Проф. д-р Димитър Райков, д.м.н. е новият Ректор на Медицински

...
Проф. д-р Димитър Райков, д.м.н. е новият Ректор на Медицински
Коментари Харесай

Ортопедът проф. д-р Димитър Райков ще ръководи престижният варненски Медицински университет

Проф. доктор Димитър Райков, д.м.н. е новият Ректор на Медицински университет – Варна с мандат 2024 – 2028 година, оповестиха от висшето образователно заведение. Той бе определен от члeновете на Общото заседание на Университета на 7 март 2024 година с болшинство. Проф. Райков е 15-тият Ректор на Медицински университет – Варна. Преди това, в интервала юни 2023 година досега, той заемаше длъжността заместник-ректор „ Кариерно развиване “ в Университета.

Визията на проф. Райков за развиване на МУ-Варна е като водещ учебен, научно-изследователски, софтуерен, експертен и обществено виновен център измежду висшите учебни заведения в България и одобряването му измежду водещите университети в Европа и света. „ Гаранциите за триумф се съдържат в приемствеността, професионализма, мотивацията, самодейното държание, отговорността и дисциплината в работата, организационния и административен опит, етичното и колегиално отношение към хората “, съобщи пред общото заседание новият ректор на МУ-Варна. Проф. Райков добави, че най-важното за него е съхраняването и развиването на човешкия и креативния капацитет, обединявайки младостта и ентусиазма на студентите и докторантите с мъдростта, професионализма и човешкия опит на преподавателите и чиновниците, с силата и динамичността на времето, в което живеем.

Ректорът проф. доктор Светослав Георгиев направи доклад за активността на МУ – Варна за мандатния интервал март 2020 – март 2024 година. Той подчертава върху непокътнатата наклонност за стабилно висок брой кандидат-студенти и обучавани студенти от България и чужбина. Към сегашния миг в МУ-Варна учат 6 436 студенти, от които 4554 български (71%) и 1882 чуждестранни  (29%). В развой на реализация са 29 дейни плана с утвърден общ бюджет 37 800 290 лева По Фонд „ Научни проучвания “ се извършват 17 плана за 2 216 577 лева в 7 научни области. По Фонд „ Наука “ са утвърдени 84 научни плана на обща стойност 1 725 399 лева По обособена финансова линия за поддръжка на докторантски разработки се осъществят 50 плана на обща стойност 345 913 лева По стратегия „ Еразъм “ са извършени над 300 изходящи и входящи подвижности на студенти и преподаватели и са подписани 21 нови контракта за продан.

За интервала 2020 – 2023 година проф. Георгиев регистрира 20.7 % растеж на личните доходи и 42 на 100 нарастване на дотацията от държавния бюджет за образованието на студенти. Основните работни заплати на чиновниците са индексирани през февруари 2021 с 6,55% и с по 10 % през  март, септември, декември 2022 година и август 2023 година Увеличен е също размерът на стипендиите за студенти и докторанти. Капиталовите вложения за 2023 година са за над                           11 000 000 лева.  Проф. Георгиев акцентира, че за отчетния интервал МУ-Варна е получил за повторно правата по ръководството на УМБАЛ „ Св. Марина “ за нов петгодишен интервал и посочи, че от тази година Специализираната болница по очни заболявания за интензивно лекуване – Варна към този момент е университетска. Проф. Георгиев благодари на целия преподавателски, административен и управителен екип на МУ-Варна за положените старания, високия професионализъм и демонстрираната поредност в гонене на поставените цели, което стои в основата на постигнатите резултати. Проф. Георгиев пожела на идващия управителен екип да разчита на същото доверие и поддръжка от страна на цялата академична общественост. Общото заседание одобри мандатния доклад на Ректора за интервала март 2020 – март 2024 година с овации.

За ръководител на Общото заседание с мандат 2024 – 2028 година бе определен проф. доктор Красимир Иванов, а за заместник-председатели проф. доктор Светослав Георгиев и проф. доктор Теменуга Стоева.

Общото заседание избра и първият научен омбудсман на МУ-Варна. Това е проф. доктор Златислав Стоянов.

Новият Ректор на МУ-Варна с мандат 2024 – 2028 година проф. доктор Димитър Райков е добре прочут ортопед-травматолог в медицинските среди в Европа, както и почитан в обществото доктор с дългогодишната експертиза в детската ортопедия, лекуването на ставни и мускулни болки при възрастни пациенти. Основните професионални ползи и специализации на проф. Райков са в следните области: лекуване на контузии и ортопедични болести в детска възраст, артроскопия, ендопротезиране, хирургия на гален и стъпало. Проф. Райков е учител в Катедрата по ортопедия и травматология в МУ-Варна от 2010  година и неин началник от 2015 до избора му на заместник-ректор „ Кариерно развиване “ през юни 2023 година.

Проф. Райков е приключил медицина в Медицински университет – Варна през 1990 година Професионалната му кариера стартира като доктор в здравна работа, а от 1992 работи като ортопед-травматолог поредно в IV-та Поликлиника, Курортна поликлиника – Варна и Окръжна болница, незабавен център – Варна. Специалността си по ортопедия и травматология придобива през 1997 година, а в следствие е определен за хоноруван помощник. В момента проф. Райков е шеф на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ “Св. Марина “ – Варна.  

През 2008 година проф. Райков сполучливо пази дисертация на тематика „ Екстракорпорална шоково вълнова терапия при лекуване на контузии и болести на крайниците “ и придобива научна степен „ Доктор по медицина “ в МУ-Варна. През 2010 година е хабилитиран като доцент към Катедра по ортопедия и травматология на МУ-Варна. Придобива научна степен „ Доктор на науките “ с монография на тематика „ Ентезопатии в ортопедичната процедура “, а от февруари 2018 година заема академичната служба „ Професор “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР