Проф. д-р Любомир Спасов беше избран за декан на Медицинския

...
Проф. д-р Любомир Спасов беше избран за декан на Медицинския
Коментари Харесай

Направилият си мезонет в Правителствената болница стана декан на Медицинския факултет в СУ

Проф. доктор Любомир Спасов беше определен за декан на Медицинския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Това е станало с 51 гласа " за ", с 9 гласа " срещу " и с 20 гласа " въздържал се ", на общо заседание на Медицинския факултет, състояло се 30 юни, заяви пресцентърът на висшето учебно заведение, съобщи OFFNews.bg.

Името на някогашния шеф на болница " Лозенец " се свързва с данни за противозаконни трансплантации , за които стана известно по времето на служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров. В схемата бяха забъркани млади донори от Украйна и Молдова, които са дарили органи за " богатите си лели и чичовци " от Израел, Германия, Япония и други

Същевременно, след журналистическо следствие бе открито, че лечебното заведение е източвало НЗОК с подправени документи за фиктивно лекуване. Спасов беше освободен от служба, след 23 години власт, а Съветът на шефовете бе сменен.

Само преди месец бяха изнесени повече данни за първокласния апартамент от 500 квадрата, построен по времето на ЛЮбомир Спасов, който е служел за релакс на някогашния шеф.

" Това не е апартамент, а кабинет с помощни пространства, в който има и място за отмора и възобновяване, което съм употребил за релакс, когато съм оперирал по 15 часа в денонощието ", изясни Спасов.

В изказване пред в. " 24 часа ", той назова репортажа на Нова телевизия акция против избирането му за декан на Медицинския факултет

" Защо вършат този скандал тъкмо в този момент, аз от 2 години не съм в болничното заведение? На 23 юни следва избор за декан на Факултета по медицина на Софийския университет, на който аз съм претендент, по тази причина естествената реакция е да ме оклеветят и набедят ", сподели професорът пред вестника.

Очевидно " офанзивата " е била несполучлива, защото той въпреки всичко оглави факултета, за който имаше упоритости.

Междувременно от Софийска градска прокуратура оповестиха, че организират " детайлно следствие, в границите на което се употребяват инструментите на интернационалната правна помощ. Изпратени са две молби за интернационална правна помощ и една европейска заповед за следствие. Към момента не е получен отговор на едната от двете молби, към момента няма повдигнати обвинявания ".

Спасов към този момент е бил декан на факултета до 2019 година Той е приключил с отличие висшето си обучение в Медицинска академия в София. През 1998 година придобива компетентност по обща хирургия, а от 2000 година е експерт по кардиохирургия. През 2007 година придобива просветителната и научна степен лекар по медицина, а през 2008 година се хабилитира и заема академичната служба доцент. През 2012 година е определен за професор. През 2013 година придобива тапия от Европейския ръб по хирургия за подготовка в трансплантационната хирургия, се показва в информация от висшето образователно заведение.

Има специализации по кардиохирургия и органна трансплантология във водещи клинични центрове в Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Словения и Италия. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и е член на Българския лекарски съюз. От 1998 година до 2021 година е шеф на Университетската болница " Лозенец ", оповестяват от СУ.

Впоследствие лекари-преподаватели изпратиха отворено писмо до медиите, в което упрекнаха Спасов в напън.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР