Проф. д-р Лъчезар Гроздински е председател на Националното дружество по

...
Проф. д-р Лъчезар Гроздински е председател на Националното дружество по
Коментари Харесай

Проф. д-р Гроздински развенча мит за атеросклерозата

Проф. доктор Лъчезар Гроздински е ръководител на Националното сдружение по ангиология и флебология, и член на Българското сдружение по ендоваскуларна терапия.

Специализирал е в Англия и в Съединени американски щати. Работил е в секторите по ангиология на Националната кардиологична болница и на Университетска болница “Св. Екатерина”. От 2012 година е шеф на поделение по ангиология и флебология към “Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център” в София. Разговаряме с проф. Гроздински за най-масовите съдови болести.

- Проф. Гроздински, какво съставляват съдовите болести?

- Съдовите болести са два типа - артериални и венозни. Основното заболяване, от което страдат артериите, е атеросклерозата. Тя протича с последователно свиване на артериите, а когато ги запуши изцяло, предизвиква инфаркт, инсулт и периферна гангрена.

Най-опасното от венозните болести е дълбоката венозна тромбоза, която може да аргументи белодробна емболия с съдбовен излаз. Разширените вени са по-скоро козметичен проблем, в сравнение с медицински. Само когато са огромни, водят до хронична венозна непълнота и тромбофлебит.

Съдовите болести са социалнозначими, тъй като засягат огромен % от популацията, изключително по-възрастното и предизвикват тежки провали на организма, които водят до инвалидизация, а постоянно и до съдбовен край.

Цялото изявление, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР