Проф. Драгомир Радев - преподавател по компютърни науки в Йейл

...
Проф. Драгомир Радев - преподавател по компютърни науки в Йейл
Коментари Харесай

Почина проф. Драгомир Радев - световноизвестен учен в сферата на AI, помогнал за създаването на INSAIT

Проф. Драгомир Радев - учител по компютърни науки в Йейл и международно приет академик в областта на изкуствения разсъдък - е умрял ненадейно, едвам на 54-годишна възраст.

Това оповестява проф. Мартин Вечев, създателят на българския Институт за компютърни науки, AI и технологии INSAIT.

" Огромна загуба за всички нас, за България и за света -- популярен човек и най-известният и реномиран български академик в областта на изкуствения разсъдък в историята на България, който направи извънредно доста за INSAIT и десетки години прославяше България по света с големите си триумфи ", написа Вечев в известието си.

Проф. Радев е председателствал консултативния съвет на INSAIT, като до последно е работил по процедурата за банкет на претенденти за института.

" Драго беше неповторим: топ академик, топ професор, в топ университет (Йейл), почитан в целия свят, непретенциозен, добър, почтен, акуратен, извънредно интелигентен, огромен Човек с основно Ч, и постоянно подготвен да работи за богатството на България ", споделя Мартин Вечев.

" Последните години с Драго сме обсъждали съвсем всичкo към INSAIT. За мен беше извънредно значимо неговото мнение във всяка една стъпка. И макар че INSAIT получи и получава самопризнание отвред, персонално за мен беше най-ценно, когато Драго кажеше: отлично, това наподобява добре, тъй като той най-вече от всички разбираше какъв брой комплициран и сложен е този план и какво може да стане, в случай че сработи ", споделя още той.

INSAIT беше открит през 2022 година в партньорство с двата най-големи софтуерни университета на Швейцария - Федералният софтуерен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL).

Това е едно от най-значимите за българската просвета събития от десетилетия - в него работят и преподават международно приети български и задгранични учени.

Самият проф. Радев дефинира появяването на INSAIT като доста значима за стопанската система и за изследователската общественост в България.

" Скърбим за загубата на един необикновен човек и академик, който оказа помощ извънредно доста за построяването на INSAIT и който дълги години прославяше България по света с големите си триумфи. Изпращаме нашите най-дълбоки съболезнования на цялото семейство и другари, скърбящи в този миг ", споделят от управлението на института в София във връзка гибелта на проф. Драгомир Радев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР