да се окаже, че избралите не са избрали Васил Терзиев, а Ваня Григорова за кмет на София.

Остават към две седмици досега, когато ще разберем дали ще има нови избори в София за общински съвет или краткотраен ръководител. Това са двете други възможности, които очерта в последното си телевизионно изявление в предаването „ 120 минути “ кметът на столицата Васил Терзиев, напомня водещият на „ Тази заран “ Златимир Йочев. 

„ Едно от нещата, които няма да може да проверим е обвързвано с обстоятелството, че каквото и да стане с това, което Администратият съд - София разпореди да бъдат тествани всичките 1659 протокола, е че ние няма да имаме цялостен разбор на това, което се е случило на изборите “, сподели пък някогашният заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева.

„ Ще знаем само дали тези документи и флашките или повторното преборяване, в случай че такова бъде осъществено, подхожда на записаното в резултатите. Това е нещо, което в други европейски страни се случва на всички избори и може да бъде провокирано за всяка секция “, добави тя. 

Не е обикновено, че едни покровители, излъчени от партиите, не са били там, с цел да защитят волята на техните гласоподаватели, разяснява Дечева. 

„ На съвещанието в съда се сподели, че нито една от флашките не е с дипломиран автограф и някой би трябвало да вземе решение дали на бъдещите избори да е подобен или да има няколко разнообразни равнища на отбрана. Напълно съм уверена, че тези флашки не са изчезнали, само че са със залепен стикерче върху тях. Огромно количество са. Ако някой си сложи като цел на живота си да ги откри, ще го направи “, добави тя. 

„ Трябва да кажем какви са вероятните изходи. Разликата сред двамата претенденти е доста дребна – 4500 гласа. При 1659 секции това са към 2-3 гласа на секция. Ако се установяват нарушавания, чиито брой и посока е такава, че тази разлика да се анулира, тогава съдът може да касира изборите и президентът би трябвало да насрочи нови “, изясни математикът.  

„ Това се е случвало в дребни общини. Ще бъде доста огромен позор и безсрамие, в случай че в София се случи такова нещо “, добави той.

„ При първата инспекция са открита разлика. Вписани са 541 гласа по-малко за Ваня Григорова и 196 повече за Васил Терзиев “, сподели пък Цънцарова. 

„ Когато има огромни избори като тези, когато се броят стотици хиляди бюлетини, повторното броене е кошмарно и не би трябвало да се позволява. Нищо положително не произлиза от него “, разяснява професорът. 

„ Какво броят в този момент – едни бюлетини, които са съхранявани не по надлежния ред в изби при парцалите на чистачката. Много постоянно такива чували са подмокрени. Текла е вода от горната страна. Яли са ги мишките. Това са никакви документи. Затова партиите да си гледат работата по време на избори и да не се позволява наново преброяване! “, акцентира той.

Никой не е споделил, че в случай че Столичния общински съвет не си избере ръководител, би трябвало да има нови избори, изясни Константинов.

„ Имаше едни от „ Спаси София! “. Да вземат да я спасят и да си изберат ръководител на Общинския съвет. Това е безсрамие! Подигравка е с гласоподавателите. Аз ще се изселя от София “, сподели още той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР