Проф. Камен Плочев Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев призна,

...
Проф. Камен Плочев Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев призна,
Коментари Харесай

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началник и защо ми искат оставката


Проф. Камен Плочев

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев призна, че е комплициран по отношение на това кой му е шеф и че не е знаел, че с писменото си искане до Народното събрание за разпределяне на още пари за касата е задействал процедура по актуализация на бюджета. Тези откровения той направи във вторник пред Българска национална телевизия във връзка поисканата му от здравния министър оставка точно заради неспазване на процедурата за актуализиране на бюджета на НЗОК.

Плочев, който заема поста от юли м.г., съобщи, че желал да " направи нещо потребно ", откакто открил, че НЗОК дължи голяма сума към европейски здравни каси за лечение на българи. Този проблем е продължителен за НЗОК, само че в този момент има подозрения, че касата е източвана от български лекари в непознати клиники. Темата е била обсъждана от Надзорния съвет на НЗОК преди няколко месеца, проф. Плочев е участвал на съвещанието, само че в този момент показва изненада и твърди, че научил за казуса от премира Бойко Борисов.

Управителят на касата отхвърля да подаде оставка, защото не счита, че е позволил нарушаване с писмото до Народно събрание, както и тъй като е определен от Народното събрание и НЗОК е самостоятелна институция.

" Спорът е диалектика - има две страни. Аз, несъмнено, не мога да дефинира кое тъкмо е истината, само че съм смятал, че съм прав и съм желал да направя нещо, с което да оказа помощ, никога да навредя. Нека да стане дирекция към Министерство към опазването на здравето или финансите виновна за НЗОК и нещата ще бъдат доста по-точни ", разяснява той пред Българска национална телевизия.

Плочев посочи, че не желал актуализация на бюджета, а да се разиска опцията за актуализация, тъй като НЗОК има потребност от 207 млн. лева да се издължи на непознатите здравни каси.

" Поставих въпроса към Народното събрание, тъй като мислех, че те са ми началници. Искам да се разиска опцията или посредством бюджета, или посредством други механизми да стартираме да изплащаме парите, тъй като се тормозя, че ще стартират да връщат всеобщо българи, които се на лекуване в чужбина ", сподели Плочев и добави, че не се усеща отговорен.

" Не мисля, че съм направил нещо неприятно. Човек си подава оставката, в случай че не си е приключил работата или прави нещо, което не му е работа, аз не мисля, че не съм направил нито едното, нито другото....Считал съм, че съм прав и съм желал да направя нещо потребно, нещо, с което да оказа помощ и никога не съм желал да навредя. Изумен съм от това, че не знам кой ми е началникът, не разбирам за какво министърът ми желае оставката. Не съм знаел, че върша нарушаване при изпращане на писмото до Народното събрание. Аз не съм и предполагал, че ще пускам процедура по смяна на бюджета, а си мислех, че ще седнем да обсъдим по какъв начин може да изправим този недостиг, който всяка година пораства ", изясни шефът на НЗОК.

Той сподели, че в случай че ГЕРБ му гласоподават съмнение, той ще си отиде от поста, само че призна, че не знае каква е процедурата и повтори, че не знае какво тъкмо е сбъркал.

Междувременно ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов сподели, че депутатите от партията няма да са тези, които ще желаят оставката на Плочев, а ще се вслушат в Надзорния съвет на НЗОК и шефа му – зам.-здравният министър Жени Начева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР