Проф. д-р Иво Петров е Лекар на годината 2022. Това

...
Проф. д-р Иво Петров е Лекар на годината 2022. Това
Коментари Харесай

Проф. д-р Иво Петров е Лекар на годината

Проф. доктор Иво Петров е Лекар на годината 2022. Това стана ясно през днешния ден на публична гала в Националния исторически музей.

Наградата му бе връчена персонално от президента Румен Радев.

Сред гостите на церемонията бяха служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев, ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров, шефът на НЗОК проф. Петко Салчев, омбудсманът Диана Ковачева и други

Проф. доктор Иво Петров е медицински шеф и шеф Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник. Има три специалности - вътрешни заболявания, интервенционална кардиология и ангиология.

Той е първият инвазивен кардиолог в България, който вгради ендопротеза при аортна аневризма и дисекация (вкл. за първи път в света при дете). Извършва първата процедура каротидно стентиране и тромбекстракция на съдове на мозъка за лекуване на мозъчен инсулт. През 2018 година прави първата у нас интервенция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент с митрална стеноза.

Съпредседател е на Българското сдружение по ендоваскуларна терапия, член е на управителния съвет на Международното сдружение на ендоваскуларните експерти, почетен член на Американския лицей по кардиология и на Европейското кардиологично сдружение.

„ За мен е голяма чест, голямо самопризнание. Това обаче е самопризнание за нашите старания. Всички ние, когато упражняваме специалността си, с най-малко парченце от нашата отдаденост, наподобяваме най-малко малко светията – Св. Иван Рилски. Имаме доста какво да реализираме всички дружно. Трябва да почитаме учителите си, можем доста повече всички дружно. Трябва да създадем доста повече като организация, финансирането е една от значителните брънки, само че то би трябвало да бъде създадено през вярната организация и конструкция. Нашата задача е да оказваме помощ, признакът на нашето общество би трябвало да е взаимопомощ, да преминем към режим на емпатия, с цел да се изведе обществото към вярната посока “, сподели проф. Иво Петров.

„ За мен е чест да връча това отличие на подобен експерт и българин, за който да бъдеш доктор не е специалност, а задача, който съумя да доближи върховете в своята област освен в България, а и на международно ниво, който реализира извънредно добра колаборация в своите екипи, водач, който има вяра, че с цел да върви страната напред, би трябвало освен да си добър експерт, а виновен жител с ясна позиция “, съобщи президентът Румен Радев при връчването на оценката.

Тази година управлението на Български лекарски съюз реши да прегърне една от най-благородните дела у нас – „ Българската Коледа “, и да призове всички посетители и участници в церемонията да се включат в благотворителната самодейност. За благородния дарителски жест всеки ще получи особено направена значка на БЛС.

„ Вие давате религия, че в България може да има благотворителни начинания, тъй като хората имат доверие поради вас. Те виждат, че тези средства се разходват транспарантно, отговорно и по добър метод. Искам да пожелая на Вашия празник да бъдете все по този начин отдадени, устремени към бъдещето и новите технологии “, президентът.

В приветствието си към лекарите ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров сподели, че на това празненство се отличават най-достойните всред лекарите. „ Нека се почувстваме почтени за днешния ден “, прикани той.

„ Изключително съм благополучен и горделив, че се намирам измежду вас на този ден на този огромен празник на покровителя на нашата специалност Св. Иван Рилски. Горд съм, че съм измежду вас, тъй като доста добре знаете, че сърцето ми е в Лекарския съюз и детското опазване на здравето, само че в този момент съм член на изпълнителната власт. Пак обаче се усещам като вкъщи си измежду вас. Искам да ви пожелая да бъдете все по този начин всеотдайни “, съобщи от своя страна служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев. Той даде образец за всеотдайността на лекарите дейностите им по време на Коронавирус пандемията и при огромната злополука на автомагистрала „ Тракия “ през лятото, когато даже сръбските и румънските управляващи са били впечатлени от нашите лекари.

„ Не мога да пропусна и че откакто завърши изключителната епидемиологична конюнктура, продължи акцията „ Детско здраве “ за безвъзмездни профилактични прегледи в страната. Гордейте се с вашата специалност и предопределение на лекари “, приключи той.

Омбудсманът Диана Ковачева пък сподели, че застава зад лекарите във всичките им претенции и те могат да разчитат постоянно на нейната поддръжка.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР