Проф. д-р Мария Стаевска бе преизбрана за председател на Българското

...
Проф. д-р Мария Стаевска бе преизбрана за председател на Българското
Коментари Харесай

Преизбраха проф. д-р Мария Стаевска за председател на БДА

Проф. доктор Мария Стаевска бе избрана отново за ръководител на Българското сдружение по алергология (БДА) с цялостно единогласие по време на отчетно-изборното заседание в границите на VIII Национален конгрес по алергология, оповестиха от БДА.

В рамките на форума БДА организира взаимна научна сесия с Българското сдружение по белодробни заболявания (БДББ). Основният акцент беше лекуването на бронхиалната астма, болест с доста огромно обществено значение. В България грижата за пациентите с астма е профилирана и е реимбурсирана, по тази причина у нас смъртността освен това заболяване е доста ниска. Според експертите обаче има проблеми на равнище НЗОК, критериите за лекуване на тежка астма с биологични препарати са по-рестриктивни спрямо други страни по света.

„ Двете гилдии на алерголозите и пулмолозите, вършим старания сега да разтеглим критериите. За момента с дребен запас лекарите дават доста добра грижа за пациента. За съпоставяне с Англия – ресурсът там е доста по-голям, само че и смъртността е по-голяма “, сподели професор Стаевска. По думите й прегледът на астматици в България е на цена 24 лв., евентуално за коафьор или маникюр пациентите заплащат много повече. „ За диспансерното наблюдаване на астматиците, обаче НЗОК заплаща 13 лв.. У нас в тази цената наложително е включена и спирометрията, проучване, което дава информация на лекаря за функционалния потенциал на белите дробове, за количеството въздух, което минава през белия дроб и при поемане и издишване. Във всички други страни това е обособена активност, която има настрана финансиране “, добави тя.

Спирометрията не се реимбурсира в допълнение от здравната каса, а това е „ закононарушение по отношение на българските алерголози и пулмолози “ сподели и доктор Александър Симидчиев и изясни, че всички консумативи и провеждането на проучването са за сметка на лекарите. Той удостовери съществуването на общия проблем при експертите пулмолози и алерголози и напомни, че НЗОК и БЛС са известени още преди 2 години при започване на Коронавирус пандемията. Белодробните заболявания не са народен здравен приоритет, както преди години страната е постъпила с туберкулозата. Днес в изискванията на Коронавирус, който прониква в белия дроб, поврежда го и по-късно стартира да поврежда всички останали органи „ Ние би трябвало да се оправим с това предизвикателство. За 30 годишната ми процедура в границите на една година не съм виждал толкоз тежки пневмонии. И в случай че желаеме добра грижа за нашите пациенти, то би трябвало да се погрижим и за лекарите “, сподели Симидчиев.

Българското сдружение по алергология (БДА) и Българското сдружение по белодробни заболявания (БДББ) ще излязат с общо мнение с обосновка за спирометрията и обособеното й реимбурсиране като се изведе като високо – профилирана активност.. Становището ще бъде изпратено на първо време до Българския лекарски съюз, а по-късно и до Националната здравноосигурителна каса.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР