Проф. д-р Красимира Средкова, която посвещава близо 50 години на

...
Проф. д-р Красимира Средкова, която посвещава близо 50 години на
Коментари Харесай

Професорка, обучила над 50 000 студенти с Гран При за правосъдие

Проф. доктор Красимира Средкова, която посвещава близо 50 години на Трудовото право, тази година е носителката на огромната премия за повсеместен принос в правото на Националните правосъдни награди, които са част от Благотворителния бал на юристите. Те ще се проведат за 10-та поредна година на 25.11 в хотел Маринела.

Проф. Средкова е дълготраен началник на катедрата по " Трудово и осигурително право ” и е била учител по Осигурително право, Трудово право, Международно трудово право и Социално право на Европейски Съюз. Написала е 243 научни изявления – 30 учебници и образователни пособия, 153 публикации, 24 студии, 5 мнения на закони, 13 монографии, 8 рецензии. Награждавана е неведнъж като учител. Преподавала е на над 50 000 студенти.

На сцената статуетката и грамотата ще й бъдат връчени от професорите Васил Мръчков и Сашо Пенов, който сега е длъжностен Министър на образованието – и двамата носители на Гран При в предходни години.
 width=
" Много съм сюрпризирана. Не съм очаквала, че тъкмо тази премия мога да получа, тъй като тя не е от университетските среди, в които работя. Това е една огромна признателност " – сподели проф. Средкова по БНР и добави: " За мен работата е била освен източник на приходи за битие, само че тя е била и занимание, и наслаждение, и най-големите наслади, които съм имала през живота са били срещите ми със студентите, писането, консултациите. Изобщо човек би трябвало да работи не с стопански интерес, само че преди всички с обич към това, което прави ".

Носители на Гран При през годините са били Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на ЮФ към СУ Сашо Пенов, най-възрастният настоящ юрист Йордан Минчев (92 г), някогашният министър на правораздаването и първи европейски арбитър в съда на Европейска общност в Люксембург Теодор Чипев, а предходната година с Гран При си потегли съдията, зает с делото по покушението на папа Йоан Павел II Трендафил Данаилов.

 width=

През годините посетители на събитието, което няма аналог в света, са били президентите на Международния Адвокатски съюз – Мигел Луиназ и Жан-Жак Уетвилер, шефове на интернационалните адвокатски колегии, съдии от съда в Люксембург и доста други. Тази година предложения да участват на церемонията са отправени към Koen Lenaerts – ръководител на Съда на Европейския съюз  и Marc van der Woude – ръководител на Общия съд на Европейския съюз, по отношение на 70-тата годишнина на Съда на Европейски Съюз и 15 години от присъединението на България към Европейски Съюз. Двамата изпратиха предварителни приветствени адреси на уредниците и ще оторизират техни представители да участват на събитието.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР