- Проф. Денчев, като изявен общественик Вие сте безспорен авторитет

...
- Проф. Денчев, като изявен общественик Вие сте безспорен авторитет
Коментари Харесай

Проф. Стоян Денчев: БСП отново може да разсече гордиевия възел за избор на шеф на парламента

- Проф. Денчев, като изявен държавник Вие сте неоспорим престиж в региона на администрацията. Какъв е Вашият взор върху „ политическата администрация “ в Народното събрание?

- Изборът на управление на Народното събрание, в необятния подтекст на това разбиране, включва както избор на ръководител и зам.-председатели на Парламента, по този начин и на секретари и на ръководители на неговите непрекъснати комисии.
Политическата логичност, а и политическият морал, изискват председателското място на Народното събрание да се заеме от представител на най-голямата парламентарна група. В случая, това е групата ГЕРБ-СДС. В общественото пространство към този момент се стартира мнението на господин Бойко Борисов по отношение на кандидатурата на господин Росен Желязков за заемането на този влиятелен пост. Аз имам достойнството да познавам господин Желязков в битността му както на Главен секретар на Министерски съвет, по този начин и на Министър на превоза и известията в едно от държавните управления на господин Борисов. Категорично настоявам, че Желязков има нужните качества да заеме този най-съществен пост в нашата парламентарна Република.
Ако ГЕРБ-СДС имаха повече от 120 депутати, това решение на водача на ГЕРБ, мигновено щеше да стане безвъзвратен факт, който щях да поздравявам. Проблемът тук се състои в това, че в една парламентарна република решенията се вземат по избрани правила. И в тази връзка вземането на това решение е апотеоз на парламентарно изкуство. ЦИК към този момент разгласи формалните резултати от последните парламентарни избори и от тях излиза наяве, че броят на народните представители от обединението ГЕРБ-СДС е 69.


- Откъде ще дойдат останалите 52 народни представители, с цел да гласоподават препоръчаната от ГЕРБ-СДС кандидатура?

 

- И тук въпросът не опира единствено до обикновени сметки, а до политически мурафет. Аз съм уверен, а и политическата логичност и досегашните обичаи демонстрират, че всяка една парламентарна група в началото ще излъчи собствен представител за заемане на поста Председател на Народното събрание и това ще бъдат в действителност почтени кандидатури.
Вече имаме печалния опит от процедурата по желание на ръководител на 48-то Народно заседание. Убеден съм, че би било нелепост повторното „ настъпване на мотиката “ и големия срам на народните представители пред народа.

Тук желая да обърна внимание и на датата, на която Президентът привиква новото, 49-тото Народно заседание. Като набожен православен християнин несъмнено смятам, че тази дата няма да донесе позитивизъм на никого.

- Проф. Денчев,  бих желала да Ви прекъсна и да Ви попитам по какъв начин съгласно Вас ще се развият дебатите по желание на ръководител на Народното събрание? Аз съм уверена, че вземайки поради горчивия опит на 48-я Парламент, Борисов несъмнено има в главата и втори проект?!

- Първо ще Ви отговоря за Борисов. Аз също като Вас смятам, че той е сръчен и умел политик и безусловно би се подсигурил в това отношение. Според мен изборът на Председател значително ще зависи от общественото държание на най-възрастния и със стабилен стаж като депутат господин Вежди Рашидов. От неговото ораторско майсторство, от неговата улегналост и почитание към всички парламентарни групи ще зависи дали той ще остане в историята като заслужен „ длъжностен “ Председател на Народното събрание.

 

А що се отнася до самите диспути, аз мисля, че въз основата на политическата мъдрост, а за какво не и морал, парламентарната група на Движение за права и свободи ще поддържа първото предложение на обединението ГЕРБ-СДС за Председател на Народното събрание.

 

Ако въз основата на очевидни или на секрети договаряния управлението на ГЕРБ-СДС успее да убеди и останалите парламентарни групи да поддържат първичната кандидатура на ГЕРБ, това би било прелестно.


Ако това не се случи, то спасението в името на България евентуално отново ще пристигна от страна на Българска социалистическа партия и ръководената от нея коалиция и този факт би могъл да разсече гордиевия възел на избора на комфортния за болшинството от народните представители ръководител.

Ето за какво, като поддържам Росен Желязков, мисля, че той би бил добра и потребна за България кандидатура. Неслучайно умни хора преди нас са споделили, че „ Политиката е изкуство на вероятното “.

- Най-важният въпрос сякаш към момента си остава – ще има ли България постоянно държавно управление? Какво е Вашето мнение?

- Не бих желал да бъда следващата политическа гадателка, която гледайки на фасул, или галейки вълшебното кълбо да втълпявам някакви изводи от последна инстанция. Само ще кажа, че като човек-оптимист, мощно искам България да има постоянно държавно управление и откровено се надявам това да стане в този момент.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР