Проф. д-р Мурджева се присъединява към инициативата Ти решаваш“, която

...
Проф. д-р Мурджева се присъединява към инициативата Ти решаваш“, която
Коментари Харесай

Проф. д-р Мариана Мурджева: „Препоръчително е определени рискови групи да получат втора бустерна доза от иРНК ваксина“

Проф. доктор Мурджева се причислява към самодейността „ Ти решаваш “, която подкрепя взимането на осведомено решение по отношение на имунизациите

Проф. доктор Мариана Мурджева се причислява към самодейността „ Ти решаваш “ , която сплотява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи експерти, учени, преподаватели и други експерти в общо изпитание да се дава вярна и правдива информация по отношение на развиването на ковид-пандемията, методите за предотвратяване, следствията от прекараната болест и други тематики, които биха помогнали за взимане на същински осведомено решение.

Инициативата изцяло почита правото на всеки човек самичък да се осведоми и самичък да вземе значимото решение дали да си сложи ваксина или не, като само ще дава надеждна, тествана и научна информация.

Във връзка с позволената четвърта доза, проф. доктор Мурджева съобщи:

„ Прилагането на втора бустерна доза за всеобща приложимост не е неотложно. Препоръчително е обаче избрани рискови групи да получат втора бустерна доза от иРНК ваксина (най-рано 3-4 месеца след първа бустерна). “

„ Такива рискови групи могат да бъдат описаните в рекомендациите наECDCиEMAот 6 април т.г.:
Имунокомпрометирани, с отслабен имунитет, които при предходна имунизация са имали субоптимален имунен отговор след слагане на ваксина;Възрастни над 80 год., заради стареенето на имунната система и нараснал риск от тежъкCOVID-19. Някои страни предлагат втора бустерна доза и на възрастни над 60 години.
В допълнение на тях лицатас хроничнисърдечно-съдови, неврологични, белодробни, чернодробни, бъбречни, онкологичнизаболявания и бременните сауязвими групи порадиповишенияриск от тежко протичане на COVID-19 ивъзможниусложнения.При тях вероятността да се стигне до хоспитализация е по-голяма “, сподели още проф. доктор Мурджева.

Проф. доктор Мариана Мурджева е приключила Медицински университет - Пловдив, компетентност медицина и магистратура по здравен мениджмънт. Има специалности по микробиология и по клинична имунология, както и предпазена дисертация върху имунологичната приемливост. Професор е по имунология при МУ-Пловдив, шеф на Лаборатория по Микробиология при УМБАЛ „ Свети Георги “ – Пловдив и началник на Катедрата по Микробиология и Имунология при МУ-Пловдив. От 2019 година е ректор на МУ-Пловдив. Главен координатор е на Експертния съвет по клинична имунология при Министерството на здравеопазването. Отличена от Районна гилдия на Български лекарски съюз гр. Пловдив за доктор на годината за 2021 година Носител на премията „ проф. доктор Константин Чилов “ за 2021 година Професионални ползи в региона на антибиотичната политика, механизми на бактериална устойчивост, автоимунитет, имунни дефицити.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР