Проф. Любомир СтойковДа те забележат или да те запомнят?* Елегантността

...
Проф. Любомир СтойковДа те забележат или да те запомнят?* Елегантността
Коментари Харесай

Проф. Любомир Стойков дава отговор на вечния въпрос: Да те забележат или да те запомнят?

Проф. Любомир Стойков

Да те виждат или да те запомнят?
* Елегантността като функционалност на културата и естетическия инстинкт


Елегантността е функционалност на културата, интелигентността, естетическия инстинкт и импровизационните качества. На френски език „ èlègant ” значи човек облечен с усет, изтънчен и елегантен. Но под „ грациозност ” хората нормално схващат най-различни типове жанр – по-умерен или пък по-бъбрив, по-успокоен или пък по-тревожен, по-минималистичен или пък по-пищен. Трудно ще се откри формулировка за „ грациозност ” под която да се подпишат всички хора на света. Освен всичко друго, тя е и релативна, т.е. съотнася се по друг метод към времената и нравите, усетите и привичките.

 

И въпреки всичко, когато в обществото или групата се реализира консенсус за хубостта и за елегантността, т.е. за хармонията сред индивида и неговия външен тип, тогава може да се приказва за грациозност. Но това не е съвършената грациозност, тъй като съвършени неща има единствено в сънищата и приказките, само че е по-скоро елегантна комплектност – в концептуален, дизайнерски и функционален проект. Елегантна комплектност е налице тогава, когато хората съумяват благодарение на облеклата да подчертаят своята красота, да бележит по един непоказен метод най-красивото, най-забележителното у себе си. Елегантна комплектност има и, когато господстват правилата „ дребното е доста ” и „ умножение след изваждане ”!


Жаклин Кенеди – Онасис и Грейс Кели, след това – принцеса Грейс, са измежду приетите международни фешън икони. Замисляли ли сме се обаче, кой е обличал най-често тези звезди? Това е Олег Касини – един от най-емблематичните дизайнери на ХХ век. За множеството от най-важните си обществени изяви, първата дама на Съединени американски щати при ръководството на Джон Ф. Кенеди, е облечена по негов дизайн. Самият Олег Касини изяснява триумфа на партньорството си с Жаклин Кенеди с това, че е познавал в елементи фигурата, усета и желанията й. По този мотив, той твърди: „ Истинският дизайнер схваща какво тя би трябвало да облече, а не какво си мисли, че би трябвало да носи. Постигнах триумф, тъй като слушах деликатно! ”.


Но дано да поразсъждаваме дружно върху отношението ни към елегантността и правото ни да бъдем съвременни. Задължителна ли е елегантността за всички? Какво значи да си „ в крайник с модата ”? Има ли заплаха от пристрастяване към непрекъснато изменящите се трендове, надлежно – от деформирането по посока на самоцелното консуматорство? Защо издигаме различността на най-голям фундамент?
За да не се превърнем в смешни жертви на подражанието, би трябвало да сме наясно, че в действителност е в крайник с модата не оня, който се е побъркал на тематика „ настоящо ”, „ хитово ”, „ Има го във „ Вог ”, „ Видях го в „ Ел ”, „ Пишат в „ Харпърс базар ” и други Умението да бъдеш друг (т.е. да не копираш папагалски другите) се показва в способността и гения да бъдеш автентичен, да играеш своята лична игра – житейска, обществена, професионална. Затова са нужни темперамент, воля, висока личностна просвета и – никога на последно място – въображение и храброст за опит, т.е. инстикт към новото и реформаторското. Днес на мода са толкоз доста неща – градски и кънтри, ретро и винтидж, кежуъл и стрийт, еко и етно...Този океан от благоприятни условия може да бъде преплуван единствено от тези, които умеят да бъдат себе си, да откриват и да отстояват самоличността си и посредством достоверно основания си външен тип. Защото те са разнообразни, тъй като те играят своята игра!...


Наскоро „ помолих “ изкуствения разсъдък да ми пресъздава своята визия за елегантна дамска мода. Виртуалните образци, които получих в огромна степен издават класическата, общоприетата визия на роботите за грациозност, само че въпреки и красиви, те не са задоволителни, с цел да разкрият най-важните лица на елегантността. Ключът към тях вероятно е в думите на Джорджо Армани, съгласно който да си грациозен значи не просто да те виждат, а да те запомнят.


Не можем, а и не трябва да абсолютизираме единствено едно от многото лица на елегантността. Всеки е в правото си да претендира, че достоверен е неговият жанр, само че медиите, критиците, дизайнерите, инфлуенсърите и стилните иноватори са тези, които издават „ присъдата “ кое е елегантно и кое – не. Съгласен съм с правилото, че елегантността е положение на духа, само че бих добавил, че тя е и функционалност на хубостта и комфорта, на изтънчеността и персоналната харизматичност!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР