Проф. д-р Марин Русев, който е специалист по политическа география,

...
Проф. д-р Марин Русев, който е специалист по политическа география,
Коментари Харесай

Проф. Марин Русев: Това е война, която е започната още от времето на Адам и неговите синове

Проф. доктор Марин Русев, който е експерт по политическа география, геополитика и сигурност в СУ „ Св. Климент Охридски ”, дефинира протичащото се в Израел като " война на паметта ".

" Това е война, която е стартирана още от времето на Адам и неговите синове. Това е война, която е съществувала в мозъците на локалното население преди да се основе Израел. Винаги е била. Това е война, която в доста огромна степен е катализирана от решението за основаване на Еврейска страна. Но не би трябвало да се не помни, че решението паралелно с това дава благоприятни условия за основаване на Палестинска страна ”. Това разяснява в ефира на Нова телевизия проф. доктор Марин Русев, експерт по политическа география, геополитика и сигурност в СУ „ Св. Климент Охридски ”.

„ Оказва се, че по-будните, по-активните са евреите и те са съумели да се възползват от даденото право, до момента в който несъгласията вътре в ислямския свят са попречили това да стане за Палестина. И значително това е повода ”, сподели проф. доктор Русев.

Според него е допустимо основаването на втора страна и съжителството на две обособени страни, само че с доста мощната воля на международните сили, които са разединени.

„ Аз си го представям като опция, съпроводена с доста скъпо строителство на доста високи стени сред двете страни ”, сподели той.

На въпроса допустимо ли е оттук нататък Израел да не води война единствено с „ Хамас ”, а и с други страни, проф. Русев сподели, че Израел има доста по-голям капацитет да води тази война, в сравнение с арабските страни.

Според него арабските страни са разединени и се сплотяват единствено когато има общ зложелател. Това обаче е единствено краткотрайно.

Според него капацитетът на Иран за логистична поддръжка не е толкоз огромен. „ За мен това е едно продължение на опита от към този момент 20 години да се дестабилизира светът в полза на това една страна да има опцията да потвърди, да се върне, да рестартира своята опция да работи безнаказано. Става въпрос за Русия ”, сподели проф. доктор Русев.

„ Като се стартира от Чечения, това са все опити не да се води война територия, това са опити да се открива нов ред, който е ред на несправедливостта, ред на терора, ред на еднолично взетото решение за сметка на други нации и държа ”, счита проф. доктор Русев.

„ Какво става в Африка - непрестанно люшкане, люлеене на открития ред. Аз имам особено отношение към настоящия ред. Той в действителност е неправдив и аз не бих спорил с никого, че светът в който живеем е учреден на неправдив ред. Но виждаме какво става, когато някой се пробва да откри хаос в името на справедливостта ”, разяснява специалистът.

„ Справедливостта може да се подсигурява единствено в случай че е „ здрава шапката ” на международната общественост. Тази „ шапка ” явно към този момент не прави работа. Организация на обединените нации през последните 20 години изповядва доста меки правила. Вие си спомнете, че наказването против Ирак в двете войни беше доста тежко и то послужи да охлади пристрастеностите, да се вършат противозаконни дейности. Но по-късно виждаме какво беше отношението към ИДИЛ, какво беше отношението вътрешния проблем на Чечения, която беше смазана ”, разяснява още проф. Русев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР