Проф. Джефри САКС*Има три основни проблема с ЦРУ: неговите цели,

...
Проф. Джефри САКС*Има три основни проблема с ЦРУ: неговите цели,
Коментари Харесай

ЦРУ и външната политика на САЩ

Проф. Джефри САКС*

Има три съществени казуса с Централно разузнавателно управление на САЩ: неговите цели, способи и безотговорност. Оперативните цели са това, което Централно разузнавателно управление на САЩ или президентът дефинират като интерес на Съединени американски щати, без значение от интернационалното или американското право. Методите му са потайни и двулични. Неговата безотговорност значи, че Централно разузнавателно управление на САЩ и президентът управляват външната политика без публичен надзор. Конгресът е бърсалка, странично шоу. Както сподели някогашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео: „ Аз бях шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ. Лъгахме, мамихме, крадяхме. Имахме цели курсове за образование... “
В 77-годишната му история от Централно разузнавателно управление на САЩ е била търсена отговорност единствено един път. През 1975 година сенаторът Франк Чърч управлява следствие, разкрило шокиращи дейности на Централно разузнавателно управление на САЩ - убийства, преврати, изтезания и медицински „ опити “ в жанр " Менгеле ". Година по-рано абсурдът „ Уотъргейт “ смъкна Ричард Никсън.
През декември 1974 година проверяващият публицист Сиймур Хърш, тогава популярен кореспондент с източници в Централно разузнавателно управление на САЩ, разгласява следствие за противозаконни разследващи интервенции на Централно разузнавателно управление на САЩ против антивоенното придвижване в Съединени американски щати. Лидерът на болшинството в Сената по това време - Майк Мансфийлд, назначава Чърч да проверява Централно разузнавателно управление на САЩ. Самият Чърч бе самоуверен, почтен, образован, мислещ и смел сенатор.

От 1975 година Централно разузнавателно управление на САЩ организира секрети интервенции

в поддръжка на ислямските джихадисти в Афганистан, които изцяло унищожиха страната, като в същото време доведоха до появяването на " Ал Кайда ". Централно разузнавателно управление на САЩ евентуално е провеждало секрети интервенции на Балканите против Сърбия, в Кавказ - против Русия, и в Централна Азия, ориентирани към Китай, с подкрепяни от Централно разузнавателно управление на САЩ джихадисти.
В продължение на минимум 20 години Централно разузнавателно управление на САЩ е надълбоко въвлечено в разпалването на възходящата злополука в Украйна, в това число в насилственото събаряне на президента Виктор Янукович през февруари 2014 година, което провокира опустошителната война. Съединени американски щати изиграха съществена загадка роля в преврата, който повлече страната в десетилетие на кръвопролития.
Русия предложи на света прозорец към преврата, като прихвана и по-късно разгласява диалог сред Виктория Нюланд, тогава асистент държавен секретар на Съединени американски щати, и посланика на Съединени американски щати в Киев Джефри Пайет, в този момент асистент държавен секретар, в който те възнамеряват държавното управление след метежа. След това Централно разузнавателно управление на САЩ скрито образова силите за специфични интервенции на режима, за чието идване на власт е помогнало. Правителството ни обаче мълчи за интервенциите на Централно разузнавателно управление на САЩ в Украйна.
Имаме основателни аргументи да считаме, че

сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ са разрушили газопровода „ Северен поток “

съгласно Сиймур Хърш. За разлика от 1975 година, когато Хърш беше в „ Ню Йорк Таймс “ и вестникът се опитваше да държи държавното управление отговорно, в този момент „ Таймс “ даже не благоволи да огледа следствието на Хърш.
Какво знаем за тези интервенции? Само това, което съумяха да разкрият вътрешни лица, няколко безстрашни проверяващи кореспонденти, шепа смели учени и някои непознати държавни управления, като всички евентуални очевидци знаят, че могат да бъдат изправени пред тежко отмъщение от държавното управление на Съединени американски щати. От време на време някогашни американски чиновници вършат разкрития. Збигнев Бжежински призна, че убедил Джими Картър Централно разузнавателно управление на САЩ да образова ислямски джихадисти, с цел да дестабилизира афганистанското държавно управление. Целта била една -

да подлъже Съюз на съветските социалистически републики да нахлуе в Афганистан

В случая със Сирия научихме няколко истории от „ Ню Йорк Таймс “ - за подривните интервенции на Централно разузнавателно управление на САЩ през 2016 и 2017 година за свалянето на Асад. Това бе извънредно неправилен ход на Централно разузнавателно управление на САЩ, освен това в нарушаване на интернационалното право, който докара до десетилетие на безпорядък, ескалираща районна война, стотици хиляди смъртни случаи и милиони разселени хора.
Скоро се навършват 50 години от чуванията в комисията „ Чърч “. Време е да се разкрие истината за ръководения от Съединени американски щати безпорядък и да стартираме нова епоха, в която американската политика ще стане транспарантна, виновна и подчинена на върховенството на закона във вътрешен и интернационален проект.
* Американски икономист, измежду най-младите професори по стопанска система в историята на Харвард, учител в Колумбийския университет
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР