Проф. д-р Румен Младенов е новият ректор на Пловдивския университет

...
Проф. д-р Румен Младенов е новият ректор на Пловдивския университет
Коментари Харесай

Преизбраха проф. д-р Румен Младенов за ректор на ПУ

Проф. доктор Румен Младенов е новият ректор на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ”. Той бе избран отново за втори мандат с голямо болшинство от 355 гласа от общо 429 дали своят вот делегати на Общото заседание.

За доцент Теодора Филипова гласоподаваха 49 делегати, а за доцент Атанас Владиков – 13.

Кандидатурата на проф. Младенов бе издигната от Общите събрания на 5 факултета – Биологически, Химически, Физико-технологичен, Философско-исторически и Педагогически, от студентите и докторантите и от Филиалния съвет на филиал Кърджали.

Сред провокациите за своя нов мандат той открои развиването на научната активност в посока реализация на резултатите от научните проучвания и комерсиализация на продуктите, получени от тази активност, основаването на механизми за привличане и задържане на млади преподаватели, както и вдишване на публични задължения с национална значителност.

В програмата си за ръководство на университета за идващите 4 години новият остарял ректор залага на надграждане на постигнатото и реализиране на стабилно развиване на висшето учебно заведение в Пловдив.

С скрито гласоподаване Общото заседание на ПУ „ Паисий Хилендарски ” избра и нов състав на Академичния съвет и Контролен съвет. Членовете на Апелативен съд са 45, а на Конституционен съд – 10.

За ръководител на Конституционен съд бе препоръчана проф. доктор Люба Чалъкова от ЮФ, а за нейн заместител – доцент доктор Иван Бодуров от ФТФ.

Преди това с 420 гласа доцент доктор Мария Стоянова бе определена за ръководител на Общото заседание на ПУ „ Паисий Хилендарски “ за идващите 4 години. За зам.-председател на Оценка за съвместимост делегатите избраха проф. д.м.н. Манчо Манев, с 429 гласа.

ПУ „ Паисий Хилендарски “ се подрежда на трето място по заплати в страната

Мотото на първия ми мандат бе: последователност, неутралитет, баланс и развиване. Към тях за миналите 4 години бих добавил и споделената отговорност, тъй като ръководенето на университетските действия е групово дело. Това съобщи проф. доктор Румен Младенов в отчетния си отчет пред делегатите на Общото заседание през днешния ден.

Отчетът за дейноста на ректора и ректорското управление обгръща интервала от 22 май 2019 година до 21 май 2023 година Като съществени акценти в него проф. Младенов регистрира преструктуриране на административните звена на висшето учебно заведение, интензивно развиване на университетската инфраструктура, плановата, интернационалната и изследователска активност реализиране на баланс сред образование, финанси и просвета, възстановяване на спортната и материално-техническата база и опазване на финансовата непоклатимост на факултетите.  

За миналия ректорски мандат ПУ „ Паисий Хилендарски “ се подрежда на трето място по работни заплати след медицинските висши учебни заведения в София и Пловдив, стана ясно още от доклада. За миналия интервал възнагражденията са обновени три пъти, а в този момент Бюджетната комисия предлага на новото управление и новия Академичен съвет нарастване с още 10% от 1 юли 2023 година, акцентира проф. Младенов.

Приключвам този мандат задоволен, като ви благодаря, че споделихте част от живота си за съществуването и просперитета на ПУ „ Паисий Хилендарски “, смятам, че положителният психически макро и микроклимат в университета е съхранен, съобщи Ректорът в умозаключение. И добави: „ В този въртоп на времето ние не сме изолирана система. Вярвам, че единствено посредством обединени екипни дейности ще се оправим с лавините от трудности, които ни засипва “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР