- Проф. Дуранкев, на какви политики ще заложите в Европараламента?

...
- Проф. Дуранкев, на какви политики ще заложите в Европараламента?
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев пред БЛИЦ: Предлагаме да се дават 5000 евро за първо дете, 10 000 евро за второ и 20 000 за трето

- Проф. Дуранкев, на какви политики ще заложите в Европараламента?
- Хубав въпрос, само че с доста сложен отговор. Отивайки в европарламента човек се показва по един по-различен метод, в сравнение с в националния парламент. В националния парламент се представяш с партията си. Европарламентът не е в по-голям мащаб от националния парламент, само че има други функционалности и други задания. Затова когато човек отива там и нашите 17 евродепутата, които отиват, би трябвало да кажат единствено едно нещо: "Добър ден, аз съм българин ". Това значи, че ние никога не би трябвало да споделяме дали сме леви или десни и какви политики съответно ще организираме. Ще би трябвало да водим и да търсим общи ползи с други страни, които имат сходни проблеми с нашите.

Нашата бъдеща политика се базира в търсене на общи ползи първо с една прилежаща страна - Румъния. И Румъния, и България, имат БВП, както знаете, което е по-малко от една трета от междинното равнище на Европейски Съюз. Ако продължаваме да се развиваме с 3,5-4%, ще достигнем Европейски Съюз, когато днешната юноша станат пенсионери. Не ви радва този факт.

С Румъния търсим решения за приближаване и догонване на икономическо развиване. В рамките на 10 години в Екологичен потенциал няма да можем в да достигнем междинното равнище на човешкия труд, само че това значи да има темпове на напредък сред 6-7% годишно.

Ще пожелаваме увеличение на еврофондовете за България и Румъния и другото - по-строг надзор върху тяхното разходване. Няма да разясня по-натам какво значи.



- Ще търсите ли общи ползи и с други европейски страни?
- Да, има още страни със сходни проблеми. Един от тях е така наречен демографско стабилно демографско развиване. В момента има страни, които се обезлюдяват. Това са Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България. Най-много страда Румъния, защото младите румънчета напущат. Ще организираме политика на стабилизиране. Предлагаме Европейски фонд "Бебе ". Да се дават 5000 евро за първо дете, 10 000 евро за второ дете и 20 000 за трето. И ще пожелаваме отговорно родителство, а не да го раждаме и да го оставяме в люлката.

За приключилите висше обучение, с цел да останат в България, колкото години сте учили, толкоз години да бъдете в данъчна почивка и да не плащате нищо.

Другото, което ще преследваме, са общите ползи в минималната работна заплата. Имаме интерес в покачването и догонване до половинатана междинната европейска минимална заплата, а тя е 924 евро. Сметнах го с акуратност преди няколко дни.

Аз имам три деца. Малката ми щерка сега работи в Холандия. Живее по-добре от тук. Не бих желал Вие и Вашите сътрудници да мислят, че България е по-лошо място, в което човек не може да откри почтено занятие и не може да си купи жилище, да го изплати до 35 години и да има 3 дечица и 15 внучета. Без смяна на политическия модел в България, това е невероятно. Трябва да мислим и за смяна вътре в България. В момента имаме модел, който носи разнообразни пожари на всички места и един пожарникар върви и гази всичко самичък. Тодор Живков в никакъв случай не е давал пари наляво и надясно, само че имаше проект къде да се даде и какво да се направи. Не споделям, че би трябвало да отидем към този модел, само че би трябвало да отидем към модела "оркестър " - всички да си знаят партитурите и какво да свирят. И да има диригент, който не постанова, а координира всичко, което да се случва.

- Каква е действителната икономическа обстановка в страната сега и какво би трябвало да създадат нашите евродепутати, с цел да реализиран позитивен резултат в тази тенденция?
- Трябва да седнем дружно, не като политици от разнообразни групи, обединения и партии, с цел да погледнем какво е положението на нещата. От началото на новия век до 2018 година има една страна, в която неравенството нараства най-бързо. Това е България. Ще би трябвало да променим данъчната и фискалната политика в страната, по тази причина ще би трябвало да се пререгулират и преразгледат минималната работна заплата, а също по този начин и данъчното облагане.

Представете си един младеж, който приключва и му дават 560 лв.. Това са малко над 14 лв. дневно. Не стигат. Ако един човек има три деца, с жена си, и получават по 1000 лева, а различен човек е самичък и получава също 1000 лева, не са в равностойно състояние, макар че наподобява по този начин. Ще седнем и ще обсъдим на масата тези проблеми и ще търсим решение.



- Какви упования имате от този евровот?
- Дебатът, който мина одеве на претендентите на Европейска комисия, сподели доста разнообразни и забавни хрумвания. Тимерманс предложи да подпомогнем Африка, с цел да не идват африканците тук. Мисля, че това не е допустимо, тъй като Африка ще има най-вече население след десетилетия, само че би трябвало да помислим каква ще бъде ролята на Европейски Съюз в идващите 5 години.

Личните ми упования са Европейски Съюз да има водеща роля при обезпечаването на международния мир в Организация на обединените нации. Там се взема решение казусът с мира. Второ, да не позволява разполагането на нови военни бази на територията на Европейски Съюз, защото сега Европейски Съюз няма доста бази в света, само че се сещам за една друга страна, която има над 800 бази в над 80 страни.

Ще предложим да се премахме това условие за 2% от брутния артикул за въоръжаването. Все отново ние не участваме във военни интервенции. Лично аз ще предложа да имаме общоевропейски референдум за мораториум на слагане на военни бази и недопускане на нуклеарно оръжие и носители на нуклеарно оръжие в Европейски Съюз и, в случай че се досещате, става въпрос за една съответна марка самолети.

- Мислите ли, че свадите, които сега раздрусват страната и политическия хайлайф, ще повлияят по някакъв метод на изборите?
- Скандалите са, в случай че се върна към интервала на прехода, към този момент 30-годишни. Избухват разнообразни кавги, а осъдени няма. Има единствено уволнени. Това не оказва помощ и не стига. Това е единствено началото. Един от ромската общественост, в случай че открадне пране от въжето на някого, ще го осъдят и ще лежи най-малко една година. Един, който краде десетки милиони, има задоволително пари за полиция, правораздаване и прокуратура. Този модел би трябвало да се промени доста. Видяли сме и други времена, само че се надяваме да забележим и едни по-хубави. Препоръчвам на всички евродепутати да заминем с две неща в Брюксел - фотоси на нашите деца и внучета и джобното издание на тефтерчето на Левски. Предлагам на края на всеки месец да разгласяваме приходите, приходите и разноските си. И в случай че има излишък, да го дадем за някаква благородна идея.

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР