Проф. Денков направи изявление след срещата с премиерите на Гърция

...
Проф. Денков направи изявление след срещата с премиерите на Гърция
Коментари Харесай

Денков на срещата във Варна: България, Гърция и Румъния ще работят да настигнат по-развитите страни в Европа

Проф. Денков направи изказване след срещата с министър председателите на Гърция и Румъния. 

Основните тематики, които обсъдихме, бяха свързани с развиването на превоза, енергийната съгласуваност и цифровата съгласуваност. Всички тези тематики имат значим надрегионален аспект поради това, което се случва в Украйна, а от два дни и в Израел. Европа не може да си разреши да бъде разединена, да няма пътища, да няма енергийна съгласуваност и да се оказва подвластна от външни фактори. Всички би трябвало да бъдем дружно във всеки един смисъл на тази дума. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков след тристранната си среща с министър председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку в резиденция „ Евксиноград “ във Варна.

По думите на акад. Денков една от поставените цели на срещата е била да се откри оня прагматичен метод, посредством който районът не просто да настигне по-развитите страни в Европа, само че и да бъде водещ в европейското семейство, написа novini.bg.

Той заяви, че е била подписана декларация, в която се поема задължението в идващите месеци да се работи „ доста интензивно “ за правенето на меморандум, в който да се изложат главните точки, по които да се търси развиване.

Част от дилемите са по-краткосрочни, други ще изискват години, само че с цел да имаме резултат, би трябвало да стартираме още от през днешния ден, акцентира българският министър председател.

От своя страна Кириакос Мицотакис уточни, че Гърция има упоритостта да играе централна роля в енергийната съгласуваност сред страните в района.

Премиерът на Румъния Йон-Марчел Чолаку посочи, че е значимо да се построи нов мост сред Русе и Гюргево, както и да се усили потенциалът за корабоплаване по р. Дунав.

По тематиката с присъединението на България и Румъния в Шенгенското пространство, Чолаку съобщи, че не е заслужено двете страни да бъдат „ държани в ъгъла “ и то изцяло голословно. По думите му и България, и Румъния са в правото си да се причислят към Шенген, защото и двете страни от дълго време са изпълнили техническите условия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР