Проф. Ива Христова обясни какво трябва да се предприеме незабавно

...
Проф. Ива Христова обясни какво трябва да се предприеме незабавно
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Трябва да има грипна ваканция

Проф. Ива Христова изясни какво би трябвало да се предприеме неотложно поради грипната вълна. 

Ще би трябвало да има грипна почивка. Това предизвести проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Случаите на грип и остри респираторни болести ще нарастват през януари 2023 година, а също и през февруари заради ниските температури, способстващи предаването на вируса, поради събирането на хора на закрито. Очаква се по-продължителна и по-висока вълна на болесттите спрямо предходни години. В момента коронавирус в страната е на едно от най-ниските си равнища, обстановката е спокойна, няма напън към здравната ни система, сподели за Българска национална телевизия проф. Христова. Тя изясни, че още в края на ноември е почнало повишение на случаите с грип и остри респираторни болести, а през декември броят им се увеличи доста.

„ Тази година относително рано стартира грипната вълна. Обичайно в предходни години първи случаи на грип доказвахме в края на декември. А в този момент още от края на ноември 2022 година в България има циркулация на грипни вируси “, разясни шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Според проф. Ива Христова пикът се чака в края на януари – началото на февруари, след което броят на новорегистрираните болести ще спада по-продължително време, евентуално даже до април. Така ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на болесттите спрямо предходни години.

„ В момента имаме единствено грип А. Доказваме по-често вид А (H3N2) и по-рядко пандемичния А (H1N1). Нямаме потвърдени грипни вируси вид В. Това е значимо, тъй като за грип А имаме антивирусни препарати, които блокират мултиплицирането на вирусите с доста положително деяние, само че би трябвало да се вземат още първите 1 – 2 дни от изявата на признаците. А те са доста мощна изнемощялост, главоболие, температура над 37,5 градуса, болки в мускулите на цялото тяло, суха кашлица, раздразнение от носа и гърлото “, сподели проф. Ива Христова, написа standartnews.com.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР