Проф. Камен Велев е предложен за удостояване с орден „Стара

...
Проф. Камен Велев е предложен за удостояване с орден „Стара
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 8 юни 2022 г.

Проф. Камен Велев е препоръчан за почитане с медал „ Стара планина “

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои проф. Камен Велев с медал „ Стара планина “ - първа степен (без лента и без мечове) за неговите огромни заслуги в региона на техническите науки.

Камен Велев приключва „ Автоматика и телемеханика “ в Ленинградския електротехнически институт през 1967 година През 1973 година е претендент на техническите науки с дисертация, предпазена в Московския енергетичен институт. От 1981 до 1989 година е доцент във Висшия химикотехнологичен институт (ВХТИ), а от 1989 до 2010 година - професор в университета. В интервала 1991-1993 година проф. Велев е началник катедра „ Автоматизация на производството “ във ВХТИ, а от 1993 до 2003 година е ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ).

Научните ползи на проф. Велев са в региона на теорията на автоматизираното ръководство и на приложната статистика. Ръководил е над 50 дипломанти и четирима докторанти. Има 7 издадени учебника, 2 образователни пособия, 2 монографии и над 100 научни публикации и отчети.

Проф. Велев е бил ръководител на Съвета на ректорите от 1998 до 2003 година, както и заместник-министър на образованието и науката в интервала 2003-2005 година Председателствал е и е членувал в голям брой научни препоръки и комисии, професионални организации и национални и интернационалните конгреси, измежду които са Научният съвет към Института по ръководство и систематични проучвания на Българска академия на науките, Съюзът на учените в България, Съюзът на химиците в България, Техническият комитет по планиране на системи за ръководство към International Federation of Automatic Control и други

За своята дългогодишна и богата научна активност проф. Велев е удостояван със званието Офицер на ордена на Академичните палми (Франция) и медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - първа степен.

Великотърновският университет ще образова студенти в Северна Македония

Великотърновският университет „ Св. св. Кирил и Методий “ ще има поделения в град Свети Николе, Северна Македония, реши държавното управление.

В поделенията ще се приготвят студенти по три специалности от професионалните посоки Филология, Науки за земята и Информатика и компютърни науки за придобиване на образователно-квалификационна степен „ магистър “.

Професионалните посоки са определени в сходство с потребностите на района от висококвалифицирани експерти за избрани специалности. Обучението ще се организира на британски език и студентите, приключили го сполучливо, ще получават тапия на Великотърновския университет и европейско дипломно приложение.

Предвижда се в началото да бъдат признати от към 100 студенти след добита степен „ бакалавър “.

Създаването на поделенията ще удовлетвори просветителните потребности на живеещите в района и ще обезпечи достъп до съвременно виеше обучение, което подсигурява положително личностно развиване и професионална реализация. Предложението за откриването на поделенията е на ректора на университета във Велико Търново. В претекстовете на Академичния съвет се показва, че по този метод ще се утвърди смисъла на висшето учебно заведение като средище за създаване на висококвалифицирани експерти.

С откриването на поделенията Великотърновският университет „ Св. Св. Кирил и Методий “ ще развие по-висока степен на интернационална конкурентоспособност и ще поддържа провежданата дългогодишна политика на българската страна както за привличане на задгранични студенти, по този начин и за задълбочаване на положителното взаимоотношение в региона на образованието и науката с Република Северна Македония.

Във Варна ще има институт за нововъведения в туризма

Към Икономическия университет във Варна ще се сътвори Научно-внедрителски институт за нововъведения в туризма, реши държавното управление.

Институтът ще създава и ползва новаторски решения за развиване на туризма - трансфер на технологии в обслужването и маркетинга, внедряване на нови бизнес модели, основаване на разнообразни конкурентоспособни туристически артикули. Той ще спомага и за свързване на науката, образованието и туристическия бизнес.

Предвижда се към института да има новаторски кулинарен център с съвременна база за здравословна кухня, както и обучително-тренировъчен комплекс за подготовка на фрагменти в региона на хотелиерството, ресторантьорството, туроператорската и турагентската активност, туристическата анимация и други

Предложението за разкриване на Научно-внедрителския институт е на ректора на Икономическия университет във Варна след решение на университетския съвет на висшето учебно заведение.

Над 740 000 души ще получат поддръжка по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година

Правителството утвърди плана на Програма „ Развитие на човешките запаси “ (ПРЧР) 2021 - 2027 година, която се съфинансира от Европейския обществен фонд+ и националния бюджет. Чрез осъществяването на ПРЧР ще бъде предоставена поддръжка за развиване на работната мощ и превъзмогване на провокациите пред пазара на труда. Сред главните цели на програмата са още обезпечаването на повече и по-добри благоприятни условия за обществено включване на уязвимите групи, както и даването на равни благоприятни условия за присъединяване в икономическия и обществения живот на страната.

Очакванията са, посредством осъществяването на финансираните по програмата процедури да бъдат подкрепени над 740 000 души. Бюджетът на ПРЧР 2021-2027 е над 3,8 милиарда лева С тези финансови средства ще се обезпечат повече благоприятни условия за повишение на квалификацията, знанията и уменията на заетите в България. Най-уязвимите групи в обществото - безработни, хора с увреждания, хора, живеещи в беднотия, деца, възрастни, представители на ромската общественост ще получат поддръжка за пълноценно включване в икономическия и обществения живот на страната. С осъществяването на ПРЧР ще се обезпечат по-добри благоприятни условия за развиване на младежите и бизнесмените, започващи личен бизнес, в това число обществени предприятия.

Проектът на Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година е съгласуван с целите на главните стратегически документи, имащи отношение към активността на Министерството на труда и обществената политика. Той регистрира позицията на службите на Европейската комисия, както и получените от Европейската комисия неофициални мнения по плана на стратегия.

Предстои планът на програмата да бъде изпратена за публично утвърждение от Европейската комисия.

Одобрен е Доклад за положението на защитата и Въоръжените сили през 2021 година

Министерският съвет утвърди „ Доклад за положението на защитата и Въоръжените сили през 2021 година “. Той отразява динамичните и комплицирани процеси в защитата и израждането на българските въоръжени сили през 2021 година и е израз на реализираната от Министерството на защитата политика на бистрота и отчетност.

Докладът регистрира както постигнатите триумфи, по този начин и провокациите пред Въоръжените сили, свързани с осъществяването на техните задачи и задания, организационното им създаване, попълването на вакантните длъжности, напъните за рационализация и осъществяването на съюзните задължения, в подтекста на здравната рецесия с COVID-19 с нейните финансови и стопански последствия.

За разлика от досегашните отчети за положението на защитата и Въоръжените сили, в структурата на сегашния документ беше включена изключително нова точка (т. 9), отдадена на фундаментално променената стратегическа среда след началото на войната на Руската федерация срещу Украйна. Предложените в последната точка на отчета посоки за работа в средносрочен проект са направени въз основа на новата стратегическа обстановка. Една от главните насоки на напъните е незабавното попълване на дефицити от качества посредством потребление на поддръжката на съдружниците от НАТО, в това число с разполагане на техни сили и средства у нас.

Основният извод от отчета е, че през 2021 година беше регистрирано известно усъвършенстване в положението на отбранителните качества на българските въоръжени сили, което позволяваше осъществяването на предоставените им задания по задачите, произлизащи от конституционните им отговорности и в границите на груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз. Все още обаче са налице съществени дефицити, които са причина за ограничавания в готовността на силите, в периодите и в размера на изпълняваните задания, изключително по задача „ Отбрана “.

Необходимостта от ускорено превъоръжаване и рационализация за превъзмогване на софтуерното закъснение на Въоръжените сили постанова по-висок растеж на финансовите разноски, като ще се търсят благоприятни условия, в хода на бюджетната процедура, за предварително осъществяване на Националния проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година още през 2023 година, при съществуване на подготвени капиталови планове за рационализация и превъоръжаване, с оглед дейно и ефикасно консумиране на средствата.

С отчета държавното управление показва обосновани заключения и съществени посоки за работа в средносрочен проект, съответстващи на целите в бранш „ Отбрана “, според Приложение № 15 от Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервала 2021-2025 година

Одобрен е план на Решение за присъединение на България към Фонда на НАТО за нововъведения

Правителството утвърди план на Решение на Министерски съвет за присъединение на България към Фонда на НАТО за нововъведения.

Решението е взето в подтекста на присъединяване на страната ни в осъществяване на взетото решение на срещата на държавните и държавните ръководители от НАТО през юни 2021 година за опазване на софтуерното преимущество на НАТО и обвързваните с това начинания.

Фондът на НАТО за нововъведения ще обезпечава вложения във високотехнологични стартъпи и компании, които имат капацитет за приложение в сигурността и защитата.

Присъединяването към фонда ще даде на страната ни достъп до най-високите технологии в региона на сигурността и защитата, което ще подкрепи осъществяването на целите на държавното управление за развиването на националните отбранителни качества.

Министерският съвет одобри План за дейности при актове на противозаконна интервенция в гражданското въздухоплаване

Министерският съвет одобри План за дейности при актове на противозаконна интервенция в гражданското въздухоплаване. Документът е направен по отношение на осъществяването на Регламенти 2019/1583 и 2021/255.

С проекта се дефинират процедурите за деяние на структурите на изпълнителната власт, както и на физическите и юридическите лица, които имат отношение към сигурността на гражданското въздухоплаване. Предмет на документа са и дейностите на способените институции при другите равнища на опасност и степени на подготвеност.

До края на юни железопътните предприятия ще употребяват е 50% по-ниски инфраструктурни такси и няма да заплащат за неосъществените пътувания

Кабинетът одобри допълнения в Методиката за пресмятане на инфраструктурните такси, събирани от Национална компания „ Железопътна инфраструктура ".

С допълнения в документа се планува размерът на ставките за влаккилометър, брутотонкилометър и за потребление на електрозахранващо съоръжение за задвижваща електрическа енергия да се понижи с 50 % за интервала от 1 януари 2022 до 30 юни 2022 година Предлага се още за същия интервал таксата за деклариран и необработен потенциал да не се събира. Това дава опция на НКЖИ да освободи железопътните предприятия от заплащане на такса, в случаите когато действително не са употребявали железопътната мрежа.

Промените са свързани с използването на европейски правилник за определяне на ограничения за резистентен железопътен пазар, след експлоадирането на COVID-19.

Одобрени са позициите на България за присъединяване в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи”

Министерският съвет утвърди през днешния ден позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи”, част „ Правосъдие “, което ще се организира на 9 юни в Люксембург.

Председателството ще показа информация по отношение на напредъка в договарянията с Европейския парламент по плановете на Регламент и Директива за подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства за задачите на наказателния развой.

Министрите ще обсъдят приемането на непълен общ метод по предлагането за Директива за отбрана на околната среда посредством наказателно право и за подмяна на Директива 2008/99/ЕО. Целта на предлагането е да се открият минимални правила по отношение на дефиницията на закононарушенията, както посредством актуализиране и допълнение на листата с закононарушения, планувани в Директивата от 2008 година, по този начин и посредством хармонизиране за първи път на размерите на наказванията.

В дневния ред на съвещанието е включено приемането на общ метод по предлагането за Регламент за изменение на Регламента по отношение на организацията Евроюст. То укрепва опциите на Евроюст да извършва по-пълноценно ролята си за поддръжка на координацията и съдействието сред националните органи, виновни за следствието и наказателното гонене на тежки закононарушения, в това число терористичните закононарушения. Министрите ще обсъдят и приемането на общ метод по предлагането за Регламент за основаване на платформа за съдействие за подкрепяне на действието на взаимните екипи за следствие.

В рамките на съвещанието ще се организира и спор по отношение на битката против безнаказаността в Украйна. Предмет на полемика ще бъде предприемането на спомагателни ограничения, ориентирани към обезпечаване на по-ефективни дейности в региона на правораздаването във връзка със обстановката в Украйна след съветската инвазия.

Изменя се държавното разпореждане за одобряване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи действия в региона на театралните изкуства

Министерският съвет одобри Постановление за изменение на Постановление № 31 на Министерския съвет от 2016 година за одобряване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи действия в региона на театралните изкуства.

С предлагания план ще се реализира удължение до 30 юни 2022 година на периода за даване на дотация по спомагателен съставен елемент за лимитирана активност за погашение на брутните трудови хонорари и за начисляване на дължимите осигурителни вноски на чиновниците в държавните културни институти в региона на театралните институти макар анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура и премахването на противоепидемичните ограничения. Целта е да бъдат основани условия организациите гладко да възстановят в цялостен размер своята активност и обезпечат средства за погашение на възнагражденията на щатния личен състав, както и на поети задължения по доставки на артикули и услуги.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата. С сегашния план се цели одобрение на финансова поддръжка на културни дейци и културни организации в размер на 30 000 000 лева Средствата са планувани в член 1, алинея 5, т. 10.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски в размер до 60 373 100 лева по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година за обезпечаване на заплащания по осъществяване на настоящи планове за рационализация на Българската войска.

Постановлението на Министерския съвет е обвързвано с осъществяването на контракти за придобиване на техника и особено съоръжение за потребностите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Силите за специфични интервенции. Реализирането на плановете ще способства за построяването и поддържането на качества за попречване, въздържане и отговор на вероятните закани против Република България и съдружниците й и за реализиране на националната политика в региона на защитата.

Необходимите спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година са в границите на плануваните средства в член 1, алинея 5, т. 7.3 в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

7, 5 млн. лв. за поддръжка на млади учени и постдокторанти

Министерският съвет утвърди 7,5 млн. лв. за осъществяването на първия стадий от националната стратегия „ Млади учени и постдокторанти - 2 “. Това е половината от общото финансиране за целия интервал на осъществяване 2022 - 2025 година Съгласно описаните в програмата критерии средствата се разпределят сред 25 държавни висши учебни заведения, Българската академия на науките, Селскостопанска академия, Военномедицинска академия, Националния център по заразни и паразитни заболявания и Националния институт по метеорология и хидрология.

По първия модул на програмата ще се притеглят и назначават млади учени, които нямат контракт за работа с съответно висше учебно заведение или научна организация. Могат да бъдат подкрепяни и към този момент назначени асистенти, основни асистенти и докторанти, в това число в задочна и независима форма на образование, до 10 години след придобиване на първа образователно-квалификационна степен " магистър ".

Новоназначените млади учени ще получават заплащане от 1200 лева на месец. Младите учени, към този момент наети по различен контракт в същата организация, ще вземат в допълнение от 200 до 600 лева месечно. И в двата случая са включени средствата за осигуровки за сметка на работодателя.

Модул „ Постдокторанти “ е за учени с просветителна и научна степен „ лекар “ от българско или задгранично виеше учебно заведение или научна организация, добита преди не повече от пет години. Те аплайват за финансова поддръжка с планово предложение по настояща научна тематика. Проектът би трябвало да бъде на високо научно равнище, да има детайлна стратегия и обстоен финансов проект. Срокът за осъществяване на плановете е до 24 месеца. С преимущество ще се класират постдокторанти, които не работят в съответно виеше учебно заведение или научна организация.

Възнаграждението за новоназначените постдокторанти е от 2000 до 3000 лева на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя и за спомагателни хонорари за просветителна и научна степен „ лекар “. Тези, които са от друга страна или обитаемо място, могат да получават в допълнение до 1000 лева месечно за квартирни разноски.

Постдокторантите, които работят към този момент в съответното висше учебно заведение или научна организация, ще получават в допълнение сред 300 и 600 лева на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството учреди възмездно неопределен сервитут върху поземлени парцели в горски територии - обществена държавна благосъстоятелност, в интерес на „ Каолин “ ЕАД. Площта на сервитутната зона е 0,682 дка и е в землищата на с. Лъвино, община Исперих, област Разград и с. Окорш, община Дулово, област Силистра, като визира горски територии в регионите на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Сеслав” и на Териториално отделение „ Държавно ловно стопанство Каракуз “ към Директива за птиците „ Северноцентрално държавно предприятие” - Габрово. По този метод се обезпечава построяването и обслужването на под земята газопровод за обект: „ Директен разпределителен газопровод за зареждане на новоизграждаща се индустриална мощ на „ Каолин “ ЕАД за производството на артикули от индустриални материали в гр. Дулово, Промишлена зона Юг “. Решението е в сходство със Закона за горите.

С друго решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност за създаване на пътен прелез на км 230+320 в границите на втора фаза на плана за рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас. Имотите се намират в землището на град Карнобат, област Бургас. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ и се обезпечават по план „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 “, финансиран посредством ОПТТИ 2014-2020. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Отчуждават се парцели - частна благосъстоятелност в гр. Сливница за построяването на разграничен пост Петърч - Драгоман, който е част от плана за рационализация на железопътната линия София - Драгоман. Средствата за обезщетяване на притежателите на засегнатите парцели, се обезпечават от лични средства на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, а след сключване на Договора за безплатна финансова помощ по план „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман - сръбска граница: жп сектор Волуяк - Драгоман “, ще бъдат възобновени. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ ръководството на парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Той е ситуиран на територията на село Веринско, община Ихтиман, Софийска област. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на жп линия София - Пловдив: жп сектори София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември”, сектор Елин Пелин - Ихтиман.

Одобрен е план на меморандум в поддръжка на икономическото съдействие сред България и Съединени американски щати

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Меморандум за икономическо съдействие за търговски благоприятни условия и отговорно бизнес държание в България сред държавното управление на Съединените американски щати и държавното управление на Република България.

Меморандумът ще подкрепи икономическото съдействие сред двете страни, в устрема им в допълнение да подсилят съществуващите сред тях връзки, посредством увеличение на комерсиалното присъединяване и вноса на артикули, услуги и вложения от американския частен бранш в България.

С меморандума страните заявяват устрема си към виновното бизнес държание, насърчавайки бизнеса да прави дейностите си в България посредством локална работна мощ, поддържайки високите стандарти за отбрана на околната среда.

Одобрен е план на Меморандум за съгласие сред българската Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и Полската организация за вложения и търговия

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Меморандум за съгласие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, Република България и Полската организация за вложения и търговия, Република Полша.

Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното икономическо съдействие сред Република България и Република Полша. Като признават стратегическото значение на развиването на дребните и междинните предприятия за повишение на заетостта, икономическата и обществената непоклатимост, страните се договарят да подкрепят предприятията от съответните страни и да открият и поддържат разнообразни форми на съдействие.

В Меморандума се планува Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и Полската организация за вложения и търговия да бъдат сътрудници в региона на развиването на дребните и междинните предприятия, като дават действителни благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред предприятията от България и Полша. Двете страни поемат отговорности за продан на бизнес-информация, обвързвана с търговията, опциите за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от двете държавни управления за поощряване на интернационализацията на дребните и междинните предприятия.

Българската и полската страна ще си сътрудничат при образуване на промоционални прояви в услуга на дребните и междинните предприятия като замяна на визити на бизнесмени, образуване на присъединяване им в бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации и други.

България и Армения задълбочават съдействието си в областта на културата

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди план на Програма за съдействие сред Министерството на културата на Република България и Министерството на образованието, науката, културата и спорта на Република Армения в региона на културата за интервала 2022-2025 година

Проектът на стратегия удовлетворява взаимните ползи на двете страни и съдържа нужните текстове за развиване на действително вероятните взаимоотношения сред Република България и Република Армения в региона на културата.
Предлаганият план на стратегия регламентира опциите за съдействие в областта на театралните и образните изкуства, музеите, културното завещание, библиотечното дело, превода, филмовото изкуство и нематериалното културно завещание.

Одобрена е българската позиция за Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет одобри решение за одобрение на позицията на Република България и на мандата за нейното показване в постоянно съвещание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване “, което ще се организира на 14 юни 2022г.

По време на първия спор министрите на опазването на здравето на Европейски Съюз ще обсъдят проекто-регламент, чиято цел е да се сътвори европейско пространство за здравни данни. България споделя визията, че законодателният акт следва да подсигурява протекция на персоналните данни, да слага ясни условия за попречване на злоупотребата с тях и да регламентира вторичната приложимост на данни.

В рамките на втората сесия се чака министрите на опазването на здравето да проведат спор по отношение на идната проверка на Стратегията на Европейския съюз за световното здраве. Документът предизвиква нуждата от създаване на мощна световна здравна тактика на Европейски Съюз, която да актуализира европейските дейности. България ще означи, че интернационалните начинания за съдействие в региона на опазването на здравето следва да стъпват на основата на непринудено присъединяване, обезпечена еластичност и предвидимост за страните членки.

В част „ Разни “ ще бъде открита обществена сесия във връзка със взаимното писмо на Полша, подкрепена от България, Хърватия, Литва, Унгария, Словакия, Словения, Латвия, Румъния и Естония до Европейската комисия по отношение на преразглеждане на договорите за закупуване на ваксини по отношение на остатъците от ваксини. В търсене на навреме решение на казуса с остатъка от ваксини, България се причислява към общото писмо до Европейска комисия, инициирано от Полша, което е съобразено с изразяваните досега позиции от страната ни. България ще изрази поддръжка и за препоръчаното в писмото назад изкупуване от Европейска комисия от страните членки на непотребните дози ваксини. Подкрепата от българска страна за писмото и полемиката, инициирани от Полша, са част от поредните старания, които поставя Министерство на здравеопазването в блян към намиране на заслужено решение, отчитащо ползите на страните членки.

Правителството утвърди Споразумението сред България и Румъния за откриването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Русе-Гюргево-ферибот

Министерският съвет одобри Решение за одобряване на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Румъния за откриването на държавната българо-румънска граница на Граничен контролно-пропусквателен пункт Русе-Гюргево-ферибот, подписано на 29 април 2022 година в гр. Букурещ.

Откриването на пункта е изискване за обновяване активността на фериботната линия Русе - Гюргево. Очаква се действието на линията да спомогне за облекчение на трафика на българо-румънската граница и за превъзмогване на усложненията на трансграничните транспорти на пасажери и товари сред България и Румъния.

Одобрена е позицията на България по дело пред Съда на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията и даде единодушие Република България да взе участие по преюдициално дело С-118/22, Директор на Главна дирекция „ Национална полиция “ при Министерство на вътрешните работи - гр. София, пред Съда на Европейски Съюз.

Преюдициалното питане е отправено от Върховен административен съд и има за предмет пояснение на разпореждания от Наказателния кодекс, Закона за Министерство на вътрешните работи и Наредбата за реда за осъществяване и снемане на полицейска регистрация и тяхното сходство с Директива (ЕС) 2016/680 по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни от способените органи за задачите на предотвратяването, следствието, разкриването или наказателното гонене на закононарушения или осъществяването на санкции и по отношение на свободното придвижване на такива данни и за анулация на Рамково решение 2008/977/ПВР на Съвета.

Делото пред Съда на Европейски Съюз се отнася до националната правна уредба във връзка с полицейската регистрация и нейното сходство с член 5 от Директива (ЕС) 2016/680, по силата на който страните членки плануват да бъдат избрани подобаващи периоди за изтриването на персонални данни или за периодическа инспекция на нуждата от съхранението на персонални данни и съответните процедурни гаранции за това.

Одобрена е българската позиция за Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи”, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди позициите на България, от подготвеност на Министерството на вътрешните работи, за присъединяване в съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи”, формат „ Вътрешни работи “, което ще се организира на 10 юни 2022 година в Люксембург.

Представените пред Министерски съвет за утвърждение позиции се отнасят до: Състояние на Шенгенското пространство - отчет за положението на Шенгенското пространство и набор от показатели; Предложение за Регламент на Екологичен потенциал и на Съвета за изменение на Регламент (ЕС)2016/399 за разпоредбите за режима за придвижване на лицата през границите (ревизиран Кодекс на шенгенските граници) - приемане на общ подход; Убежище и миграция: настоящо положение в осъществяването на първи стадий от поетапния метод - отчет за напредъка; Обмен на отзиви по активността на Агенция Фронтекс - тематика на работния обяд; Украйна: обзор на осъществяването на Плана от 10 точки; Предложение за Директива на Европейския парламент и на Съвета по отношение на обмена на информация сред правоприлагащите органи на страните членки, заменяща Рамково решение 2006/960/ПВР на Съвета; Предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета по отношение на автоматизирания продан на данни в подтекста на полицейското съдействие („ Прюм II “).

Правителството утвърди позицията на България за постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Правителството утвърди позицията на България за постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, промишленост, научни проучвания и галактическо пространство). То ще се организира на 9 и 10 юни 2022 година в Люксембург. Ръководители на българската делегация ще бъдат заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова в частта „ Научни проучвания “ и заместник-постоянният представител на Република България към Европейския съюз госпожа Иванка Ташева.

В частта „ Вътрешен пазар и промишленост “ ще бъде показан отчет за напредъка и ще се организира ориентационен спор по предлагането за Регламент за основаване на рамка от ограничения за подсилване на европейската екосистема в региона на полупроводниците (Законодателен акт за интегралните схеми). Съветът ще одобри общ метод по предлагането за Директива по отношение на потребителските заеми и ще разиска укрепването на устойчивостта на стратегическите европейски индустриални екосистеми.

В частта „ Научни проучвания “ Съветът ще утвърди три плана на изводи по отношение на: европейските мисии; полезностите и правилата на интернационалното съдействие в региона на научните проучвания и иновациите; оценката на научните проучвания и използването на отворената просвета, както и ще организира спор за поддръжката за младите откриватели по време на рецесия.

В частта „ Космическо пространство “ се планува приемането на два плана на изводи по отношение на: „ Коперник “ за интервала до 2035 година и метода на Европейски Съюз към ръководството на галактическия трафик, както и полемика по тематиката за устойчивостта и конкурентоспособността на галактическата стратегия на Съюза.

Одобрен е план на ЗИД на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 година

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година

Със законопроекта се предлага чисто нарастване на приходите и прехвърлянията по бюджета на НЗОК с 65 555 хиляди лева, за сметка на нарастване на прехвърлянията за здравно обезпечаване и надлежно понижение на прехвърлянията от централния бюджет. Със същата сума се усилват разноските по бюджета на НЗОК, като главно нарастването се насочва за:
Разходи за здравноосигурителни заплащания - общо с 55 901 хиляди лева, от които за здравноосигурителни заплащания за болнична здравна помощ - 45 901 хиляди лева и за други здравноосигурителни заплащания за здравна помощ - 10 000 хиляди лева

Разходи за личен състав в размер на 4 000 хиляди лева за обезпечаване на спомагателни 100 щатни бройки за администриране на процесите, свързани с договаряне, разпределяне, възнаграждение, даване и надзор на помощните средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хора с увреждания по отношение на прекосяване на тези действия от 1 юли 2022 година към НЗОК;
Разходи за прехрана на административните действия с 2 300 хиляди лева

Правителството утвърди желанието на България за присъединение към Препоръка на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз

От Секретариата на Съвета на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) е отправена покана към Република България да се причисли към всички рекомендации на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, които ще бъдат утвърдени на идната среща на Съвета на 9-10 юни 2022 година

В отговор на поканата се чака българската страна да съобщи желанието си за присъединение към рекомендацията и по време на приемането й от Съвета дружно с членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Една от показаните рекомендации, ободрени на равнище комитет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е обвързвана с дребните и междинните предприятия и предприемачеството.

С днешното Решение на Министерския съвет се утвърждава желанието на Република България за присъединение към Препоръка на Съвета на Организацията за икономическо съдействие и развиване по отношение на политиката за дребните и междинните предприятия и предприемачеството.

Политиката за поощряване на дребните и междинни предприятия в България се реализира според Закона за дребните и междинните предприятия посредством „ Национална тактика за дребните и междинните предприятия " 2021-2027 година Този дълготраен стратегически документ е в основата на националната политика на България за дребните и междинните предприятия (МСП) за идната многогодишна финансова рамка 2021-2027 година и дефинира националните цели и ограничения за поддръжка на дребните и междинните предприятия и за възстановяване на бизнес средата.

Присъединяването на България към рекомендацията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще спомага за синхронизиране на националната политика за МСП с тази на Организацията за икономическо сътрудничество и раз във връзка с дребните и междинните предприятия и предприемачеството. България ще има опция да обмени положителни практики в региона на дребните и междинните предприятия с развити стопански страни.

Същевременно изразяването на поддръжка към плана на Препоръка демонстрира ясно устрема на България да се причисли към Организацията за икономическо сътрудничество и раз като обвърже посредством целенасочени дейности своята политика в региона на дребните и междинните предприятия с тази на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Правителството одобри Наредба за процедурите за ръководство на сигурността на пътната инфраструктура

Министерският съвет одобри Наредба за процедурите за ръководство на сигурността на пътната инф
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР