Проф. Леандър Литов от катедрата "Атомна физика" на Софийския университет

...
Проф. Леандър Литов от катедрата "Атомна физика" на Софийския университет
Коментари Харесай

Проф. Леандър Литов ще изнесе лекция Тъмната страна на Вселената в Софийския университет

Проф. Леандър Литов от катедрата "Атомна физика " на Софийския университет "Св. Климент Охридски " ще изнесе през днешния ден лекцията "Тъмната страна на Вселената " в кръжока по астрономия на СУ. Това оповестиха от висшето учебно заведение. Лекцията ще бъде показана от 19.30 часа във Физическия факултет на СУ на бул. "Джеймс Баучър " 5.

Проф.Леандър Литов приключва Физическия факултет на Софийския университет през 1980 година в специалността "Физика на ядрото и обикновените частици ". Работи в продължение на 10 години в Обединения институт за нуклеарни проучвания в град Дубна. От 1990 година преподава в Софийския университет "Св.Климент Охридски ", където чете лекции в региона на квантовата физика и на физиката на обикновените частици. Научните му ползи са в региона на теоретичната и пробната физика на обикновените частици, в създаването на детектори на йонизиращи лъчения и на високопроизводителни компютърни калкулации. Прави проучвания на Серпуховския ускорител и от 1992 година - на ускорителния комплекс в Европейската организация за нуклеарни проучвания - ЦЕРН, край Женева, Швейцария. Това е най-голямата в света лаборатория по физика на обикновените частици.

Проф. Литов е началник на колектива от Софийския университет, участващ в плана в ЦЕРН. Автор е и е съавтор на над 1000 научни изявления. Носител е на доста интернационалните и национални награди, измежду тях са две награди "Питагор " за най-хубав началник на докторанти и за изключителни достижения в региона на естествените науки. Член е на разнообразни научни препоръки, както и на Европейската комисия за бъдещи ускорители ECFA, на Финансовия комитет и на Съвета на ЦЕРН.

Защо Вселената е такава, каквато я следим през днешния ден? От какво се състои тя? Защо се уголемява? На някои от тези въпроси учените се пробват да отговорят от епохи, а други са зародили в напълно близкото минало, в следствие от проучванията, направени в тази посока. Днес хората познават единствено към 5 % от наличието на Вселената. Зад останалите 95 % стоят тъмната материя и тъмната сила, показват от СУ.

В своята лекция проф. Леандър Литов ще показа актуалното виждане за състава на материята и за аргументите за разширението на Вселената. Специално внимание ще бъде отделено на пробните учредения за тяхното битие и на опитите за наблюдаване на тъмната материя, реализирани на ускорителния комплекс в ЦЕРН.

Кръжокът по астрономия към катедрата "Астрономия " на Софийския университет се провежда от над 110 години. Негов създател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, който е първият лекар по астрономия в България.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР