Проф. Иван АнгеловЧлен-кор. на БАН С указ на президента Путин,

...
Проф. Иван АнгеловЧлен-кор. на БАН С указ на президента Путин,
Коментари Харесай

Проф. Иван Ангелов: Кой нарушава международното право и договорите?


Проф. Иван Ангелов

Член-кор. на Българска академия на науките

С декрет на президента Путин, от 1 април 2022 година Русия продава природния газ на някои страни против рубли. Русия беше принудена да вземе това решение. Направиха го, тъй като Западът блокира по хайдушки метод милиарди долари, заработени от съветската стопанска система.

Съгласно новия ред купувачът на газ открива две сметки в Газпромбанк. Едната е в задгранична валута (долари, евро), а другата в рубли. При поръчка на газ купувачът привежда валутата в своята валутна сметка в тази съветска банка. Газпром продава валутата на Московската борса по настоящия сега курс и трансферира получените рубли във втората (рублевата) сметка на купувача за покриване на задължението към Газпромекспорт. След това се доставя поръчаната газ. Не е планувано присъединяване на никакви трети лица, както излъга оня ден министър председателят и неговият заместител по финансите.

Процедурата е елементарна и ясна. Още преди месец Президентът Путин разгласи, че който не заплаща по открития метод няма да получава газ. Че те нямат желание да подаряват газ гратис никому. И никой на света не би го правил.

На 27 април беше обявено, че Газпром приключва доставката за две страни: Полша и България. Защото не са създали поръчка и не са платили. Още не е известно какъв брой страни – консуматори на газ одобряват новия ред за заплащания и какъв брой не го одобряват. Според предварителна неофициална информация най-малко десетина европейски страни го одобряват.

Нас ни интересува какво прави нашето Правителство. То демонстративно отхвърля да купува газ от Русия по новия ред, въпреки че няма нищо ново в неговата същина. Това е единствено нова условност. Купувачът отново заплаща във валута за поръчаното количество газ, само че в Газпромбанк се прави вътрешно превалутиране, в което той не взе участие. Българският бизнес приема този нов ред. Нашите големци обаче го назовават „ шантаж “ и страната ни е изправена пред съществени тествания. Отново пролича, че и в този момент инцидентни хора с високо самочувствие са на кормилото на нашата страна и занапред се учат да ръководят. Или са застанали на тези високи постове, с цел да вършат кавги.

Главният мотив за отхвърли на нашите управници да одобряват новия ред за заплащане е, че в досегашния контракт за доставка на газ не било планувано заплащане с рубли, а със западна конвертируема валута. Те смятат това за нарушаване на контракта от съветска страна и отхвърлят да вземат участие в него. Но те и в този момент по новата процедура не боравят с рубли. Омразните за тях рубли влизат в деяние едвам след превалутирането и те даже не се допират до тях.

На пръв взор в това може да има някакво съображение. Договорът за договорката и изобщо за всяко взаимодействие сред две страни би трябвало да се извършва строго. Отклонения от него са възможни единствено в случай че са упоменати в контракта. Това предписание обаче би трябвало да важи и за двете страни. Не е възможно изключение за никому. Макар че в нашия случай това изключение е единствено видимо, защото рублата влиза в платежната процедура едвам след превалутирането. А купувачът стартира заплащането отново със мечтаната от него валута. Разбира се, в случай че човек желае да основава проблеми, постоянно може да откри малък мотив.

По решение на груповия Запад, без съд и присъда до в този момент бяха оповестени пет пакета наказания против Русия. Против Русия е оповестена тотална унищожителна икономическа война. На 28 април Президентът Байдън разгласи желанието си за нов пакет от 33 млрд $ американска помощ за Украйна, от които 20 милиарда за въоръжения и останалите за цивилен цели. Той е към този момент одобрен от Конгреса. Всеки от тези пакети включва десетки, а може би и стотици съответни артикули и услуги, причиняващи огромни загуби на Русия. И целият Запад упреква Русия за всичко. А в този момент я упреква и за нарушаване на контракта за продажба на газ.

Ако е по този начин, аз запитвам:

- Бяха блокирани случайно активи на Централната банка на Русия за 300 милиарда щатски $, без да се сочат каквито и да са съответни учредения за нарушавания на банката. Без съд и присъда. Това не е ли най-грубо нарушаване от груповия Запад на интернационалното право и на писани и неписани договорености за активността на националните централни банки?

- Беше блокирана активността на съвсем всички съветски търговски банки, като се изключи Газпромбанк, без никакви съответни учредения. Без съд и присъда. Това не е ли жестоко нарушаване на интернационалното право и на писаните и неписани договорености за действието на институциите в тази сфера на активност?

- Беше неразрешен вносът от Русия на избрани енергоносители, първични материали и стотици типове индустриални и аграрни артикули, без каквито и да са съответни учредения. И без съд и присъда. Това не е ли най-грубо нарушаване на разпоредбите на Световната комерсиална организация за свободна интернационална търговия и на писаните и неписани договорености за тази област?

- Беше неразрешен износът за Русия на десетки, а може би и стотици артикули, създадени в други страни, изключително високотехнологични, без съответни учредения. Без съд и присъда. Това не е ли жестоко нарушаване на разпоредбите на Световната Търговска Организация и на писаните и неписани договорености за връзките в тази област?

- Беше неразрешен износът за Русия на десетки, а може би и стотици, най-полезни медикаменти за мъчно лечими заболявания, създадени в западните страни, без съответни учредения. Без съд и присъда. Това не е ли най-грубо нарушаване на разпоредбите на Световната Търговска Организация, на световната здравна нравственос и на писаните и неписани договорености за търговия с медикаменти?

- Беше неразрешена продажбата на самолети, хеликоптери и други летателни апарати на Русия и на аварийни елементи за тях, без съответни учредения. И още веднъж, без съд и присъда. Това не е ли жестоко нарушаване на разпоредбите на Световната Търговска Организация и на писаните и неписани договорености за връзките в тази област?

- Беше неразрешено прелитането на самолети и други летателни апарати на Русия и Беларус през въздушното пространство на Съединени американски щати, Канада и на другите страни от НАТО, без съответни учредения. И без съд и присъда. Това не е ли жестоко нарушаване на интернационалното право и на писаните и неписани договорености за действието на институциите в тази сфера на активност?.

- Беше неразрешено акустирането на кораби и всевъзможни плавателни средства на Русия в пристанищата на Съединени американски щати, Канада и на другите страни от НАТО, без съответни учредения. И без съд и присъда. Това не е ли жестоко нарушаване на интернационалното право и на писаните и неписани договорености за действието на институциите в тази сфера на активност?

- Беше неразрешено на съветски учени, актьори, артисти, танцьори, композитори и други дейци на изкуството да вземат участие в професионални срещи или взаимни представления и концерти или техни песни и танци да се пускат по медиите в страните от НАТО, без съответни учредения. И отново без съд и присъда. Това не е ли жестоко нарушаване на интернационалното право и на писаните и неписани договорености за действието на институциите в тази сфера на активност?

- Беше неразрешено на съветски спортисти от всички типове спорт да вземат участие в олимпиади, параолимпиади, международни, европейски и други интернационалните надпревари. Техните национални спортни асоциации бяха отстранявани от съответните интернационалните спортни асоциации, без съответни учредения. И още веднъж, без съд и присъда. Това не е ли жестоко нарушаване на интернационалното право и на писаните и неписани договорености за действието на институциите в тази сфера на активност?

- Беше блокирано или отнето имущество и парични средства на съветски политици и олигарси, основно в страните от НАТО. Без да имам каквито и да е благосклонности към олигарсите, правя възражение изрично против лишаване на имущество или парично благосъстояние от обособени персони, без да е потвърдено от съд незаконното му придобиване. А в този момент се прави тъкмо това. То не е ли жестоко нарушаване на интернационалното право и на писаните и неписани договорености за действието на институциите в тази сфера на активност?

- Бяха неразрешени персонални пътувания на съветски и беларуски политици и жители в Съединени американски щати и други западни страни, без съответни учредения, които са позволени с междудържавни и международни съглашения.` И още веднъж, без съответни персонални обвинявания. Пак без съд и присъда. Това не е ли жестоко нарушаване на интернационалното право и на писаните и неписани договорености за действието на институциите в тази сфера на активност?

Мога да продължа изброяването, само че и посоченото е задоволително да потвърди, че в международните връзки в последно време доминира цялостен произвол. Особено по отношение на Русия. Има хора на високи управителни постове в западните страни, които губят хладнокръвие и равновесие при споменаване на нейното име.

Изумен съм от пещерната ненавист на нашия министър председател и на неговия финансов министър против Русия. Такова знамение не бях виждал до в този момент.

Промяната на заплащането, наложена от Русия не визира нашите финансови ползи. Тук не става дума за директно заплащане в рубли, което не знам за какво вбесява нашите двама големци! Става дума за доларово заплащане на купувача (в нашия случай България) което вътре в Газпромбанк се превалутира в рубли по пазарен курс, в което ние не участваме. От това превалутиране може даже да спечелим, според от обменния курс в дадения миг. Проблемът е, че в превалутирането участва думата „ рубла “, която ужасява нашите двама големци, заради пещерната им ненавист против Русия.

Някой може да каже, че тези момчета по природа са скандалжии. А дали е по този начин? Спомнете си какъв брой кротки бяха двете момчета преди няколко месеца, когато американците ни оповестиха, че осемте чертежа на самолети, за които ние платихме авансово към два милиарда лв., ще бъдат превърнати в същински самолети (ако това въобще стане) със забавяне от 6-8 или повече години. И нито дума за отплата. Или за безапелационно пояснение на аргументите. И цялостно безмълвие от нашите две свръхнаперени против Русия момчета, само че кротички и послушни, с еластичните си гръбначета пред американските си господари. Целта е абсурдът да се потули и не помни.

Не знам за какво ориста ни санкционира по този начин сурово. Изпраща ни от неприятни по-лоши управници! Или повече сме отговорни ние, тъй като избираме такива негодници! Не инцидентно националната мъдрост споделя: Всеки народ има такива управници, каквито заслужава!

Кой е дал право на шепа самозабравили се политици от най-богатите страни, да си играят със ориста на милиони хора. Обвиняват Русия, че с смяната на валутата за покупка на газа нарушавала договорните връзки, а единствено в изброените от мен нагоре случаи, те са нарушили може би 1000 пъти интернационалното право и писаните и неписани интернационалните контракти. Дали си фантазират, че ние сме примитивни като тях и не вършим такива съпоставения! Или считат, че за тях е позволено да не се преценяват с никакви интернационалните или междудържавни правила, а за Русия е неразрешено всичко. Трябва да мълчи и да слушка. Такава Русия, популярност Богу, към този момент няма. Тя си отиде дружно с Елцин!

29 април 2022 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР