Проф. Кантарджиев, през последните две години имаше малко случаи на

...
Проф. Кантарджиев, през последните две години имаше малко случаи на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Съветвам пенсионерите сега да се ваксинират срещу грип

Проф. Кантарджиев, през последните две години имаше малко случаи на грип. По друга ли ще бъде тази зима?

Да, в действителност през последните години случаите бяха по-малко с помощта на два обстоятелството. Единият е биологичен - РНК вирусите се изместват един различен в обществото, когато предизвикват епидемии. Затова коронавирусът измести грипния вирус. Също по този начин обаче ограничаващите ограниченията, които се взеха против коронавирус, понижиха и циркулацията на грипа. Този година обаче, през зимния сезон в Южното полукълбо, когато при нас беше лято, грипът закупи обилни размери. Особено наранена бе Австралия, където грипната зараза беше много мощна. Анализирайки данните от Южното полукълбо, учените от Европейския център по надзор направиха прогноза за вероятно епидемиологично разпространяване на грипа тази година. Лично аз чакам грипната вълна да се появи малко по-късно и да е породена от от грип от групата А H3N2. Такъв беше грипът в Южното полукълбо и такива са и първите случаи на грип в Европа.

Кои са най-уязвимите и рискови групи при този вариант и по какъв начин протича болестта при него?

При H3N2 боледуват всички възрастови групи, като първо той визира младите и дейни хора, а в по-късните стадии на епидемията и по-възрастните, и тези с съпътстващи болести. Именно по тази причина би трябвало обществото да има една подготвеност за посрещане на грипна вълна и то в обстановка, в която въпреки и измършавял, коронавирусът продължава да разболява. Тогава има риск едновременно от здравна помощ да се нуждаят пациенти, сходни по възраст и общо здравословно положение. Затова като общество би трябвало да създадем всичко допустимо и едните и другите пациенти да са по-малко.

Ваксината против корона вирус може ли да ни защищити от сезонен грип?

Ваксината за корона вирус няма никакво отношение към предпазването от сезонен грип, както и имунизацията против сезонния грип няма никакво отношение към приготовление на имунната система на човек за посрещане на коронавирусната зараза. Просто имунизациите са разнообразни. Хубавото е, че могат да бъдат поставяни едновременно, даже в един и същи ден, само че на двете разнообразни ръце.

Кои са най честите затруднения в резултат на грипна зараза?

За грипните болести е особено бързото и остро проявяване на признаците. Високата температура, сухото и мъчително гърло, сухата кашлица, болката в очните ябълки, дразненето от светлината, загубата на сили и болките по мускулите и ставите - това са признаците на сезонния грип, които стартират и се развиват в границите на няколко часа. Средно 1 на 10 заболели от грип прави най-честото затруднение и това е бактериална пневмония, добита в обществото. Тя се следи, когато се промени характера на кашлицата и стартират да се отделят зеленикави храчки. При мощна кашлица би трябвало незабавно да се потърси доктор, с цел да стартира лекуване с антибиотици. Една част от болните в последните години се разбра, че след грип развиват засягане на белия дроб с гъбична зараза аспергилоза. По-рядко затруднение на грипа е тежката вирусната пневмония. Тя се демонстрира на един на няколко хиляди души и протича доста тежко със засягане на двата дроба и нормално се характеризира с кръв във храчките. При нея се изисква наложително болнично лекуване с подаване на О2, както е при тежките случаи на ковид. При един на няколко десетки хиляди заболели от грип инфекцията може да протече с инфектиране на мозъка или т.нар грипен енцефалит. Това е доста тежка и животозастрашаваща зараза, от която установяваме по десетина случая при всяка грипна вълна. И с цел да се предпазят хората от тези най-тежки затруднения от грипа, центровете по надзор на болесттите, както американският, по този начин и европейският, съществено предлагат имунизирането на огромна част от хората, които са с отслабен имунитет заради възраст или съпътстващи болести.

От няколко години в нашата страна имаме стратегия, която обезпечава безвъзмездни ваксини против грип на популацията на възраст на и над 65 години. Съветвам всички възрастни хора, които желаят да си слагат грипна ваксина да го създадат в този момент при своя персонален доктор до момента в който времето е към момента хубаво, когато нямаме епидемиологично разпространяване на грип и е доста ниско разпространяването на корона вирус. Важно е да не се отсрочва, тъй като на организма са му нужни няколко седмици, с цел да си построи имунитет.

Материалът е възложен от Swixx BioPharma.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР