Проф. д-р Красимир Гигов е генерален директор на БЧК от

...
Проф. д-р Красимир Гигов е генерален директор на БЧК от
Коментари Харесай

Проф. д-р Красимир Гигов: Информацията е едно от най-ценните оръжия, които имаме

Проф. доктор Красимир Гигов е общоприет шеф на БЧК от 2019 година насам и ръководител на Координационния съвет за осъществяване на Националния проект за имунизиране против COVID-19. Последователно е учител, старши учител, началник-катедра, зам.-началник на ВМА, два пъти основен секретар на Министерство на здравеопазването. Носител е на Златен почетен знак на Министерството /I степен с лента/ за изключителните му заслуги към Министерство на здравеопазването и проявените от него висок професионализъм, отговорност, преданост и безрезервност, както и за приноса му в провеждането и развиването на държавната политика в областта на здравното обезпечаване при бедствия и рискови обстановки. Допринесъл е значително и за подготовката на здравните системи в Алжир и Тунис за дейности в спешни обстановки. Той споделя повече за всеобхватните действия, които Българският Червен кръст осъществя в отговор на пандемията у нас.

- Проф. Гигов, по какъв начин Българският Червен кръст отговори на рецесията?

- От самото начало на пандемията БЧК интензивно работи в поддръжка напъните на страната за справяне с изключителната спешна обстановка. Продължава проведената още през март 2020 година Национална благотворителна акция „ Заедно против COVID-19 “. Благодарение на доверието на обществото към потенциала и виновните дейности на БЧК по време на рецесии досега са набрани средства в размер на 1 940 753 лева, а материалните дарения са на стойност над 1 577 000 лева С даренията се обезпечават потребностите на лечебни заведения в цялата страна, както и се обезпечават хранителни, хигиенични и просветителни пакети за уязвими публични групи.

С цел да достигнем всеки нуждаещ се българин стартирахме и програмата „ Дейности в отговор на COVID-19 “, финансирана от Американската организация за интернационално развиване (USAID) като част от Глобалния зов на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за битка с COVID-19. Благодарение на нея успяхме на помогнем на над 40 000 души.

Не по-малко значими моменти от програмата ни са възобновяването на активността на националния онлайн чат за психосоциална помощ и откриването на Контактен център за поддръжка в град Пловдив. Съвсем неотдавна публично открихме и Национален спешен действен център в Лозен.

- Забелязва се забавен акцент върху обществената поддръжка на хората. Има ли пандемията съществени последствия върху психическото положение на българските жители?

- Със сигурност пандемията се явява опасност както за физическото ни здраве, по този начин и за психическото. Вече над година живеем в условия без аналог за нашето време и това е съществено предизвикателство. Вярвам, че това да се усещаме добре душевен е не по-малко значимо от положителната физическа форма и е тематика, на която би трябвало да се приказва още по-открито в обществото.

Именно по тази причина доста се гордеем с възобновяването на нашия народен онлайн чат за съвещания. Само месец откакто започва още веднъж бяха извършени над 1000 съвещания. Високият интерес е индикативен, че у от ден на ден хора се следят усеща на тревога и стрес, породени от изключителната конюнктура. Споделянето на тези терзания със експерт е освен потребно, само че и мощно целесъобразно. Затова призоваваме всеки, който изпитва потребност да се съветва, да го направи на. Там специалисти на БЧК ще дават безвъзмездна и конфиденциална помощ на хората, които изпитват усложнения и при предпочитание ще ги свържат с дипломиран психолог.

Всеки, изпитващ усложнения, може да се възползва и от новооткритата национална гореща линия с номер 0800 1 1466 към контактния център за поддръжка в Пловдив. Тя е изцяло безвъзмездна и налична за всеки жител, който има потребност от поддръжка.

- В началото на годината стартирахте огромната осведомителна акция „ Направи го за тези, които обичаш “. Разкажете ни малко повече за нея – какво я стимулира и какви са резултатите все още?

- Искрено имам вяра, че информацията е едно от най-ценните оръжия, които имаме. Тя ни дава силата да вършим информиран и верен за нас избор. Затова и беше основно наред с всички други интензивности на БЧК да стартираме и осведомителна акция за COVID-19. Днес, когато информацията се популяризира онлайн за секунди, е все по-важно да се борим ловко с подправените вести и да предоставяме повече надеждна информация, изключително по една толкоз значима и сериозна тематика като пандемията.

Както подсказва и името на акцията – концепцията ѝ е да провокира прочувствен отзив и реакция у хората. Да им подсети, че спазването на ограниченията е значимо всеки ден, поради всеки от нас – поради нашите другари, близки, сътрудници. В рамките на единствено три месеца достигнахме до над 200 000 души, като акцията продължава интензивно и през днешния ден. Адаптираме се бързо по отношение на динамичната конюнктура и се стараем да предоставяме на жителите поддръжка и помощ, само че и достъп до скъпа информация от формалните осведомителни запаси на разнообразни институции.

Инициативата изведе на напред във времето значимостта да бъдем допустимо най-осведомени по отношение на основните тематики. От към този момент близо година се сблъскваме с провокациите на една от най-големите здравни рецесии в актуалната история. Единственият метод да открием ефикасните решения е като бъдем допустимо най-информирани за другите благоприятни условия.

- Споменавате битката против подправените вести, която е все по-актуална и необятно дискутирана тематика. Защо е толкоз значима съгласно вас?

- Надеждната информация ни прави самостоятелни от подправените вести, тъй като посредством нея по-лесно можем да ги разпознаем. Така развиваме умеене да идентифицираме другите несъответствия и след това дори да осведомяваме хората към нас за съществуването на такива. Затова битката против подправените вести е борба на всеки един от нас и значим въпрос, на който ние от БЧК опитваме да подчертаваме от ден на ден посредством акциите си.

- Съвсем неотдавна Българският Червен кръст откри и Национален спешен действен център. Какви ще са неговите функционалности?

- Националният спешен център бе открит преди по-малко от месец на територията на Учебно-логистичния ни център в Лозен за да можем по-добре да координираме дейностите си по време на рецесии. Основните му цели могат да се обобщят в няколко основни думи: организация, информация и техническа експертиза.

Той служи като централизирано звено за съгласуваност и реакция при бедствия, като към него е въведена софтуерна система за ръководство и мониторинг при спешни обстановки в действително време.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи--> --> Не пропускай Понеделник заран, шефът пита: - Очите ти са зачервени, пил си до сутринта, нали? - Глупости, липсваше ми работата, плаках!!! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниЕрна Сулберг показа проект в парламентаКои възрастни ще се възползват от добавката и откогаКакво разяснява Манолова във връзка апела на ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов от днесОбясняват специалисти по дезинформация и психологияВижте за какъв брой време " Правителствата са употребявали пандемията като опрощение за нарушавания на човешките права ", споделя в отчета си правозащитната организацияВижте следващите констатации на ЕвростатТранспортният министър е безапелационен, че няма никакво съображение да се твърди, че изменението ощетява страната " Възможно е Русия, съветските управляващи да го слагат в състояние на мудна гибел и да се стремят да прикрият какво се случва с него ", сподели генералният секретар на организациятаRockSchool насочва покана към всички соло музикални реализатори и групиТой връчи Почетния знак на президента на осем лекари и експерти по здравни грижи„ Ние сме на първа линия, движим стопанската система и поемаме опасности. Трябва да ни имунизират ”, съобщи председателката на Асоциацията на проститутките в щата Минас ЖераисКак се разпределя вотът на хоратаНай-парадоксалното е, че вездесъщите въглеродни излъчвания отново не престават да порастват, тъй като металите сами няма по какъв начин да придвижат, осветят, стоплят, камо ли пък да стопят и произведат каквото и да било, написа специалистът по ръководство на околна среда Боян РашевПочти всички устройства с екран ще пострадатТе считат, че почитателите в действителност не би трябвало да знаят всяко малко нещоОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР