Проф. д-р Бюлент Търаш е водещ специалист по репродуктивна медицина

...
Проф. д-р Бюлент Търаш е водещ специалист по репродуктивна медицина
Коментари Харесай

Проф. Бюлент Търаш: Имаме пациенти и на 46 години, които раждат деца

Проф. доктор Бюлент Търаш е водещ експерт по репродуктивна медицина в Турция и шеф на Инвитро центъра в болница ACIBADEM Maslak. Завършва Медицинския факултет на Ankara University през 1984, след което специализира във Англия, Израел и Съединени американски щати в региона на ендоскопската хирургия, инвитро оплождане и репродуктивна ендокринология. В момента проф. Търаш и екипът му в болница Acibadem Maslak организират изследвания и ползват някои новаторски техники за лекуване на неплодородие, като PRP (богата на тромбоцити плазма) и стволови кафези при пациенти с невисок яйчников запас, както и плазмотерапия при мъжки фактор за неплодородие. Неотдавна, проф. Търаш организира безвъзмездни съвещания с български пациенти във Варна и София.

Проф. Търаш, имате доста пациенти от България. Знаете ли какъв брой български двойки сте лекували?

Труден въпрос, само че най-малко през последните 10-11 години доста двойки от България идват в нашия център. С някои от тях съумяваме да реализираме бременност, с други не, само че нормално резултатите ни са положителни. В нашия имаме към 60-70% успеваемост с постигането на бременност. С екипа ми прилагаме някои от най-новите техники, като PRP процедура, стволови кафези, микрочип за селекция на сперматозоиди, генетичен скрининг. С сътрудниците ми развиваме и някои нови техники.

Какви пациенти най-често се обръщат към вас?

Имаме най-различни случаи, само че мога да кажа, че в нашия център постоянно лекуваме пациенти, които към този момент са имали няколко несполучливи инвитро опита в предишното. Имаме двойки, при които яйчниковия запас е много невисок, със мощно понижен брой на сперматозоидите, от време на време на възраст 45-46, а от време на време са имали няколко аборта преди време. Обикновено лекуваме такива пациенти.

Какво е належащо за сполучлива инвитро процедура?

За сполучлива процедура, от основна значимост е възрастта на дамата. Това е доста значимо. Обикновено след 43-44-годишна възраст процентът на успеваемост доста понижава, само че благодарение на новите технологии, на процедурите с PRP и стволови кафези, имаме пациенти и на 46 години, които забременяват и раждат деца. Второто значимо нещо е броят на яйцеклетките, с които разполага дамата. Те също понижават с възрастта. Процедурите с PRP и стволови кафези покачват броя и качеството на яйцеклетките. Ако пациентката отговори добре на лекуването, тогава реализираме триумф. И третият значим фактор е броят и качеството на сперматозоидите, както и подборът на сперматозоиди за инвитро оплождане. И в тези случаи използваме новите техники. Ако е належащо, предоставяме лекуване на пациента и от нашия уролог.

В наши дни има доста инвитро центрове, само че една дребна част от тях реализират доста по-висока успеваемост от останалите. Каква е тайната?

Най-важното е, че в един инвитро център освен лекарят, само че и целият личен състав би трябвало да са на доста високо равнище. Ембриологичната лаборатория е доста значима и би трябвало да разполага със модерно съоръжение. Защото съм виждал доста инвитро центрове, в това число в Европа и други страни, в които лабораториите не са добре оборудвани, а ембриолозите не са задоволително способени. Това е доста значимо. В нашия център да вземем за пример имаме 14 ембриолози. Това е първият център в Турция. Правим към 600 инвитро цикъла месечно. Това е доста сериозен брой, евентуално сме измежду първите 3 центъра в Европа. И също по този начин, успеваемостта е доста значима. В нашия реализираме бременност в към 60-70% от случаите. Прилагаме нови техники за инвитро оплождане. Затова доста пациенти, които не могат да реализират бременност в други центрове, в други страни, идват в Турция. Ние имаме доста пациенти освен от Турция и България, само че и от доста други страни в Европа – Германия, Англия, Франция, които идват за лекуване при нас.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР