Проф. Ивет Колева е специалист по неврология и по физикална

...
Проф. Ивет Колева е специалист по неврология и по физикална
Коментари Харесай

Проф. Колева: Водата винаги лекува, когато е правилно подбрана като състав, температура и количество

Проф. Ивет Колева е експерт по неврология и по физикална и рехабилитационна медицина. Преподавател в Катедра " Кинезитерапия " във ФОЗ при МУ - София. Днес беседваме с нея за рационалното потребление на водата като лечебно средство, за полезността, само че и за заплахите, които могат да крият минералните води и морската вода.     

Проф. Колева, горещото лято сякаш е най-подходящото време да приказваме за водата като средство за предварителна защита и лекуване. Затова дано първият въпрос бъде – каква вода и в какво количество би трябвало да одобряваме, когато термометърът демонстрира над 30 градуса?

При естествени температури човешкият организъм има потребност от към литър и половина до два литра вода. При по-високи външни температури нуждата от вода се покачва, т.е. предлага се пиянство на 2 до 3 литра вода за възрастен човек. За децата – според от възрастта и тежестта, т.е. от 1 до 2 литра чиста вода. При хората над 65-годишна възраст – към 2 литра.

Разбира се, че пиенето на вода не е единственото, което би трябвало да имаме поради при тези горещини. Препоръките включват и носене на необятни и светли облекла, както и леки до средно-интензивни физически натоварвания – разходки на чист въздух, измежду природата, най-добре в интервалите до 11 часа и след 16-17 ч.

Голяма част от българските градове имат зелени площи – паркове, градини или са наоколо до планини, където е много по-добре да прекарваме най-топлата част от деня. При опция – къпане в чисти водни басейни или студен душ през по-топлите елементи от деня.

Кои са характерните правила, годни за детската възраст?

Децата имат към момента незадоволително съвършени механизми на терморегулация и са по-податливи на термични натоварвания, включително на прегряване и даже топлинен удар, тъй че при тях се постанова още по-стриктно съблюдаване на правила, за които говорихме дотук - приемане на хладни, само че не ледени течности, светли нестягащи облекла, шапка, неколкократно „ разхлаждане “ на лицето и откритите елементи на тялото, даже обливания с по-хладка вода.

Децата над 3-годишна възраст могат да пият и бутилирана минерална вода. При бебета обаче се предлага изворна вода.

Страната ни е богата на минерални води. Знае ли българинът да ги използва?

Да, права сте. България е извънредно богата на минерални води и пелоиди, употребявани още от древността за предотвратяване и лекуване на разнообразни положения и болести. На нашата относително неголяма територия от 111 000 квадратни километра има над 200 хидроминерални залежи с над 500 извора и сондажи.

Числеността и разнообразието във физико-химичния състав на минералните води вършат от България балнеологична страна. Имаме минерални води с друга температура - от 4 до над 100 градуса по Целзий, и с разнообразни ингредиенти - хлоридни, сулфатни, хидрокарбонатни и така нататък

Тук обаче би трябвало да отворим една дребна скоба. За да бъде една вода минерална, тя би трябвало да бъде бактериално чиста, да има бездънен генезис - да извира от недрата на земята, да съдържа минерални субстанции – в това число газове и микрокомпоненти, да оказва физиологично -терапевтично влияние върху организма.

Всяка минерална вода съдържа и така наречен автохтонна микрофлора – физиологични групи бактерии, които са безвредни за възрастния човек, само че могат да имат отрицателно влияние при дребни деца, които към момента не са развили имунна отбрана.

И още нещо – в прясната, налята на извора минерална вода, водната молекула е поляризирана, тя е дипол, който при навлизане в човешкия организъм има извънредно пречистващо деяние, така наречен резултат на тъканно промиване. Французите назовават този резултат ферфоризация, от faire fort (правя силен), което изяснява и удобните резултати върху актуалния човек, който поема толкоз доста отрови от околната среда посредством дишане, хранене, химикали и други ингредиенти.

Затова бутилиращата промишленост по света се развива с толкоз бързи темпове. Бутилираните води са по принцип слабо-минерализирани, съдържат под 1-2 грама на литър минерални соли, т.е. те могат да бъдат поемани през устата без заплаха за стабилността на вътрешната среда на организма.

На процедура слабоминерализирани води могат да бъдат безвредно употребени като трапезни води, вместо водата от чешмата. Разбира се, става дума за бутилирани води, които за предпочитане би трябвало да са в стъклени бутилки, или за водата, налята непосредствено от извора, само че единствено през първите 24 часа.

Мит ли е, че бутилираните минерални води в действителност нямат лечебно деяние?

Категоричен мит. Освен този пречистващ резултат, за който стана дума, другите минерални соли имат и характерно деяние при вдишване през устата. Калцият подтиква калусообразуването след фрактури. Йодът е изключително потребен при йод-недоимъчни положения и при хипофункция на щитовидната жлеза, Флуорът профилактира зъбния кариес и остеопорозата. Хидрокарбонатният йон има антиацидно деяние при някои типове гастрити и язви на стомаха и дуоденума. Магнезият взе участие във въглехидратния и мастния метаболизъм. Сулфатният йон подтиква жлъчната секреция. Сярата от сулфидните води подтиква възобновяване на хрущяла. Желателно е обаче изборът на трапезна минерална вода да бъде съветван с доктор – експерт по физикална и рехабилитационна медицина. Или, в случай че човек реши да пие бутилирани минерални води вместо вода от чешмата – би трябвало да трансформира типа на употребената минерална вода през 2-3 месеца. Разбира се, минералната вода може да се употребява освен за пиянство.

През ваканционния сезон все по-често обръщаме внимание на водните процедури – било единствено за релакс или като лечебно средство - минерален басейн, хидромасажна вана, хидромасажни душове. Какво би трябвало да се знае за тях – по кое време са безвредни и по кое време крият опасности?

Правилно дозираните водни процедури в никакъв случай не са рискови. Ключът е в дозата и в метода на приложение. Външното приложение на минералните води би трябвало да се реализира по рекомендация и под контрола на доктор – експерт по физикална и рехабилитационна медицина, даже при здрави хора. В противоположен случай рисковете са неизбежни.

През последните години у нас се постанова от ден на ден терминът SPA. Да напомня – той произлиза от латински - Sanus per aquam, Sanitas per aquam (Здрав посредством водата или Здраве посредством вода). Комплексният логаритъм на СПА-профилактика и СПА-терапия включва и други съставни елементи - витамини и антиоксиданти, процедури с елементарна, минерална или морска вода, приложение на пелоиди - лечебна тиня или луга, преформирани фактори - електростимулации, магнитно поле, ултразвук, деен двигателен режим и лечебна гимнастика.

Всички тези процедури, въпреки и основани на естествени или леко преформирани физикални фактори имат много съществено влияние върху организма.

Подчертавам нуждата от консултация с доктор по физикална медицина, защото е нужен прецизен асортимент на типа минерална вода и на типа водна процедура, а по този начин също и правилно дозиране на температурата на водата и на продължителността на процедурата.

В здравната процедура има едно главно предписание - Dosis facit venenum (Дозата прави отровата). И то се отнася освен за приемането на медикаменти, само че също и за витамини, антиоксиданти, физическа интензивност, процедури с естествени и преформирани физикални фактори.

Българинът по традиция има здравни привички, разполага със здравна информация и достъп до разнообразни типове лечебни, само че и псевдолечебни практики. Трябва да отбележим обаче, че от време на време използването на Dr Гугъл може да не е безвредно. Имам поради, че в някои „ здравни “ уеб сайтове има и погрешна или незадоволително точна здравна информация.

Ключът е в повишение на здравната просвета на хората, за което точно медиците също сме виновни.

Но по този начин също е значимо да вървим към повишение на здравната отговорност на всеки пациент или „ евентуален пациент “.

Бих предложила на българина да се възползва от до лесния достъп, който имаме, нас до доктор – персонален доктор или експерт.

Кога може да бъде рискова морската вода?

Чистата морска вода не е рискова. Опасно е обаче неправилното й приложение. Тук важат същите правила – прецизен асортимент на времето от деня и на продължителността на морските къпания. По принцип предлагаме слънчеви бани на плажа в интервалите до 11 ч. и след 16 ч, изключително при тези температурни върхове. Плуването в морето е желателно да се реализира най-малко час след хранене, несъмнено – след приложение на артикул със подобаващ слънцезащитен фактор - при множеството българи – фактор 20 за тялото и фактор 50 за лицето. При децата – фактор 50 за лице и тяло.

Пиенето на вода е наложително, както и избягването на доста внезапни температурни разлики. Влизането в морето е желателно да е последователно, би трябвало да се внимава с прегряването и с прекомерно интензивните физически натоварвания във водата.

Морската вода в действителност е минерална вода с по-особен състав и съответни въздействия. На процедура всички водни процедури могат да се ползват и с морска вода - вани, душове, подводен масаж, подводна гимнастика, плуване.

При морските къпания обаче влизат в основание и други фактори като въздух, слънце, време от деня, даже – съществуването на планктон и водорасли. На морския бряг прилагаме и една атрактивна процедура с лечебна тиня – така наречен египетски способ: намазване с лиманна тиня на цялото тяло и „ изсъхване “ на слънце, доста потребна за тургора на кожата, за кожната микробиота, за метаболизма. Разбира се, в утринните часове.

Ако би трябвало да обобщим в резюме – по кое време водата лекува и по кое време може да разболява?

Човешкият организъм съдържа към 70 % вода. Така че тя е витално нужна. Водата е извор на живот и извор на качество на живот. Водата постоянно лекува при верен асортимент на температура, метод на приложение и количество на поета вода.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР