Проф. Дичев, коалициология вероятно се изучава в големите световни факултети

...
Проф. Дичев, коалициология вероятно се изучава в големите световни факултети
Коментари Харесай

Доган препоръча БСП и ДПС да управляват с програмен кабинет

Проф. Дичев, коалициология евентуално се учи в огромните международни факултети по политология, само че за нашата политическа реалност това е непозната материя. Защо изкуството на коалирането ни е по този начин непознато?

Проблемът у нас е, че политическите партии нямат легитимност, нямат история. По време на прехода те се хващаха за радикални идеологии с детайли на морализаторство. В началните години неуспехът на десницата пристигна, тъй като тя се разрои - в Съюз на демократичните сили участваха 14 партии. Костов съумя да ги събере, след което те отново се разпаднаха. Сега опозиционните партии също не могат да взаимодействат, тъй като никоя от тях не е сигурна в своята база. В западния свят десните съставляват ползите на бизнесмените, а левите - на служащите. Докато у нас нито бизнесмени, нито работническа класа, нито леви, нито десни. Затова на помощ идват национализмът и популизмът.

Може би и идеологическите мантри работят в всеобщото схващане по посока на лявото и дясното?

И по какъв начин доказваш, че си десен - обещаваш да разрушиш Паметника на руската войска? Паметникът е добре да се махне, само че това ли е наличието на една политическа мощ? Проблемът на роенето обгръща цяла Южна Европа и освен. Италия и Франция се пробват да преодолеят рецесията на представителството посредством мажоритарни системи. В Гърция пък работи бонификацията на първия - първата партия на изборите получава спомагателни 40 места, което прави ненужна безпринципната коалиция, каквато сега ръководи България. Залагам на гръцката система.

Вероятно роля в разрояването има и националният нрав – у нас към момента важи правилото „ Първо да се разграничим, след това да се обединим “.

Въпросът е на каква база могат да се конструират политически идентичности и идеологии. В Съединени американски щати, да вземем за пример, обичайна дясна консервативна Републиканска партия се оказа доста покрай нашата Българска социалистическа партия – протекционистка, с расистки детайли и величави исторически ретроспекции.

И левичарски подправки.

Тръмп вкара неща, което евентуално и госпожа Нинова желае да направи.

В днешни дни авторитаризмът има по-скоро бутафорни форми и се демонстрира по-скоро през диктаторчета, в сравнение с посредством диктатори.

Този необикновен авторитаризъм си играе с демокрацията и изборните системи. Питайте Ердоган и Орбан и те ще ви кажат, че са определени законно. С преодоляване на правосъдната система и блокиране на медиите, тези резултати са постижими. Да не приказваме за Путин.

Как оценявате врязването на Ердоган в българския политически живот в края на 2020 година, по време на конференцията на Движение за права и свободи?

Не преувеличавам това приветствие. Ердоган загатна само Борисов, за него по-голям е ГЕРБ, връзките са в тази посока.

За да съществува коалициология, тя би трябвало да стъпи на културата на компромиса. Знаменитият американски посланик Чарлс Болън следи неявяване на тази просвета в исторически капсулирани общества като съветското. Но такова общество във вековете е и българското. Болън счита, че културата на компромиса процъфтява в страни с развити търговски връзки, каквито са западните.

Това е забавно. Но аз ще кажа, че компромисът е вероятен там, където има за решение действителни политически проблеми. Когато политиката се концентрира върху морализаторството, място за компромис няма. Ето по този начин, в разгара на митингите беше извадена тематиката за Северна Македония. Ако решавахме политически проблем, щяхме да наблегнем на пътища, жп линии, инфраструктура и пари от Европейски Съюз за реализирането им. Това са тематики за политически дискурс и взаимни отстъпки.

Навални опитва да приложи формулата „ Умно гласоподаване “ – всички против властта, без оглед на идеологии, само че не реализира необикновен триумф в Русия. В България виждате ли приложение на „ умното гласоподаване “?

Такова гласоподаване съумя на локално равнище – в Истанбул, в Будапеща, във Варшава, на местата, където живеят жители с демократични възгледи. Иначе тактиката „ Всички против Борисов “ си заслужава разискване. Ако желаят да смъкват ГЕРБ, днешните опозиционери нямат различен ход. Срещу себе си имат сериозна мощ. Българска социалистическа партия би трябвало да бъде привлечена за взаимни дейности.

Какви потребни ходове в тази посока има Радев от позицията си на президент?

Президентът играе ролята на знак и се държа почтено, когато го нападнаха. Той също активизира хора. Някои политици мъчно схващат, че като хулят Мая Манолова, те губят и нейните последователи. А тези гласове са им нужни. Хората зад президента също са нужни за смяната. Ето поле за взаимни отстъпки. И тук е ролята на водачите.

Какви обединявания са вероятни в идващия парламент? Примерно, в случай че Българска социалистическа партия получи мандат, какви са вероятностите за реализация на план против настоящето статукво?

Трудно мога да си показва с кого би могла да работи Българска социалистическа партия, с изключение на с Движение за права и свободи. Доган към този момент предсказа програмно държавно управление.

В сходни обстановки неизбежно изникват повиците за държавно управление на националното избавление и за експертни кабинети, с основната цел да се прокарат партийни ползи.

Най-вероятната формула за взаимно ръководство на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи е експертен кабинет, без министри от двете партии.

Каква ще бъде ролята на сегашната извънпарламентарна съпротива, когато стане парламентарна?

За влизане в Народното събрание се разискват партията на Слави, „ Демократична България “ и обединяването на Манолова и Триото. Дори да се съберат тези три групи, отново не се получава задоволителен резултат за ръководство.

Адв. Хаджигенов към този момент съобщи в „ Студио Банкеръ “, че събаряне на статуквото без присъединяване на Българска социалистическа партия е невероятно.

Най-реалистичната мисъл е програмно държавно управление, както предложи Доган.

Протестът се надява на кратковременен парламент и нови парламентарни избори наесен, дружно с президентските, които да не бъдат проведени от ГЕРБ.

Много евентуален е пай парламент. Но огромният проблем е недоверието към изборите. Вижте това съмнение до каква степен докара Америка.

Но в Щатите дадоха необятен път на "пощенското " гласоподаване и получиха рекордно присъединяване в изборите.

По пощата се гласоподава от XIX век.

Нашите ръководещи не го одобряват и саботират присъединяване в изборите на 2 млн. българи зад граница.

Властта се отхвърли от тази огромна диаспора, въпреки стопанската система ни да зависи от нея. Ще им бъде ужасно мъчно да гласоподават точно на католическия и протестантския Великден, където и да са по света. Така най-вероятно първа политическа мощ още веднъж ще е ГЕРБ.

Дали ГЕРБ ще е първа политическа мощ зависи и от дейностите на Цветан Цветанов, който се нарежда в нейния бранш и съобщи, че някогашната му партия ще слезе до 500 000 гласа.

Не недооценявам Цветанов, той е с доста връзки в провинцията.

Спонтанни ли са тези подправени десни планове като Национална движение „Симеон Втори" и ГЕРБ, или се създават някъде?

Национална движение „Симеон Втори" беше демократичен план, до момента в който ГЕРБ е популистка партия. Популизмът в последно време го виждаме на доста места. Третият кабинет на Борисов е образец за различна десница, която съчетава крайни детайли.

Еклектиката явно е в краен етап, защото десни хрумвания се съчетават с национализации на бизнеси и градеж на държавни бензиностанции.

Както Тръмп – беше десен, а застана против свободната търговия. Подобно е и при Орбан.

Христо Иванов счита, че сърцето на този модел са Сараите, които се готвят да сменят политическата си одежда и да се освободят от Борисов.

В задкулисието настана борба на поколенията. Пример за това е войната сред Пеевски и Божков.

Властта страна ли е в тези процеси?

Разбира се.

Цинизъм ли е необятната коалиция?

Нещо обикновено, би трябвало да се научим на разговора в политиката.

Радичков смяташе, че сме монологична нация.

Какво съставлява проявлението на всички гледни точки у нас: седят в една телевизия двама, единият споделя, че земята е кръгла, другият твърди, че е плоска. И по този начин се показват всички гледни точки.

Дадохме ли за последните 30 година същински модернизатор?

Костов беше, само че той си заплати за това. Реформа не е хубава дума в българския език.

В момента на политическия терен има ли подобен?

Харесвам Христо Иванов, само че обстановката в тяхната коалиция е предкостова. Решителни са и от Триото. Трябва да се седне на масата и да се търси решението.

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР