Проф. Ива Христова: Все още няма грип, ще се появи

...
Проф. Ива Христова: Все още няма грип, ще се появи
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Все още няма грип, ще се появи през декември


Проф. Ива Христова: Все още няма грип, ще се появи през декември. Според нея все още няма сериозна циркулация на грипни вируси у нас.

Пред bTV шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания разяснява и броя на инфектираните с Covid-19.

„ За последните три седмици имаме повишение от 1600 на седмица, 1700 на седмица, даже до 2000 случая. Това обаче са единствено публично записаните и диагностицираните. Към тях би трябвало да прибавим една голяма група на хора, които не са изследвани. Част от тях попадат в групата на острите респираторни болести, т.е. пациентът не се е тествал за COVID-19, само че най-малко е прегледан от доктор “, изясни тя.

Проф. Христова акцентира обаче, че все пак се регистрира
покачване на заболеваемостта, въпреки графиката да не е стръмна.
Тя даже чака леко закъснение на процеса и понижаване на случаите на заразяване.

„ По отношение на COVID-19 първо би трябвало да кажем, че има някои подварианти, които набират скорост и са преобладаващи в Западна Европа – като Ерис, Арктурус. Данните за България са за предходния месец. Те демонстрират, че у нас тези варианти са едвам 2-3%, до момента в който в Европа заболеваемостта от тях е 30-40%. Но пък у нас се срещат други варианти на COVID-19 “, сподели още тя.

Експертът разясни, че като цяло
няма разлика при протичването на заболяването
– тя протича леко, като визира най-вече горните дихателни пътища. През последните седмици се следят по-често недоволства от страна на очите – подутина, зачервяване и усещате за тежест, добави проф. Христова.

„ Останалите признаци са общоприети – раздразнение в гърлото, хрема и повишение на температурата. Накрая се появява и обща изнемощялост “, сподели още шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Проф. Христова разясни, че има
добре написан проект за деяние
според от заболеваемостта в страната.

Според нея към момента не сме достигнали до там, че да се постанова въвеждането на наложителни ограничения. Но отвън тях всеки един би трябвало да съблюдава персоналните ограничения за сигурност – като да вземем за пример носенето на маска, спазването на отдалеченост, постоянно проветряване, избягването на огромни събирания с доста хора и поддържането на добра хигиена, посъветва още тя.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР