Проф. д-р Анна Чолева-Димитрова е ръководител на секция Ономастика в

...
Проф. д-р Анна Чолева-Димитрова е ръководител на секция Ономастика в
Коментари Харесай

Проф. Анна Чолева-Димитрова от БАН: Гришо стана Дриймитров

Проф. доктор Анна Чолева-Димитрова е началник на секция „ Ономастика ” в Института по български език към Българска академия на науките. Преподава в Югозападния университет. Занимава се с проучване на антропоними, топоними и модата на имената.

- Проф. Чолева, участвате на кръгла маса по ономастика на Паисиевите четения в Пловдивския университет с проучване „ Прякорите в онлайн пространството ”. Какво сподели то?

- Наблюдавам в три спортни уеб страницата на почитатели на Григор Димитров какви прякори те дават на своя кумир и на неговите противници в интервала 2015-2017 година Интересът ми е предизвикан от това, че обичам този спорт и съм някогашна волейболистка. За нашия състезател - всичко най-хубаво. Ние сме склонни да преглеждаме другите или като ангели, или като чудовища. В случая почитателите виждат Гришо като ангел, а другите - като чудовища.

Тази година той не игра сполучливо със Стан Вавринка. Заради външния тип на противника му са формирани семейства като Прасинка, Вафлинка, Трътленка. След загуба на българина от Нишикори спечелилият в мача бе разгласен за Коварното тамагочи. Миналата година игра с Андрей Рубльов, който бе наименуван Копейкин, Стотинкин, Психото - тъй като си чупи ракетите. Чилич също има много прякори - Гаргамел и Бай Марин дърводелеца, тъй като не играе атрактивно.

В същото време за почитателите Григор е Дриймитров - игра на думите с " дрийм ", което на британски значи " фантазия " и " сън ". Определян е и като Драматаров, тъй като са му доста трагични мачовете и държи напрегнат всички. Дори след негов мач почитателите му използват възгласа: „ Има ли живи? ”. И се майтапят, че почитателите на Григор Димитров са с по 9 живота.

Най-известният прякор на Григор е Наш’то. От другата страна са всички, които му пречат. Оприличен е като най-атрактивния и най-хубавия, а на останалите са дадени прякори, някои от които даже не ми е комфортно да произнеса - изключително на неговите съперници от първата тройка Джокович, Надал и Федерер. За Джокович няма толкоз прякори. За Федерер се твърди, че е Крал на тениса, само че единствено в публични публикации. За почитателите на Григор той е Дъртьо, Дъртерер, Тутанкамон - задето не престава и на тия години да играе. За Надал също са измислени доста прозвища. Матадора рядко се загатва в публични публикации. За почитателите на Григор той е Звяра от Манакор (това е родното му място), Вожда, Винету - поради майка му, която е от Южна Америка.

- Себе си по какъв начин назовават почитателите?

- Използват прякори, които нямат нищо общо с техните имена, само че това не е било обект на наблюдението ми.

- До какви заключения стигнахте?

-Именуването е показателно за културата на водене на диалог, само че в този случай най-много за съпреживяването и идентифицирането с обекта на нашето утвърждение. Затова Григор Димитров е Наш’то, а след мач се пита: „ Има ли останали живи почитатели? ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР