Проф. Илза Пъжева е предложена за орден Св. Св. Кирил

...
Проф. Илза Пъжева е предложена за орден Св. Св. Кирил
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 22 февруари 2024 г.

Проф. Илза Пъжева е препоръчана за медал „ Св. Св. Кирил и Методий “

Министерският съвет предлага на президента да награди изтъкнатия биолог проф. Илза Пъжева с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ за нейните огромни заслуги в региона на науката и във връзка 70-годишния й празник.
Илза Пъжева е родена през 1953 година Завършва Московския химико-технологичен университет „ Д. И. Менделеев “. През 1981 година постъпва в Българската академия на науките, където е поредно помощник и основен помощник. През 1989 година придобива научната степен „ лекар “, а през 2008 година става „ лекар на науките “ в региона на биологическите науки. През 2015 година Илза Пъжева е определена за член-кореспондент на Българска академия на науките.
Научните ползи на проф. Пъжева са свързани с моделни проучвания на връзката конструкция - интензивност чрез компютърно подкрепени способи. Обект на проучванията й са разнородни биологично-активни съединения, да вземем за пример лекарствени молекули, транспортни протеини, ядрени рецептори, ензими и техни субстрати и инхибитори. Разработените от нея и екипа й модели способстват за откриване на механизмите на деяние на изследваните биомолекули, получили са пробно удостоверение, а някои от тях се употребяват от фармацевтични компании и университетски институти.
Проф. Пъжева е пионер в България във въвеждането, създаването и използването на компютърно подкрепените способи за проучването на зависимости конструкция - интензивност (QSAR) и лекарствен дизайн. Тя има 170 научни труда, включително 153 научни изявления в списания с импакт-фактор и импакт-ранк и в монографични поредици и книги на авторитетни университетски издателства..
Проф. Пъжева е притежател на премията за високи научни достижения на учени над 35 години на Съюза на учените в България за 2011 година През 2020 година за приноса й в развиването на българо-германските научни връзки е удостоена с високата държавна премия на Германия - Орден за заслуги към Федерална Република Германия.
Проф. Пъжева е създател на курсове по компютърно подкрепят дизайн към Факултета по химия и фармация и Факултета по математика и информатика в Софийския университет. В интервала 2011- 2014 година е посетител - учител в Университета „ Париж-Дидро “, Франция.
Тя е първият български академик, определен за дипломат на фондация „ Александър декор Хумболт “. Проф. Пъжева е била ръководител на Хумболтовия съюз в България, а понастоящем негoв почетен ръководител.

Иван Павлов е освободен от длъжността заместник-председател на ДКСИ

Министерския съвет одобри решение за освобождение на Иван Павлов като заместник-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).
Със заявление до министър-председателя, Иван Павлов желае да бъде освободен по негово искане от заеманата служба с оглед заемането на различен пост. 

Над 2.6 милиарда лева ще бъдат събрани във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ 
през 2024 година

Приходи в размер на 2.609 милиарда лева ще бъдат събрани във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ през 2024 година Това е планувано в бюджета на фонда, утвърден на днешното съвещание на Министерския съвет. Най-големият дял от приходите се чака да бъдат от продажба на квоти за излъчвания парникови газове - 2.023 милиарда лева
Със събраните средства ще бъдат покривани разноските на „ Национална електрическа компания “ ЕАД, в това число и за минали регулаторни интервали, произлизащи от статута й на публичен снабдител съгласно Закона за енергетиката. От приходите, събрани във фонда, ще бъдат предоставяни награди на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща конфигурирана мощ 0.5 MW и над 0.5 MW по Закона за силата от възобновими източници.
Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ бе основан през м. юли 2015 година за покриване на разноските на публичния снабдител НЕК, произлизащи от отговорностите му за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По закон във фонда се събират по 5% от месечните доходи от продажба на електрическа енергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и транспорт на електрическа сила и природен газ, както и от достъп и запазване на природен газ. Във фонда постъпват и приходите от продажба на квоти излъчвания парникови газове, както и от цена „ обвързване към обществото ".

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи по отношение на Национална стратегия с начинания за отбелязването на 20-ата годишнина от участието на България в НАТО

Със свое разпореждане Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на външните работи за 2024 година в размер до 150 000 лв., посредством които ще се финансират заложените за осъществяване от Министерство на външните работи в Националната стратегия с начинания за отбелязването през 2024 година на 20-ата годишнина от участието на България в НАТО събития.
Национална стратегия бе утвърдена с Решение № 77 от 01.02. 2024 година на Министерския съвет на Република България. Тя е създадена по самодейност на заместител министър-председателя и министър на външните работи от Междуведомствена работна група с присъединяване на Министерствата на външните работи, на защитата, на вътрешните работи, на образованието и науката, на финансите, на нововъведенията и растежа и Министерския съвет.
Одобрените начинания в Програмата са обединени от цялостна идея и общи послания, които показват принадлежността на България към най-големия и най-успешен военно-политически съюз в историята и към единната общественост на споделени полезности, ползи и подготвеност за взаимна отбрана.

Кабинетът отпусна над 93 млн. лв. за безвъзмездни учебници

Правителството утвърди 93 163 066 лв. за закупуване на познавателни книжки, учебници, електронно четими учебници, образователни комплекти и образователни пособия за децата и за учениците от I до XII клас в общинските детски градини и учебни заведения за 2024 година.
За първи път безвъзмездни учебници се обезпечават и за учениците от VIII до XII клас. Досега такива получаваха учениците от I до VII клас. Така за идната образователна година безвъзмездни учебници и образователни комплекти по общообразователните образователни предмети ще получат всички възпитаници от I до XII клас.
Ще бъдат отпуснати средства и за брайлиране на учебници за учениците с нарушено зрение от I до XII клас, както и за закупуване на образователни комплекти по специфичните предмети за учениците с повреден слух.
Средствата ще бъдат разпределени въз основа на броя на децата и учениците в нея, подаден от Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение към февруари 2024 г. 

Правителството утвърди изплащането на 5 500 евро обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека

Правителството утвърди изплащането на 5 500 евро обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека. С жалбата се повдигат недоволства за нарушаване на член 1 от Протокол № 1 към Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи (Конвенцията), заради несъразмерна дълготрайност на процедура по реставрация. Жалбоподателите се оплакват и от неналичието на ефикасни правни средства за отбрана според член 13 от Конвенцията.
С решение от 1998 година, издадено от Поземлена комисия - Варна и следващо решение от 2008 година, издадено от Общинска работа по земеделие - Варна, е прието правото на жалбоподателите на реставрация на парцели, находящи се в терен по § 4 от Преходните и заключителни разпореждания на ЗСПЗЗ в землището на гр. Варна. Поради това, че земите се намират в регион, където част от парцелите са закупени от ползватели по реда на § 4а от ЗСПЗЗ и са били издигнати пътища, остава да се дефинира кои елементи от земите на жалбоподателите подлежат на реставрация в натура и за кои жалбоподателите би трябвало да получат обезщетение. За задачата следва да бъдат направени така наречен „ спомагателен проект “ и „ проект на новообразуваните парцели “, разграничаващ правата на благосъстоятелност на всички заинтригувани страни в местността. Съгласно § 4к, алинея 6 и 10 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗСПЗЗ те се разпореждат и утвърждават от регионалния шеф. Към м. август проектът на новообразуваните парцели е на стадий утвърждение.
В светлината на константната си процедура, Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират приятелско съглашение, в случай че българското държавно управление се съгласи да заплати на жалбоподателите обезщетение в общ размер на 5 500 (пет хиляди и петстотин) евро.

Правителството утвърди изплащането на 7 500 евро обезщетение след показване на едностранна декларация по тъжба пред Европейски съд по правата на човека

Българското държавно управление утвърди едностранната декларация, с която би трябвало да се изплати обезщетение от 7 500 евро по тъжба пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за нарушавания на член 1 от Протокол № 1 към Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида и главните свободи (Конвенцията) и член 13 от Конвенцията, заради несъразмерната дълготрайност на реституционна процедура.
Жалбата е по отношение на продължителността на реституционно произвеждане по ЗСПЗЗ. В решение от 1997 година е постановено, че майката на жалбоподателката следва да получи обезщетение за земя в София, която е застроена след национализацията и не предстои на реставрация.
Към сегашния миг жалбоподателката към момента не е получила дължимото обезщетение посредством различен аграрен парцел или поименни обезщетителни бонове. При отправени в идващите години запитвания от жалбоподателката, способените органи изясняват, че забавянията се дължат на усложнения при събирането и оценката на данни по отношение на хората с право на обезщетение по ЗСПЗЗ на територията на Столична община, както и при установяването на налична държавна и общинска земя, която да бъде предоставена като отплата.
Вземайки поради практиката на Европейски съд по правата на човека по делата „ Найденов против България “ (жалба № 17353/03), „ Любомир Попов против България “ (жалба № 69855/01) и „ Зикатанова и други против България “ (жалба № 45806/11), в които са открити нарушавания на член 1 от Протокол № 1 към Конвенцията, българското държавно управление утвърди едностранна декларация на съображение член 37 от Конвенцията.

Община Кула ще ръководи Римска цитадела „ Кастра Мартис “

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на археологическа недвижима културна полезност - обществена държавна благосъстоятелност на община Кула за период от 10 години.
Римска цитадела „ Кастра Мартис “, с категория „ национално значение “, съставлява постройка, ситуирана в аграрен парцел, с повърхност 2159 кв.м.
Предоставянето на недвижимата археологическа културна полезност ще подкрепи за популяризирането, социализирането и развиването на археологическия обект.
Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионален исторически музей - Видин.

Нова стратегия със Словашката република уголемява съдействието в образованието и науката

Правителството утвърди нова Програма за съдействие сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието, научните проучвания, развиването и младежта на Словашката република за интервала 2024 - 2028 година
Предвижда се да продължи обменът на положителни практики и да се разшири присъединяване в европейски просветителни стратегии и научни проучвания.
Насърчава се директното съдействие сред междинните професионални учебни заведения и работодателите, обменът на опит в региона на професионалното обучение и образование в сходство с потребностите на пазара на труда, на лектори/преподаватели, студенти, докторанти и специализанти, а също и преподаването на български и словашки език.
Програмата планува поддръжка за активността на българското учебно заведение „ Христо Ботев “ в Братислава, както и на съдействието в региона на работата с младежи.
Насърчава се обменът на лектори и преподаватели, научни, университетски и просветителни фрагменти, студенти, докторанти и специализанти.
Страните ще подтикват, в това число посредством стипендии, по-тясното партньорство сред държавните висши учебни заведения и научните организации.

За ратификация се предлага съглашение с ЮНЕСКО

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Споразумението сред Правителството на Република България и Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) по отношение на възобновяване на определянето на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа (РЦОНКН) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София, Република България.
Споразумението сред ЮНЕСКО и Република България за продължение активността на Регионалния център бе подписано на 11 ноември 2023 година за нов 8 годишен интервал.
Това ще спомогне за одобряване позицията на България като водеща страна в областта на нематериалното културно завещание в района, както и измежду страните подписали Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание. В същото време то ще способства за поощряване на почналите процеси по създаване на мрежи от специалисти, както и провеждането на разнообразни взаимни начинания в страните от Югоизточна Европа. 

България и Румъния с общ план за възстановяване на изискванията за мореплаване в българо-румънския сектор на Дунав

Министерският съвет удостовери дейностите на министъра на превоза и известията, свързани с сключване от името на държавното управление на Република България на писмото за съвместен ангажимент сред Министерството на превоза и известията на България и Министерството на превоза и инфраструктурата на Румъния за взаимно кандидатстване по план „ Подобряване на изискванията за мореплаване в общия българо-румънски сектор на р. Дунав - FAST Danube 2 ”.
Проектът е подаден за финансиране по Механизма за обвързвана Европа, бранш „ Транспорт “ 2021-2027 година на 30.01.2024г. Българската и румънската страна приготвиха взаимно предложение за кандидатстване по плана, като задачата е възстановяване на изискванията за мореплаване в общия сектор на р. Дунав.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета ЕКОФИН

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 23-24 февруари 2024 година в Гент, Белгия.
Министрите ще обсъдят бъдещето на Европейската капиталова банка, както и задълбочаването на финансовите пазари в Европейски Съюз от позиция на присъединяване на вложителите на дребно във финансовите пазари и финансовата просветеност.
В рамките на втората работна сесия министрите ще дискутират бъдещето на конкурентоспособността в Европейски Съюз.

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалната среща на министрите по обществена администрация от Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване в неофициалната среща на министрите по обществена администрация от Европейския съюз, която ще се организира в интервала 26-27 февруари 2024 година в гр. Гент, Белгия. Проявата е част от календара на събитията в границите на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Тема на диалог ще бъдат общите полезности и провокации за обществените администрации в границите на Европейския съюз и приемането на Декларация в тази посока, към която се сплотяват министрите по обществена администрация на страните членки.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Външни работи/Търговия “ на Европейски Съюз

Правителството утвърди резултатите от неофициално съвещание на Съвет „ Външни работи/Търговия " на Европейски Съюз, което се организира на 23 януари 2024 година в гр. Брюксел, Белгия.
По време на съвещанието беше разисквана подготовката на 13-ата Министерска конференция на Световната комерсиална организация. Тя ще се организира през месец февруари 2024 година в гр. Абу Даби, Обединени арабски емирства.
Министрите разискаха и въпроси, свързани с използването на отворената стратегическа самостоятелност в комерсиалната политика на Европейския съюз.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване в неофициалното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, извършено на 25 януари 2024 година, в гр. Брюксел, Кралство Белгия.
В отчета са показани резултатите от полемиките по отношение на: Цялостен отговор на проведената престъпност, обвързвана с наркотиците; Изкуственият разсъдък и правоприлагането - тематика на работния обяд; Допълващи/алтернативни пътища за краткотрайна протекция за получателите на краткотрайна протекция.
В отчета е включена и информация за извършените двустранни срещи с Агенцията на Европейски Съюз в региона на убежището (АЕСОУ) и Румъния в границите на Съвета.

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в Съвета на Европейски Съюз (Външни работи/Търговия)

Правителството утвърди позицията на Република България за присъединяване във официално съвещание на Съвета на Европейския съюз (Външни работи/Търговия). То ще се организира в интервала 25-29 февруари 2024 година в гр. Абу Даби, Обединени арабски емирства (ОАЕ) по време на 13-та Министерска конференция на Световната комерсиална организация.
Българската делегация ще бъде ръководена от министъра на стопанската система и промишлеността и ще включва представители на Министерството на стопанската система и промишлеността, Министерство на земеделието и храните, Постоянните представителства на Република България към СТО в Женева и към Европейски Съюз в Брюксел и Посолството на Република България в Обединените арабски емирства.

Изменя се държавното решение за одобрение присъединяване на България като публична страна-партньор на Международното ревю WEBIT

Министерският съвет одобри Решение за изменение на РМС № 65 от 31.01.2024 година за одобрение присъединяване на Република България като публична страна-партньор на Международното ревю WEBIT, което ще се организира на 30 и 31 октомври 2024 година в гр. София и план на Постановление на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността, Министерството на нововъведенията и растежа и Министерството на образованието и науката за 2024 година
Брандът WEBIT е напълно частна българска самодейност, стартирала през 2008 година, като до този миг сходен конгрес не съществува в света. Целта, която уредниците си слагат е да трансформират имиджа на България посредством привличане на международни имена от софтуерната сфера, вложители, бизнесмени, топ мениджъри от най-големите компании в света и да трансфорат България в хъб на гении и благоприятни условия, за генериране на световни бизнес благоприятни условия.
Международното ревю WEBIT бе планувано да се организира на 30 и 31 октомври 2024 година в гр. София, в постройката на Националния замък на културата, само че в хода на организацията се откри, че във връзка с съответните дати е планувано друго събитие и следва да бъдат избрани нови подобаващи дати. След изработен разбор от страна на уредниците и заинтригуваните институции се дефинира като подобаващ интервал 23 и 24 октомври 2024 година Във връзка с гореизложеното Решение № 65 на Министерския съвет от 31.01.2024 година за одобрение присъединяване на Република България като публична страна-партньор на Международното ревю WEBIT, се промени в частта във връзка с интервала, в който ще се организира.
В т. 2 от Решение № 65 на Министерския съвет от 31.01.2024 година за одобрение присъединяване на Република България като публична страна-партньор на Международното ревю WEBIT е планувано дейностите по организацията и присъединяване на Република България като публична страна-партньор да се извършат от Министерството на стопанската система и промишлеността, Министерството на нововъведенията и растежа и Министерството на образованието и науката. В тази връзка Министерският съвет одобри план на Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността, Министерството на нововъведенията и растежа и Министерството на образованието и науката за 2024 година
Финансирането на дейностите по присъединяване на Република България, като публична страна - сътрудник на Международното ревю WEBIT ще бъде обезпечено за сметка на преструктуриране на разноски и/или прехвърляния по централния бюджет.

Одобрена е позицията на България за идното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 26 февруари 2024 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия е утвърдена. По време на съвещанието се чака Белгийското председателство и Европейската комисия да показват на Съвета информация по отношение на нуждата от бързи и структурни отговори на актуалната спешна обстановка в селскостопанския бранш.
В изискванията на възходящи провокации Европейския съюз (ЕС) се нуждае от постоянна система, която да подсигурява сигурност на доставките и досегаемост на храните за жителите, както и поминъка на фермерите. От значително значение е да се реализира равнене в равнищата на директните заплащания. Позицията на България е, че Европейската комисия следва да направи цялостна оценка на законодателството на Зелената договорка и въздействието й върху селското стопанство в Европейски Съюз. Заедно с това е належащо да се наблюдава кумулативният резултат от ограниченията в споразуменията за свободна търговия, както и да се планува уговорка за взаимност, която да подсигурява спазването на идентични индустриални стандарти за качество и сигурност на храните и от двете страни.
По отношение на облекчение на административната тежест в Общата селскостопанска политика в средносрочен проект позицията на страната, е че би трябвало да има облекчение на някои от условията на екологичните стандарти и условността. От изключителна значимост още веднъж в кратковременен проект е да се опрости процедурата за смяна на Стратегическия проект по Общата селскостопанска политика. 

Одобрена е позицията на България за неофициалната среща на министрите на Европейски Съюз по въпросите на равенството

Правителството утвърди позицията на България за неофициалната среща на министрите на Европейски Съюз по въпросите на равенството, която ще се организира на 26 и 27 февруари 2024 година в гр. Брюксел, Белгия.
По време на съвещанието, което е в границите на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, ще бъдат извършени две пленарни сесии. По време на първата полемика министрите ще обсъдят постигнатия прогрес в политиката за равнопоставеност сред дамите и мъжете в законодателната политика на Общността. Акцентът на втората сесия ще бъде подложен върху бъдещата европейска стратегия за тъждество сред половете и нуждата от предприемане на ограничения за подсилване на институционалните механизми за поощряване политиката в тази сфера.

Министерският съвет одобри решение, че договорът за концесия за находище „ Севлиево “ не е подписан

Правителството одобри решение за констатиране несъблюдение на решение на Министерския съвет от 14 ноември 2011 година за даване на концесия на „ Напредък " АД-София. Тя е за рандеман на подземни благосъстояния (строителни материали мергели) по Закона за подземните благосъстояния от находище „ Севлиево ", гр. Севлиево (община Севлиево, област Габрово).
През 2011 година за концесионер без търг или конкурс е избран „ Напредък " АД, а концесията е предоставена за 25 години. Решението е обнародвано в Държавен вестник и изпратено за оповестяване в Община Севлиево. Срещу него няма постъпили тъжби.
До комерсиалното сдружение, несъмнено за концесионер, през годините са изпращани няколко писма с план за концесионен контракт и съответните периоди за изложение на мнение, само че компанията не е приела предлагането за сключването му. Липсата на единодушие на насрещните субекти е равнозначна на липса на договорка (договор).

Одобрени са над 200 млн. лева за финансови разноски за 2024 година на първостепенни разпоредители с бюджет и на Община Бургас

Със свое разпореждане Министерският съвет утвърди средства са размер на 200 854 427 лева по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет и по бюджета на Община Бургас за 2024 година. Осигуреният финансов запас е за обезпечаването на идни заплащания до края на м. февруари по подписани контракти за осъществяване на Инвестиционната стратегия за национални планове, както и за евентуални заплащания до края на месеца по завършили към този момент публични поръчки, по които следва сключването на контракт и заплащане.
Необходимите средства ще се обезпечат за сметка на финансовите разноски по централния бюджет за тази година.
Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година финансовите разноски на първостепенните разпоредители с бюджет за интервала 2024-2026 година са изведени в самостоятелен запас в централния бюджет. Приоритетните планове са по Инвестиционната стратегия за национални планове с планиран проект на разноските за 2024 година. Предложеният метод дава опция за плановете, които са с подготвеност за незабавна реализация, да получават навреме нужните средства от централния бюджет. Целта е реализиране на по-добро обмисляне и разходване на финансовите разноски, както и по-висока успеваемост и бистрота при осъществяването на капиталовите стратегии.

Одобрени са промени в Закона за договорите за финансово поръчителство

Със свое решение Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за договорите за финансово поръчителство и предлага на Народното събрание да го одобри.
Със законопроекта се вкарва в националното законодателство обща уредба на механизма на приключващото нетиране, като прийом за преустановяване и/или погасяване на отговорности, произлизащи от покупко-продажби с финансови принадлежности сред участниците на финансовите пазари. Предложената правна уредба цели да сътвори режим за отбрана на приключващото нетиране, който подхожда на положителните практики на интернационалните финансови пазари и отстранява конкурентен минус на българското законодателство по отношение на законодателствата на другите страни членки на Европейски Съюз и страните членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Това от своя страна ще сътвори правна сигурност за развиването на хеджиращи покупко-продажби и покупко-продажби за финансиране с скъпи бумаги, ще способства за по-доброто ръководство на финансовия и кредитен риск, ще облекчи финансовите условия и ще насърчи пазара на финансови принадлежности, което като цяло ще способства за възстановяване стабилността на финансовата система.
В допълнение, отстраняването на съществуващата правна неустановеност по отношение на правната годност и приложението на приключващо нетиране ще окаже положително влияние върху презграничните връзки на български сдружения с пазарни участници от по-развити и по-ликвидни задгранични финансови пазари.

Допълнения в ЗОДОВ уреждат отговорността за вреди при гражданска конфискация

Министерският съвет утвърди план на Закон за допълнение на Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ). Текстовете уреждат отговорността за вреди, породени на жители и юридически лица от Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество и от правосъдни актове по Закона за лишаване на нелегално добитото имущество, така наречен гражданска конфискация.
До есента на предходната година противодействието на корупцията и отнемането на нелегално добито имущество бяха уредени в един закон и бяха прерогатив на една мегакомисия - КПКОНПИ.
Новият Закон за противопоставяне на корупцията (ЗПК), признат от 49-ото Народно събрание, планува основаването на нов антикорупционен орган - Комисия за противопоставяне на корупцията. Със заключителните разпореждания на ЗПК бяха направени и промени в ЗОДОВ за отговорността за вреди, породени от дейностите на новата комисия. Но отговорността за вреди при гражданската конфискация е останала отвън специфичния закон заради техническа неточност.
В същото време пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ) са висящи осем производства, касаещи лишаване на имущество, като претенциите на жалбоподателите възлизат на големи суми и без корекции в закона изходът от тях евентуално би бил неподходящ за страната. В досегашната си процедура Европейски съд по правата на човека е признал националния механизъм за обезвреди по ЗОДОВ за дейно вътрешноправно средство за отбрана и не присъжда имуществени вреди на жалбоподателите.
Предлаганите в този момент допълнения в ЗОДОВ ще са в действие от 6 октомври 2023 година, след като работи новият антикорупционен закон. С тях се утвърждава от дълго време откритият принцип страната да дава отговор в цялост за вредите, породени от нейни органи, закрепен и в Конституцията. Предотвратяват се също неподходящите последствия както по отношение на производствата пред Европейски съд по правата на човека, по този начин и във връзка с висящите национални производства по ЗОДОВ.
С плана се уточняват и наименованията на обществени длъжности, по отношение на които се ползва антикорупционният закон, като думите „ началниците на митниците и техните заместници “ се заменят с „ шефовете на териториалните дирекции в Агенция „ Митници “ и техните заместници “, както е съгласно Закона за митниците.

Агенцията по вписванията ще има двама 
зам.-изпълнителни шефове

Броят на заместник-изпълнителните шефове на Агенцията по вписванията (АВ) се усилва от един на двама, одобри Министерският съвет на днешното си съвещание. Това постанова и съответни корекции в Устройствения устав на АВ.
Промяната е стимулирана с нуждата от по-ефективен надзор върху осъществяването на предоставените задания на организацията. АВ е вторичен разпоредник с бюджетни средства- към министъра на правораздаването и се управлява от изпълнителен шеф. Агенцията управлява пет регистъра от национално значение - Имотен указател, Търговски указател и указател на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър БУЛСТАТ, Регистъра на имуществените връзки на съпрузите и Централен указател на особените залози, като в дейностите по водене на регистрите не се позволява закъснение. Освен това чиновниците на организацията всекидневно изготвят отговори по претенции за даване на информация, мнения и отговори по сложени въпроси, а нейни представители интензивно вземат участие в работни групи и в съвещания на парламентарни комисии.
Изменят се и условията за заемането на длъжността зам.-изпълнителен шеф - тя може да се заема от лица с виеше обучение с професионално направление „ Администрация и ръководство “, „ Право “ или „ Информатика и компютърни науки “ и с професионален опит в съответното направление не по-малко от 3 години. Досега съществуването на професионален опит беше различно условие.

Правителството утвърди Тарифа за таксите, които се събират в системата на Държавната организация за метрологичен и механически контрол

Правителството одобри Постановление за приемане на Тарифа за таксите, които се събират в системата на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН).
Очакваните резултати от приемането на акта са свързани главно с привеждането на подзаконовата нормативна уредба, касаеща заплащането на дължимите държавни такси в системата на ДАМТН, в сходство с настоящата нормативна уредба и по особено с член 7а от Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност, Закона за автомобилните транспорти, Закона за чистотата на атмосферния въздух и Закона за техническите условия към продуктите и наредбите.
Ще бъде реализиран разходоориентиран размер на таксите за административните и други услуги, които се дават от ДАМТН, на основата на създадени изчисления и експертна аргументация за нейното образуване, направени в сходство с Методиката за установяване на разходоориентиран размер на таксите. По този метод ще бъдат покрити направените директни разноски за даването им.
Ще отпаднат таксите, които са свързани с действия, които ДАМТН не реализира. По този метод лицата, които имат интерес да правят ремонт и сервиз на електронни таксиметрови апарати с фискална памет и ремонт на ЕКАФП и ЕСФП няма да бъдат подвеждани, че би трябвало да заплатят такава такса към ДАМТН.
С приемане на Постановлението ще се реализира и цялостно сходство на текстовете, в които са избрани техническите характерности и параметри на оборудванията с нараснала заплаха. Ще се одобряват и разпореждания, в които се дефинират дължимите държавни такси за всяка от типовете действия, реализирани от чиновници на Групово дело „ Инспекция за държавен механически контрол “ по ЗТИП.
ДАМТН да стартира да събира дължимата такса по член 896, алинея 5 от Закона за автомобилните транспорти.
Допълват се индикатори, за които се събират такси за изпитването на проби от течни горива, за които е открито противоречие с условията за качество на течните горива или наличието на биогориво в течно гориво.

Удължава се срокът за осъществяване на Стратегически обзор на отбранителната политика на България

Правителството одобри изменение на РМС № 676 от 2023 година за провеждането на Стратегически обзор на отбранителната политика на Република България, като периодически обзор на защитата. С решението се удължава до края на месец юни 2024 година срокът за осъществяване на прегледа. 
В осъществяване на Решение № 676 бяха образувани седем работни групи, от които две междуведомствени и пет в Министерството на защитата, чиито отчети бяха разисквани в Съвета по подбран, Обобщените резултати и извода от отчетите са отразени в план на „ Бяла книга на защитата “.
В интервала след приемането на Решение № 676 на Министерския съвет от 2023 година продължиха сериозните промени в средата на сигурност и в планиращите документи на НАТО и Европейски Съюз в региона на защитата. 
В светлината на идната Среща на високо ниво на НАТО във Вашингтон, Съединени американски щати, която ще означи 75-ата годишнина от основаването на Алианса и ще бъде най-амбициозната след края на Студената война, се чака да се подхващат спомагателни стъпки за увеличаване на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО, както и за повишение на вложенията в защитата.
В това отношение Стратегическият обзор на отбранителната политика дава неповторима опция за синхронизиране и хармонизиране на националните разбори и полемики със съюзните такива. До края на прегледа ще бъде преценено равнището на политическа упоритост по задачите на Въоръжените сили с цел да осигурим оптимално дейно потребление на ресурсите за защита. 
Резултатите от Стратегическия обзор ще доведат до формулиране на прагматични, реалистични и изпълними политики, като вземат поради залегналите в стратегическите документи цели и периоди и опциите на държавния бюджет за съответния интервал. 

Одобрен е меморандум за съдействие сред България и Корея

Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие за съдействие в насърчаването на търговията и вложенията сред Министерството на стопанската система и промишлеността на Република България и Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката на Република Корея.
Целта на Меморандума е да се реализиране по-тясно междуправителствено партньорство, което може да способства за поощряване политиките на бистрота и координация, намаляване на световните опасности, както и за построяването на безвредна, устойчива, зелена и постоянна икономическа система.
С сключване на документа ще се улесни съдействието в областите търговия, вложения, промишленост, вериги за доставки и други Формите на съдействие, според меморандума за съгласие, могат да включват: поощряване на компании и физически лица да изследват опциите за осъществяване на взаимни планове, поощряване на съдействието сред профилирани субекти и компании и обмена на специалисти, учени, техници, студенти и стажанти, поощряване присъединяване на компании и лица от двете страни в интернационалните панаири и изложби, провеждани на териториите на двете страни и други.
Меморандумът за съгласие ще способства и за по-нататъшния продан на информация и опит сред двете страни в иконом

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР