Проф. д-р Дора Златарева е ръководител на Катедрата по образна

...
Проф. д-р Дора Златарева е ръководител на Катедрата по образна
Коментари Харесай

Проф. д-р Дора Златарева, президент на дивизия към Европейския съюз на медицинските специалисти: Предоставихме шанс на младите да бъдат част от радиологичната общност


Проф. доктор Дора Златарева е началник на Катедрата по образна диагностика в МУ – София и част от екипа на клиниката в УМБАЛ „ Александровска “.

Автор е на повече от 100 научни изявления в български и непознати периодически издания, членува в шест интернационалните научни сдружения, поканен преподавател на голям брой европейски научни събития. Президент на Дивизията по неврорентгенология на Европейския съюз на медицинските експерти – (UEMS). Освен в региона на неврорентгенологията и детската неврорентгенология. Научните ѝ ползи са и в региона на ПЕТ/КТ онкология, антропоанатомия, гинекологична патология.

Участва в редица интернационалните планове. Днес беседваме с проф. Златарева за резултатите от извършения неотдавна в Пловдив 19-ти конгрес на Българската радиологична асоциация.

 

Днес проф. доктор Златарева е медикът, който въодушевява и предизвиква младите лекари да станат част от радиологична на общественост у нас.

 

 

Проф. Златарева, 19-ият конгрес на Българската асоциация по радиология (БАР) е към този момент в историята. Каква е равносметката от форума?

 

За разлика от предходните конгреси на БАР, главният фокус на 19-ия конгрес бяха младежите, младите сътрудници, които вършат първите си стъпки в медицината и в специалността. В три сесии съществени участници бях студенти с ползи в радиологията и специализанти. Горда съм, че успяхме да ги вдъхновим и да им покажем доверие, тъй като те имат потребност тъкмо от доверие и поощряване.

Техният възторг бе огромен, показаха се чудесно и доста почтено в една взискателна академична среда. За мен е значимо, че усетиха поддръжката на по-опитното потомство. Усетих, че са горди от това, че ги взимаме насериозно и им предоставяме късмет да бъдат част от радиологичната общественост. Мисля, че форумът ще бъде запомнен тъкмо с това.

За мен беше показателно, че три наши млади асистентки, които се образоват в най-хубавите европейски радиологични центрове – в Генуа, Амстердам и Виена, се върнаха за малко, с цел да вземат присъединяване в конгреса. Те прекъснаха специализацията си и показаха своите отчети, което потвърждава тяхното отговорно отношение и предпочитание да се развиват в специалността.

 

 

Къде се намира в развиването си нашата радиологична школа през днешния ден?

 

У нас се ползват всички най-съвременни способи за образна диагностика, за ядрена диагностика и лъчетерапия, хибридните техники, а по този начин също и за интервенционално лекуване под изразителен надзор, каквато е да вземем за пример интервенционалната рентгенология. Радиологията, която сплотява доста и разнообразни области се развива доста динамично, непрестанно навлизат нови технологии и нови способи. Трите наши млади сътрудници, за които загатнах, както и моят опит в чужбина удостоверяват, че у нас са въведени всички новаторски способи, които се ползват в най-хубавите европейски центрове.

 

 

Върху кои тематики беше фокусирана научната стратегия на форума?

 

Преди всичко ще вметна, че в този конгрес не се обсъждаха аспектите на ултразвуковата диагностика, тъй като тя единствено в редки случаи дава дефинитивната диагноза, а въпреки това на тази проблематика са отдадени доста други научни прояви.

Програмата беше разнообразна, посветихме две сесии на образната диагностика на централната нервна система, глава и шия, други сесии бяха фокусирани върху абдоминалната образна диагностика с онкологична устременост, както и на детската невроронтгенология, която бе изключително добре застъпена. Ще отбележа, че като лектори взеха присъединяване най-известните и изявени европейски експерти в разнообразни области на радиологията. Част от тях изнесоха лекции в границите на ESOR – Visiting Professorship Programme, които провокираха огромен интерес и бяха доста посетени. Като почетен член на БАР бе награден професор Андрея Роси за приноса му към българската неврорентгенология.

Техническата галерия даде опция директно да се срещнем с новите технологии в нашата област – като да вземем за пример технологиите за визуализация на облици, за възстановяване на качеството на CT и MRT проучванията, платформите за разбор и обработка на облици, както и за отдалечения достъп в образната диагностика. Включени бяха също по този начин тематики от региона на интервенционалната неврорентгенология – една област, която се развива все по-успешно у нас и има своите доста изявени и известни по целия свят представители като проф. Станимир Сираков от нашата Катедра по образна диагностика и лекарите от екипа му. Като цяло интервенционалните процедури през съдов и извънсъдов достъп стават все по-привлекателна област и все по-млади сътрудници се ориентират към тях.

 

 

На какво равнище е взаимоотношението с сътрудниците Ви от клиничните специалности – нормално по-малко се знае за лекаря експерт по образна диагностика, неговата работа остава някак „ зад кадър “?

 

Категорично тази визия е останала от предишното. Работим все по-тясно, а образната диагностика е възприета за клинична компетентност.

На форума бяхме поканили водещи наши кардиолози, онколози, химиотерапевти и лъчетерапевти, невролози, гастроентеролози, които показаха лекции и участваха в разискванията.

Държа да подчертая, че точно тази добра взаимна работа разреши през последните години доста да се усъвършенства ранната диагностика, да се уточняват индикациите за обещано лекуване и да се разчита на пълноценното му следене за дълго време с опция за модифициране на лечебните схеми. Това е от особена значимост за онкологичните пациенти, които получават таргетни и биологични лечения. Но по този начин също и за други, които имат възпалителни болести на белия дроб или на гастроинтестиналната система.

Специалисти по образна диагностика вземат участие в доста взаимни планове, включително и интернационалните. Добър образец е взаимната ни работа с екипа на проф. Ивайло Търнев по планове, отдадени на проучванията на невромускулните болести. Това е една доста плодотворна работа, в която резултатите са забележими и срещат самопризнание от европейската научна общественост.

Отново ще повторя, че актуалната радиология се развива доста интензивно и този развой ще продължи. Като образец мога да посоча проучванията на фетална морфология и in utero интервенциите под MRT надзор, изследванията за биомаркерите при дегенеративни болести на централната нервна система и онкологичните болести.

 

 

Как виждате бъдещето на сходни научни конгреси?

 

Като новоизбран теоретичен секретар на Българската асоциация по радиология бих желала да успеем да организираме и научни конференции в интервала сред два конгреса. Този разговор е значим и нужен. Зависи от това каква финансова поддръжка ще намерим, с цел да тръгнем към организирането. Мултидисципилнарните разисквания са значими, у нас обаче не се натъртва доста на тях. Бих желала това да се промени и да работим и в тази посока. Използвам случая да оповестя, че на конгреса бе определен нов ръководител на Българската асоциация по радиология – това е проф. Николета Трайкова от МУ – Пловдив.






 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР