Проф. Иван АнгеловЧлен-кор на БАН През последните години и месеци

...
Проф. Иван АнгеловЧлен-кор на БАН През последните години и месеци
Коментари Харесай

Проф. Иван Ангелов: Нужни ли са ни гаранти в отношенията с Македония?

Проф. Иван Ангелов
Член-кор на Българска академия на науките

През последните години и месеци разгласих няколко публикации в които потвърдих, че РСМакедония, както и другите западнобалкански страни, не дават отговор на критериите от Копенхаген за присъединение към Европейския съюз (ЕС). Това значи, че са доста надалеч от постигането на икономическите, обществените и институционалните условия за присъединение. В една от моите публикации включих и 30 (тридесет) таблици, формирани въз основа на данни от статистическите годишници на РСМакедония за 2020 и 2021 година С техните данни потвърдих, че те не са подготвени за Европейски Съюз. Въпреки това се упорства за тяхното присъединение, само че по напълно други аргументи.

От диалози с моите български сътрудници – професори по история, обучение и езикознание от взаимната комисия с техни македонски сътрудници, разбирам, че и там няма прогрес към общо пояснение на истинските исторически, езикови и други обстоятелства от общата ни история. Напоследък даже се оспорва дали имаме обща история. Става дума не за реализиране на взаимни отстъпки в региона на историята, а за вярно научно схващане на историческата истина от истински първоначални документи. Защото компромисна истина няма. Има единствено една истина за това, което се е случило или не се е случило,примерно преди 50 или 100 години. И то не въз основа на мемоари или клюки, а въз основата на истински исторически документи.

Това се постанова, тъй като съгласно разпоредбите за присъединение към Европейски Съюз се изисква страните претенденти да нямат висящи значими проблеми с други страни претенденти или с членове на общността, какъвто е нашият случай. Защото външните разногласия може да се внесат вътре в Европейски Съюз и да го дестабилизират още повече. Това е толкоз по-важно, като имаме поради, че Европейски Съюз към този момент е много дестабилизиран по други аргументи и ще бъде мощно рисковано да се внасят и други дестабилизиращи фактори. Това не е нова небивалица, с цел да се попречи на присъединението на РСМакедония, а е прилагано по отношение на всички нови страни членки от предишния век до в този момент.

През последните дни все по-често се приказва, че президентът на Франция и федералният канцлер на Германия щели да станат гаранти за спазването на претенциите на България към РСМакедония, с цел да отпаднат нашите възражения по започването на договаряния за нейното присъединение към Европейски Съюз. Говори се, че френските управляващи са показали и план за включване в преговорната рамка, който аз не познавам.

Без да встъпвам в детайлности, като поръчител нашите паники се свеждат до кражбата на български исторически обстоятелства и безогледното нарушение на човешките права на българите в Македония. Така, заради неналичието на лична история от предишните епохи, се краде българската, с цел да се съчини в този момент лична. И от нас се желае да мълчим, както сме го правили съвсем 80 години. На пръв взор може да наподобява привлекателно да имаш като гаранти такива значими персони, като посочените двама. Но като проучвам опита в нашия район през последните 25-30 години и настоящето държание на тези персони не можем да разчитаме на надеждни гаранции тъй като:

Първо. Преди присъединението ни към Европейски Съюз в 2007 година ни убеждаваха, че като станем членове на съюза у нас ще се вкара по-добър ред във всичко, по сходство на Западна Европа. Нашата администрация ще проработи по този начин експедитивно, както е в Европейски Съюз. Същото ще стане в правосъдната система. Ще се ограничи внезапно престъпността. Също и корупцията. Хората ще се издигат съгласно професионалните им качества, а не съгласно роднинските и партийните им връзки или на подкупи. Ще заживеем по-богато. Ще има повече правдивост. И тъй наречените

Стана ли това, с помощта на цялостната доминация на по този начин наречените евро-атлантически полезности? Не, не стана! Сега по-лесно можем да се разходим до Бяло море, до Западна Европа или да си купим по-хубави артикули тук от огромните западни вериги, в случай че имаме пари. Но сякаш единствено това се промени. Насладихме се на мерзостите на дивия Балкански капитализъм, с помощта на гаранциите на Европейския съюз.

По улиците ни се появиха контейнери за отпадъци в които доста хора търсеха храна, облекло и обувки. Нарастна пропастта сред небогати и богати. Демографското плячкосване доближи невиждани мащаби. Входовете на доста наши заводи обраснаха в плевели. България последователно умира. Това ни донесоха Европейски Съюз и Световната Търговска Организация (СТО), като наши гаранти за пазарната стопанска система. Ако и в този момент ще е такова, дръжте го за себе си.

Говори се за някакъв френски компромисен план в подтекста на френско-германска гаранция за нашите условия към РСМакедония. Ние не знаем съвсем нищо за него. Тази заран научих, че в нарушаване на закона, заобикаляйки Министерството на външните работи, някакви френски документи били изпратени на Комисията по външна политика на Народното събрание, която няма право да взема такива решения.

Решения взема пленумът на Народното събрание. Въпреки апела на Президента, ние не знаем с какъв отговор ще отиде нашият министър председател в Брюксел идущата седмица.

Чуваме,че във френските документи се предвиждало нашият контракт с Македония от 2017 година и Преспанският контракт с Гърция, дружно с протоколите от комисията на историците, щели да станат част от бъдещата преговорна рамка. По този метод Европейски Съюз щял да упражнява надзор в хода на договарянията върху осъществяването на договорите от македонска страна. За неосведомените това може да наподобява привлекателно. Но в случай че съдим по опита през последните 20-25 години това може да се окаже едно огромно нищо. Защото се извършва единствено оскъдна част от записаните първични обещания в документите.

От това, което знаем е, че през последните години Франция, Германия и множеството западноевропейски страни директно или индиректно подкрепяха най-често македонската позиция и постоянно упорстваха ние да вършим отстъпки. Като че ли ние аплайваме за участие в Европейски Съюз, а не РСМакедония. Ние нямаме изгода от такива гаранти. По-скоро противоположното.

Нашата позиция по исторически, езикови и други въпроси и по правата на живущите в Македония с българско съзнание, не се схваща от западноевропейските страни. Някои я считат надали не като исторически прищявки. Далеч от настоящите бизнес проблеми на нашето време. Започнаха да съизмерват националното ни достоинство като българи с откриването на авиолиния София – Скопие, за която няма претенденти да пътуват. И тя престана да работи незабавно след формалното й разкриване. За това виновност имат и българските управляващи, които не направиха нужното през последните 70-80 години с политическата, публикационната и друга активност в Европа и Америка, за разяснение на нашите позиции, за разлика от дейната агитация на македонизма. Затова не ни трябват такива ваши „ гаранции “.

Второ. През една февруарска вечер на 2014 година в резиденцията на тогавашния президент на Украйна Янукович се подписва документ за помирение сред него и окупиралите Киевския Майдан. На подписването участват като гаранти тогавашните външни министри на Германия, Франция и Полша и посланикът на Русия. Само след няколко часа пред очите на западните гаранти се прави военният прелом, само че те мълчаха, въпреки че несъмнено са знаели какво следва в околните часове. И все пак стават гаранти.

Превратаджиите са търсили Янукович, с цел да го убият, само че руснаците са ги изпреварили. Благодарение на съветската интервенция Янукович е избавен, като е откаран с хеликоптер в Русия. А по този начин наречените гаранти и до през днешния ден не са проговорили обществено кой извърши преврата, въпреки че стана пред очите им. Тогавашният немски външен министър - поръчител, в този момент е Президент на Германия. Ако и в този момент представителите на тези страни в ролята си на наши гаранти се държат както техните прародители от февруари 2014 година не ни трябват. По-добре да си стоят вкъщи. Или да стават гаранти на другиго.

Трето. През 2014 - 2015 година бяха подписани известните Мински съглашения. Гаранти са отново Германия, Франция и Полша. Документите бяха подписани от името на държавното управление в Киев и от представители на двете области в Донбас, които не се подчиниха на държавното управление в Киев. През всичките 8 години там имаше огромен личен състав от Западна Европа (над 1000 души), който трябваше да управлява спазването на споразуменията.

Правителството в Киев още първоначално се отхвърли дефакто от споразуменията и в продължение на 8 години непрестанно обстрелваха и бомбардираха отделилите се области. Донбас, който в предишното беше най-развитият промишлен район на Украйна, беше трансфорат в полупустиня. Казват, че са убити към 15000 мирни жители. Чрез атентат на специфичните елементи от Киев беше погубен президентът на Донецка област. Стотици хиляди хора се преселиха в прилежаща Русия, с цел да оцелеят.

Русия, естествено помагаше на отделилите се райони, както би направила всяка друга страна на тяхно място, тъй като популацията на този район е съветско от край време. Нарушенията на подписаните контракти от Киевска страна бяха хиляди, само че контрольорите на място не видяха нито едно и не ми е известно никакво обществено предизвестие за нарушаване на споразуменията по отношение на Киевските управляващи. Всички предизвестия на „ гарантите “ за нарушавания бяха против Русия. Да се чудиш и маеш! Хем убиват всеобщо твои сънародници и до ден сегашен, хем си отговорен, че се грижиш за тях. Да си затваряш очите за малко време, може би не е доста мъчно. Но да ги държиш затворени 8 години надали е доста елементарно.

Руснаците приготвиха и разпространиха в края на 2021 година по целия свят текст на кротичък контракт, като основа за договаряния. НАТО посрещна плана с подигравателна подигравка. Руснаците нямаха различен избор, с изключение на да стартират на 24 февруари 2022 година тази трагична братоубийствена военна интервенция. И тук гарантите не свършиха никаква работа, тъй като не желаеха да я свършат. Те и в този момент доставят Киевската хунта с оръжия, секретна военна информация и с образование на наемници. Такива гаранти не са ни нужни.

Четвърто. На 16-17 юни президентите на Франция и Румъния и министър-председателите на Германия и Италия посетиха Украйна и потвърдиха поддръжката си за ускорено присъединение на Украйна към Европейски Съюз. Въпреки че Украйна не дава отговор на нито едно от изискванията от Копенхаген, даже за обикновено присъединение. Още по-малко за ускорено присъединение.

Доказано е преди 10-15 години, че Украйна е най-престъпната и корумпирана страна в Европа, а може би и в света. Да се ползва процедура за ускорено присъединение на такава страна към Европейски Съюз е чудовищно нарушаване на всички правила по основаването и действието на Европейски Съюз. И макар че ще тежи върху бюджета на Европейски Съюз сред 800 и 1000 милиарда евро. А това значи голямо в допълнение финансово задължение върху 440-те милиона жители на Европейски Съюз. Включително и върху бедна България.

Свеждането на престъпността и корупцията до най-малко е едно от най-важните условия за присъединение към Европейски Съюз. По най-нови данни на международни организации, които управляват корупцията и постоянно разгласяват сведения от наблюденията си върху 180 страни, в един от случаите класират Украйна на 122-ро място по корупция, а в друго наблюдаване на 130-то място.

Още преди десетина години Украйна беше предупреждавана неведнъж от МВФ и Световната банка за високата й корупция и неприятната работа на прокуратурата, а милиардните й траншове от МВФ бяха отлагани, заради високата корупция. Аз черпя тази информация от отчети на МВФ и на Световната банка.

Сега най-големите и най-влиятелни страни от Европейски Съюз декларират, че Украйна е добре готова и че „ честен дълг на Европейски Съюз е да я одобри ускорено в Европейски Съюз “. Каква чудовищна насмешка с истината! Традиционното наличие на корупцията е общоизвестно. Сега европейските страни го обогатиха. От тяхното държание разбрахме, че има и корумпирана държавна политика в интернационалните връзки. Достатъчно е да воюваш гневно против Русия, с цел да получиш висока оценка за участие в Европейски Съюз.

Правилникът за приемане в Европейски Съюз би трябвало да се добави с този текст. И нищо чудно! Защото Европейски Съюз от ден на ден се милитаризира. Те към този момент заделиха няколкостотин милиона евро за доставка на оръжия за Украйна преди месец. Планират да основават лична войска, обособена от армията на НАТО. Украйна може да не бъде призната в НАТО, само че ще я одобряват ускорено във от ден на ден военнизиращия се Европейски съюз. Аз се опасявам за ориста на България от такива гаранти за нашите условия към РСМакедония. Дори освен това, безпокоя се за участието на България в такава разхайтена и милитаризираща се организация като Европейски Съюз.

Сигурен съм, че резултатите ще бъдат същите, в случай че Европейски Съюз бъде поръчител за правата на българите в Македония. Западът още в този момент е надъхан срещу нас, упражняват напън върху нас, непрекъснато вършат бележки на нас и никаква рецензия не упражняват обществено по адрес на македонските управляващи. За всички бъдещи нарушавания ще бъдем отговорни отново ние. Не, такива гаранти не са ни нужни!

Пето. Учението в реномиран западен университет не е гаранция, че си квалифициран да ръководиш страна. Която и да е тя. Защото зависи какво си учил. Как си учил. Кой те е учил. Как си го приключил. Освен доста познания, ръководенето на страна е надалеч по-сложно от управление на стопанска компания. Много е значимо да си израснал в тази страна. Да си се формирал като човек с възходите и паденията на тази страна. Да си неделима част от нейния народ. Да познаваш националната логика на психиката на този народ.

Много значими са и персоналните качества на претендентите за държавни ръководители. Те би трябвало да съблюдават прецизно Конституцията и законите на страната. Да са безукорно почтени, да вникват и да схващат тъгите на хората. Винаги да се придържат към истината. Истината и единствено истината. Никога да не лъжат. Да не демонстрират никакво лицемерие!

Сегашните български държавни ръководители, за жалост, не имат тези качества. А нашият министър председател стартира с неистина катеренето си нагоре към държавното кормило. Виновни сме и ние, че го допуснахме.

Полза от Европейски Съюз като поръчител за човешките права на българите в Македония не чакам да има. Затова не трябва да се подвеждаме по такава залъгалка. Нашето несъгласие не би трябвало да се подвига до момента в който от Скопие не пристъпят в действителност към действителна добросъседска политика и действително дружеско държание. Докато не забележим пътната им карта. Докато в действителност не спазят критериите от Копенхаген. Засега те не са готови, с цел да стартират договаряния за присъединение. Те ползват доста постоянно подмолните ходове, двуличните позиции, вдишване на задължения зад тила на пртньорите, съвсем цялостното безучастие по сякаш контрактуваните взаимни решения.
Договореност сред нас и РСМакедония до 23-24 юни тази година не е допустима. Но тя не е и наложителна. Няма потребност от бързане! Защото приемането на неподготвена Македония е нездравословно най-много за самия македонски народ, а по-късно и за нас – нейните съседи.

18 юни 2022 г.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР