Проф. Асен Балтов за момента работи само на граждански договор

...
Проф. Асен Балтов за момента работи само на граждански договор
Коментари Харесай

Проф. Асен Балтов: Ще заведа лични искове срещу Стойчо Кацаров и Иван Поромански

Проф. Асен Балтов за момента работи единствено на цивилен контракт в " Пирогов ", само че чака да бъде възобновен на щат в болничното заведение при започване на септември. Това съобщи самият той пред " Труд ".

Бившият шеф на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " се върна на работа като ортопед и травматолог в лечебното заведение предходната седмица, откакто преди дни завоюва делото за дисциплинарно уволняване и на втора инстанция, пред Софийския градски съд (СГС).

Сега тече едномесечен период, в който болничното заведение може да апелира решението пред Върховния касационен съд. " Очаквам да минат 30 дни от връчването на решението на съда на управлението на " Пирогов ", след което ще би трябвало да бъда възобновен по трудов контракт ", посочи проф. Балтов.

" В решението написа, че дисциплинарното уволняване е непозволено и по тази причина съдът ме възвръща. Ето за какво човек би трябвало да има вяра в правораздавателните органи, които добре си свършиха работата ", уточни той.

На въпрос дали освен това състояние проф. доктор Иван Поромански, който в действителност го в профил от " Пирогов ", ще възвърне заплатите му за времето на непозволено уволняване, проф. Балтов отговори по този начин:

" Той няма какво да възвръща, тъй като аз не съм имал иск за материално обезщетение. Искал съм единствено да спечелва истината, че не съм ощетил болничното заведение по никакъв метод. По-скоро ще заведа персонални искове против Стойчо Кацаров и Иван Поромански. Не би трябвало болничното заведение да страда поради техни решения, това не е редно ".

Попитан по какъв начин е заварил болничното заведение след година неявяване от нея, той уточни: " За страдание, някои неща, които бях оставил като подготвени планове и мощно се надявах за една година да бъдат осъществени, даже не са стартирани. Ще дам образец с цялостния вътрешен ремонт на шестетажната постройка на урологията.

Имаше отпуснати средства от държавното управление на Борисов. Пари бяха обезпечени и за подмяната на три асансьора, само че нищо не е стартирано. Едва в този момент, доколкото разбирам, имало планове да се прави нещо по въпроса. Имало подготовка за строителство. А аз бях подписал контракт за ремонт.

За страдание, строителят, с който договорът бе подписан за към 4, 2 млн. лева с Данък добавена стойност надали при актуалните цени ще успее да извърши ремонта за тази сума. Това е в ущърб на болничното заведение, която ще би трябвало да търси в допълнение финансиране с към 40% над тази сума ".
Той няма пояснение за какво не се е случил ремонтът.

" През цялото време се е говорило, че договорът за този ремонт е подписан от Балтов и по тази причина няма да бъде направено нищо ", означи проф. Балтов.

На въпрос по какъв начин са го посрещнали сътрудниците в " Пирогов " след връщането му, той сподели следното: " Повечето ме посрещнаха задушевно. Те знаят, че ще се върна като редови травматолог-ортопед, с подготвеност да оказа помощ на болничното заведение във всяко едно отношение, най-много в лечебната част, а за какво не и в научната и в обучителната част на нашите специализанти ".

Проф. Балтов акцентира, че едвам откакто бъде възобновен на щатна служба, ще може да работи пълноценно.
" В момента мога да правя консултантска активност - разрешено ми е да отправям пациенти за лекуване и надлежно да предлагам какво да бъде то. По-скоро мога да вземам участие в екип като помощник, само че не и като оператор. И това е един от огромните ми проблеми.

Той съществуваше и от самото начало, до момента в който бях народен представител, тъй като се оказа, че народните представители, които са лекари, не могат да правят оперативни интервенции, без значение, че са на изборна служба. Това е ограничаване, наложено от контракта сред НЗОК и лекарския съюз. И когато един хирург четири години по време на мандата не практикува, той на процедура се дисквалифицира ", изясни травматологът и досегашен народен представител от ГЕРБ-СДС.

На въпрос дали това значи, че е завършил с политическата си кариера, той отговори по този начин: " Нищо не мога да кажа към момента, само че медицината е преди всичко в живота на всеки един доктор. Надявам се да имам опция да упражнявам ".

Проф. Балтов разяснява и обвиняванията към него за надписани пациенти в интервала, когато беше отпред на болничното заведение.
" Това дело към момента няма развиване. Зная, че НЗОК има иск против " Пирогов " за над 1 млн. лева, зная, че се търсиха експерти, които да дадат експертиза и че доста сътрудници си направиха отводи. Нямам концепция до каква степен е стигнало делото.

Що се отнася до това, дали аз персонално съм нанесъл тази щета на болничното заведение, изрично мога да кажа, че по никакъв метод не съм навредил на болничното заведение. Обвинението беше съшито с бели конци. По това време поради коронавирус пандемията имахме предели, свързани с оборота, който прави лечебното заведение.

Този предел беше до 85% от авансово заложени числа от НЗОК. Няма месец, в който " Пирогов " да беше достигнал този предел, без значение, че се приказва за " надписани " пациенти. Ние не успяхме да достигнем тези предели, с цел да се каже: " Ето той преднамерено е приемал, или надписвал пациенти, с цел да може да му даде касата повече пари ".

Излиза, че в случай че НЗОК потвърди, че сме приемали погрешно пациенти и се опита да си вземе парите, за които претендира, по-късно болничното заведение би трябвало да заведе иск, че не са ни дадени до 85%, които са се полагали по това време на " Пирогов ". Обвинението беше артикул на една политическа акция на служебния министър Стойчо Кацаров, извършена от шефа на НЗОК Петко Салчев.

Да уволниш някого с изказванието, че е приключил нещо неправилно, а към този момент повече от година да не са открити доказателства, приказва, че уволнението е предумишлено ", сподели проф. Балтов.

Припомняме, че той бе освободен като изпълнителен шеф и член на директорския ръб на " Пирогов " през февруари 2021 година от служебния министър Стойчо Кацаров с обвинявания за финансови нарушавания на болничното заведение.

Сега в Министерството на здравеопазването още веднъж връщат екипа на Стойчо Кацаров, само че без него. На въпрос значи ли това, че хората на Кацаров са се справили добре по време на предходните две служебни държавни управления, проф. Балтов отговори по този начин:

" Ако гледаме какво направиха по време на пандемията... По-време на миналогодишните служебни държавни управления има най-вече умряли от коронавирус. Така че не зная какво назовават положително справяне. Тогава ги критикувахме доста, че направиха пандемичен проект, който не отговаряше на потребностите на лечебните заведения. Видяхме и неуспехът на имунизационната акция.

Видяхме и непрозрачните публични поръчки за щадящи антигенни проби за учениците. Силно се надявам това да не се случи и в този момент. В момента никой не приказва за имунизационна акция, а хората с хронични болести, тези над 60 години и работещите в лечебните заведения към този момент би следвало да си слагат втора бустерна доза ".

Според проф. Балтов равносметката от седеммесечното ръководство на четворната коалиция в опазването на здравето е трагична.
" Направиха повече пакости, в сравнение с да допринесат с нещо за опазването на здравето. Те приказват, че са вдигнали заплатите на всички работещи в бранша. Направиха това посредством административен напън.

В множеството лечебни заведения оборотът, който се прави от клинични пътеки - от кешови заплащания, е безусловно непълен, с цел да бъдат реализирани обещаните съществени хонорари. Ежемесечно тези лечебни заведения влизат в недостиг. Т. е. желаеме да подвигаме заплатите на всички работещи в бранша, прилагайки административни ограничения, с които задължаваме шефовете на лечебни заведения да създадат нови групови трудови контракти.

От друга страна пък здравната каса споделя, че в случай че шефовете не създадат нови групови трудови контракти, няма да даде новата цена на клиничните пътеки - с 25% нагоре, а ще ги смъкна на 15%. Това докара до едно извънредно неприятно чувство у хората. Едва ли има шеф, който да не желае да вдигне заплатите в лечебното си заведение. Той обаче в този момент ще бъде упрекван от Министерството на здравеопазването, че води до недостиг в болничното заведение си, т. е. че не се оправя добре мениджърски с финансовите потоци.

Това ще докара до огромни проблеми, както в държавните лечебни заведения, по този начин и в по-малките регионални и общински лечебни заведения. И множеството от шефовете го обявиха, тъй като дефицитите порастват и няма по какъв начин да бъде затрупан Фонд " Работна заплата ", който взема повече от 80% от месечния оборот на лечебните заведения. Останалите 20% изобщо не стигат за пазаруване на лекарства, на консумативи, поддръжка и режийни, които непрестанно порастват ", разяснява досегашният народен представител от ГЕРБ-СДС.

По думите му не е изключено това да докара до банкрути и до закриване на лечебни заведения. " Но по-възможно е предислоциране към лечебни заведения, където са съумели да доближат параметрите на нарастване на заплатите. Това ще докара до сериозен дисбаланс в здравната система ", безапелационен е той.

Проф. Балтов уточни още, че сега планът за промяна в Спешната помощ е зациклил, " тъй като цените на строително-ремонтните действия, които би трябвало да се правят, както в огромни лечебни заведения, по този начин и в дребните са доста по-ниски, по отношение на сегашните ".

" Инфлацията е извънредно висока, някои от строителните материали са поскъпнали с над 100%. Не е настоящо към този момент и остойностяването на труда при тези поправки и отпуснатите средства са безусловно незадоволителни към този момент за осъществяването на тези поправки. В " Пирогов ", да вземем за пример се чака към този момент пет години започването на този ремонт. За страдание, компанията която трябваше да го извърши сподели, че на тези стойности тя не може да работи.

Трябва или да се влага поръчката, което надали е допустимо, тъй като това е европейско финансиране. По-скоро би трябвало да се търси съфинансиране, с цел да се изпълнят ремонтните действия. В противоположен случай ще се наложи в края на 2023 година да се върнат извънредно огромна сума пари (бюджетът на плана е близо 164 млн. лева.). Срокът на плана изтича на 24 декември 2023 година Има над 300 обекта, в които би трябвало да се извършат строително-ремонтни действия. Мисля, че няма стартират нито един обект все още. Това значи, че надали ще съумеят до края на идната година ", изясни травматологът.

" Повдигнахме въпроса и министър Асена Сербезова ни увери, че следва актуализация на цените, само че такава не се случи. Тя надали ще се случи и по време на служебното държавно управление, т. е. ще остане извънредно къс период, в случай че пристигна ново държавно управление след изборите в края на 2022 година ", сподели проф. Балтов.

На въпрос ще стане ли по-ефективна незабавната помощ с шестте медицински хеликоптера, за които към този момент има оповестена социална поръчка, той означи: " Това никога не значи, че ще имаме HEMS - система за въздушна здравна помощ. Защото за HEMS с изключение на хеликоптери би трябвало да има и хора, които да обслужват тези хеликоптери, би трябвало да има и личен състав, който да облита с тези хеликоптери, би трябвало да има и личен състав, който да е подготвен по какъв начин да прави здравната активност.

Медицинският екип би трябвало да е доста добре подготвен какво се прави, когато си в хеликоптер, по какъв начин се манипулира един пациент, тъй че аз персонално съм малко песимистично надъхан, че публичната поръчка сама по себе си ще даде резултат. Освен това тази поръчки е орязана и се купуват хеликоптери, които няма да имат опция за нощни полети, няма да имат опция за хвърчене при по-тежки метеорологични условия, т. е. те ще бъдат мощно лимитирани в диапазона и времето за обслужване на тежки пациенти.

Един първокласен хеликоптер надали коства 20 млн. лева, тъй като оборудването, което би трябвало да бъде вложено в него ще качи доста цената му. На площадките за кацане на хеликоптерите би трябвало да чакат подготвени екипи. За тежките пациенти е нужна страхотна логистика както при политане, по този начин и при кацане ".

Проф. Балтов уточни кои лечебни заведения в София разполагат с хеликоптерна площадка: " Има в " Света Анна ", в незавършения корпус на " Света Екатерина " и има заложено място за такава площадка в университетска болница " Лозенец ". Представете си един тежък пациент, в случай че би трябвало да бъде закаран в някоя от другите лечебни заведения... Това значи след кацането на хеликоптера пациентът да се транспортира.

Правили сме го, имало е през годините пациенти, които са транспортирани с хеликоптери, които кацаха на военното летище във Враждебна или на софийското летище и логистиката по превозване до болница е отнемала сред 30 и 40 минути. Този тип превоз не е хеликоптерната незабавна помощ. HEMS значи безусловно 5 минути след кацането на хеликоптера пациентът да бъде вкаран в противошокова зала. Смятам, че с публичната поръчка за шестте хеликоптера се избърза доста.

Правителството " Петков " като че ли искаше да покаже, че ето вижте, ние сме записали в програмата си, че ще има HEMS и го вършим. Логистиката за същинска въздушна помощ обаче не е направена. А за построяването на екипите ще са нужни сред 3 и 5 години. Защото би трябвало време за образование и за развиване на центровете ", безапелационен е проф. Асен Балтов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР