Проф. Балтов е уволнен заради еднолично управление и неефективен контрол.

...
Проф. Балтов е уволнен заради еднолично управление и неефективен контрол.
Коментари Харесай

Балтов е уволнен заради 400 мними пациенти с цироза и бъбречна недостатъчност |

Проф. Балтов е уволнен поради еднолично ръководство и неефикасен надзор. Ще излязат и още обстоятелства. Това сподели на брифинг пред МЗ зам.-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров.

Той акцентира, че в няма политически претекст.

Конкретният мотив е инспекцията на НЗОК. Смятаме, че това което касае публичните лечебни заведения и средства би трябвало да се оповестява, не можем да прикриваме обстоятелства - изясни във връзка предварителното обявяване на резултатите от инспекцията на НЗОК, преди да е изминал законният период на обжалването на болничното заведение, д-р Петров и добави - имаме и други данни от настоящия Съвет на шефовете. Според него болницата се управлява непрозрачно, крият се документи, които са били поискани от Съвета.

По думите на зам.-министъра практиката е посочила, че когато се сменя управление, нормално има причина и заяви " междинна информация " за продължаващата инспекция в болница " Лозенец ". Според резултатите от нея, няколко души в лечебното заведение са получавали " стотици хиляди левове " ДМС.

Един шеф не може да се отъждествява с болничното заведение и с лекарите, които работят в нея. Това няма нищо общо с тях и всички ние би трябвало да им благодарим, сподели Петров във връзка, че това е засегнатост към " Пирогов ". 

" Кой е споделил, че лекарите от  " Пирогов " са нарушители, реверанс пред тези хора. Освобождава се единствено шефът, никой не е споделил нищо нито срещу болницата и работещите в нея. Да се олицетворява  " Пирогов " с човек, който е нарушил разпоредбите, е некоректен и популистки ход и се употребява от всеки освободен, МЗ няма да каже и дума против тях ", безапелационен беше доктор Петров.

Според зам.-министъра е допустимо да имат виновност и шефовете на избрани клиники, защото става дума за подправени хоспитализации главно по две клинични пътеки – Диагностика и лекуване на декомпенсирани чернодробни болести (цироза) за лица над 18-годишна възраст ” и „ Диагностика и лекуване на остра бъбречна непълнота при лица над 18 години ”.

Шестима пациенти, с които е извършена анкета са удостоверили, че не са лежали в болничното заведение, макар че по документи са били приети в болница. По думите на Петров някои от интервюираните не са поискали да потвърдят констатациите на Касата. Той сподели още, че са били пускани и истории на болесттите на чиновници в " Пирогов " в интервал, когато същите са били на работа. Имало и голям брой неизпълнени логаритми по клинични пътеки - нагледно проучване, което Касата заплаща, не е било правено, изясни зам.-министърът.

" Казах и по-рано, че излязат ли констатации за регистрирана само че неизвършена активност, в случай че има други такива случаи, в такива размери, съдбата на другите шефове ще бъде същата. Ние не сме политически кабинет, ние сме специалисти. Това, че има политически назначени шефове и те не си правят работата, не значи, че е политическо уволняване. Няколко болници се проверяват за конкретни нарушавания. Да не си приказваме след един месец какво още ще установим в  " Пирогов ", сподели Петров.

Той отхвърли уволнението да е било ненадейно и без предизвестие, както:

Министърът го е предизвестил от дълго време, че потвърдят ли се констатациите на НЗОК от междинния отчет ще бъде освободен. Очаквам да се появят и нови учредения. В момента стартира сходен развой в " Александровска ", подобен ще има и в " Пирогов ". Зам.-министърът уточни, че проф. Балтов е можело да бъде уволнен и по други аргументи - 10 млн. лева са просрочените отговорности на болничното заведение, макар че през 2020 година тя е получила доста повече средства спрямо предишни години. Задълженията са главно от консумативи и медицински произведения, множеството от които са били платени от пациентите.

Проф. Поромански е краткотрайно изпълняващ длъжността шеф до провеждането на конкурс, посочи Димитър Петров. 

Междувременно от здравното министерство разгласиха и протоколите от осъществената инспекция.

Какви са главните констатации

В Протоколите се вижда, че е у становена регистрирана, само че неизвършена активност на над 400 лица за над 1 милион лв.. Повечето от тях са регистрирани с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна непълнота.

НЗОК е открила, че липсват документи за описаните случаи, като осъществени проучвания и назначено лекуване при всеки един от тях.

На инцидентен принцип НЗОК е провела анкета измежду част от „ болните “, които са декларирали, че не са били лекувани в болничното заведение. За друга част от „ болните “ е открито, че са част от личния състав на болничното заведение и по време на „ лекуването “ им са били на работа в лечебното заведение по график.

Всеки от тези 400 пациентите с погрешна диагноза би могъл на съображение на издадената епикриза да се достави с ТЕЛК решение и пенсия за неработоспособност, заради общо заболяване.

В случая, промяната на шефа за осъществени нарушавания е единствената законова опция за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за активността на медицинския личен състав , каквито внушения се вършат. Министерството на здравеопазването се отнася с почитание и почит към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „ Пирогов “, показват от Министерство на здравеопазването. Протоколите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР