Проф. д-р Любомир Спасов ще продължи да бъде декан на

...
Проф. д-р Любомир Спасов ще продължи да бъде декан на
Коментари Харесай

Липсват доказателства, че Любомир Спасов наистина е декан на Медицинския факулет на СУ

Проф. доктор Любомир Спасов ще продължи да бъде декан на Медицинския факултет на Софийския университет до приключването на мандата му в края на 2019 година, даде обещание ректорът проф. Анастас Герджиков в изказване пред медиите през вчерашния ден след среща със здравния министър Кирил Ананиев.
 Няма късмет Правителствена болница да мине към СУ, отсече здравният министър след среща с ректора и студентите  Факултетът по медицина в СУ се закрива, разгласи деканът Любомир Спасов и изиска студентите да го защитят  Как Любомир Спасов взе постройка на Софийския университет и я хариза на Цацаров
Дали шефът на болница " Лозенец " обаче в действителност е декан? Единственият орган, който има право да ревизира това и да удостовери, че той е законно определен - Контролният съвет на Софийския университет - не е получил и един документ, който да удостоверява това*. А ги е желал неколкократно - и от Медицинския факултет, и от ректора Герджиков. " Битката " е траяла не един, не два, не шест месеца, а години - откогато Спасов поема ръководството на факултета при възраждането му през 2006 година година.

Сагата е разказана в детайли в Отчет за активността на Контролния съвет на Софийския университет за интервала 15.11.2017 - 28.11.2018 година OFFNews разполага с копие от 68-страничния документ. Той е изпратен до ръководителя на Общото заседание и членовете му, както и до ректора. С други думи, няколкостотин човека** в СУ би трябвало да са осведомени с проблема.

Ето какво буквално се споделя на стр. 8-11, където е разказан той:



ФС = Факултетен съвет

Следващата страница навежда на мисълта, че може би неналичието на документи за законно извършен избор се крият в непредставена от декана декларация по член 54, алинея 3 от тогавашния Правилник за устройството и активността на Софийския университет (ПУДСУ). Те изрично демонстрират, също по този начин, че ректорът освен е бил осведомен, а че от него - още веднъж съгласно правилника - е било поискано да се намеси, с цел да може документите да дойдат в Контролния съвет в едноседмичен период.



Същият текст от Правилника през 2009 година гласи:

Чл. 54 (3) Деканът и заместник-деканите не могат:

1. да заемат:

а. друга управителна служба в орган на ръководство на Университета;

б. управителна служба в друго висше училище;

2. да бъдат на управителна служба в управителни органи на политически и синдикални организации.

Видно от доклада на Конституционен съд, неналичието на доказателства за законно определени декан и Факултетен съвет не са единственият проблем на Факултета по медицина на Софийския университет. Оказва се, че не е спазено и условието в Закона за висшето обучение (ЗВО) за най-малък брой преподаватели в МФ на главен трудов контракт към СУ, както и това за броя на хабилитираните преподаватели (доценти и професори) във Факултета.

Контролният съвет акцентира, че ректорът не е откликнал на настояването им за подпомагане за даване на документите за избора в едноседмичен период.



В момента Любомир Спасов ръководи по едно и също време Медицинския факултет на СУ и болница " Лозенец " (бивша Правителствена). С решение от 21 ноември 2018 година Министерският съвет реши тя към този момент да не е държавна и документално съобщи желанието си да я преобразува в многопрофилна педиатрична болница. Официално Спасов (чрез текст на уеб страницата на болницата) " приветства " решението, след което, предходната седмица, свика студентите и преподавателите от Медицинския факултет и съобщи, че той ще бъде закрит, студентите ще останат " на улицата ", в случай че болничното заведение не бъде непокътната и не мине към Софийския университет. Той даже ги прикани да създадат подписка и за " защитят " факултета си. Заяви, че акредитацията на МФ била дадена на болница " Лозенец ". (Видно от документите за акредитацията на Националната организация по оценяване и акредитация, това не е правилно - акредитацията е на Софийския университет, а МФ е негово главно звено, той не е и по закон няма по какъв начин да е към болница " Лозенец " ).  Д-р Спасов отиде и по-далеч: съобщи, че е застрашена и акредитацията на Факултета по химия и фармация на СУ, тъй като акредитацията за " Фармация " била предходна през него. В отговор на създалата се суматоха измежду студентите, Студентският съвет към ФХФ излезе с остро опровергаване. OFFNews първи разгласява цялостен запис от речта на Спасов на съвещанието, както и реакцията на студентите. От Ректората в началото отхвърлиха да разясняват пред медията с претекста, че първо би трябвало да отпразнуват 130-ата си годишнина, само че набиращият мощ скандал принуди ректора Герджиков в тв изявление да увери студентите, че няма заплаха за съществуването на Медицинския факултет. Ден по-късно пред камерите застана и здравният министър Кирил Ананиев, по чието предложение се прави трансформацията в болница " Лозенец ", и даде ясно да се разбере, че тя се ръководи извънредно неприятно, че задълженията са десетки милиони, че лекари, медсестри и личен състав не са сигурни за заплатите си, че сега тече одит вътре и че след него доктор Спасов няма да остане шеф. Вчера трите страни - здравният министър, студентите и ректорът - се срещнаха. След траяли повече от час диалози в Ректората на Софийския университет министърът и ректорът дадоха изказвания пред медиите: няма заплаха за Медицинския факултет, студентите може да са спокойни. Ректорът обаче съобщи, че доктор Спасов остава негов декан до приключването на мандата му в края на 2019 година Мандат, получен неразбираемо по какъв начин.

* Съгласно Правилника за устройството и активността на Университета КС  прави инспекция на законосъобразността на изборите за управителни органи на висшето учебно заведение, на неговите съществени звена (каквито са факултетите) и/или филиалите му.

** Общото заседание се състои от всички професори, доценти и асистенти, които работят на трудов контракт към Университета, както и от представители на студентите, докторантите и чиновниците.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР