Проф. д.н. Любомир Стойков Дългата бяла маса в Кремъл, на

...
Проф. д.н. Любомир Стойков Дългата бяла маса в Кремъл, на
Коментари Харесай

Проф. Любомир Стойков: Дългата маса на Путин: грижа за здравето, power play или знак за изолация?


Проф. д.н. Любомир Стойков

Дългата бяла маса в Кремъл, на която Владимир Путин общуваше с Еманюел Макрон и Олаф Шолц от съвсем петметрово разстояние, се трансформира в мебелна звезда и звезда. Самата маса е пример за дизайнерско майсторство и по-нататък ще кажем две думи за нея като на произведение на мебелното изкуство, само че в тази ситуация е по-важна е политическата символика и семиотика. Тя в действителност е знак за извънредно тревожната обстановка, обвързвана с изострените до краен лимит отношение сред Русия и Украйна, както и голямото напрежение сред Русия, от една страна, и Съединени американски щати, НАТО и Европейския съюз, от друга.

Дългата маса е притча за радикаланите разлики сред тези страни и организации; показателна е за непримиримостта на техните позиции, както и за неимоверните компликации пред които са сложени напъните им за намиране на излаз по кротичък и дипломатически път. Някои интернационалните коментатори пък свързаха масата със самотата и изолацията на самия Владимир Путин.

Съществуват разнообразни версии за проблема с дългата маса за договаряния на съветския президент Владимир Путин. Официалната версия, стартирана от страна на съветската държавна администрация е, че масата е в сходство със общоприетите противоковидни ограничения, изискващи по-голямо физическо разстояние сред договарящите, изключително откакто гостите – в тази ситуация френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц, отхвърлиха на домакините да бъдат тествани с съветски PCR тест за Covid-19.

Неофициалната версия е, че става дума за игра на политическа мощ, така наречен рower play или рower game, употребена за оказване на в допълнение психическо влияние върху политическия конкурент.

Интериорното пространство е основна част от невербалната връзка и е сериозен фактор в изпращането на послания посредством езика на тялото и безмълвното другарство.

Паметливите помнят екзотичните срещи на високо равнище, които либийският деспот Муамар Кадафи организираше в първокласната си бедуинска шатра, която бе разпъвана под дърво и камък – в Ню Йорк, Париж, Мадрид и Москва. Пространствената организация е плодородна опция за безсловесна проява на мощ и предимство и не е изключено Владимир Путин да осъзнава това и да го ползва целеустремено.

Социалните мрежи и медии са доста чувствителни към необикновеното, към странното, към деформирането, към скандалното в политическата връзка. Външният, забележим абсурд на обстановката с дългата маса е в това че водачи на велики сили, които се стремят към дипломатическо споразумяване на една комплицирана и взривоопасна интернационална обстановка са сензационно разграничени и раздалечени един от различен в директния смисъл на думата.

Хуморът и шегите намират отлична почва и черпят ентусиазъм от комичните обстановки и недоразуменията в действителния живот. Абсурдите в политическата връзка предизвикат и катализират основаването и разпространяването на мемове, закачки и други кодоши в интернет. В някои от тях добродушният комизъм е трансформиран в двойка по фигурно пързаляне, позиционирана в средата на масата (между отдалечените един от различен държавни лидери), а различен майтапчийски колаж изобразява по какъв начин Путин и Макрон играят федербал, седнали в двата края на масата.

Любопитен е и колажът, в който договарянията на дългата кремълска маса се водят на фона на сюжета с „ Тайната вечеря “ - фамозния стенна живопис на Леонардо да Винчи, изобразяващ Христос и неговите възпитаници в миг, когато той им споделя, че един от тях ще го предаде). Особено е занимателна концепцията международният колос за домашно обзавеждане „ Икеа “ да наименува някоя от дългите си маси на името на Владимир Путин.

Масата-знаменитост е създадена от италианска фамилна компания за мебели, която през 1997 година получава огромна поръчка от Кремъл за обзавеждането на 70 зали и стаи. Овалната маса е направена от бук и е дълга 5 метра. За хубостта й способстват златните кантове и белият лак.

Днес комерсиалната й цена е почти 100 000 евро, само че в случай че се разгласи за продажба посредством търг може да бъде закупена от колекционер за доста повече. Производителят Ренато Полоня мощно се надява, че фамозната маса ще способства за постигането на мир и съгласие сред спорещите страни и ще донесе шанс за предотвратяването на военните стълновения.

ВИДЕО:
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР