Беновска/Виолета Комитова - интерактивна карта на улиците в София? Комитова: Да! И за парите!

...
проф. арх. Виолета Комитова, кандидат–кмет на София от БВ -
Коментари Харесай

проф. арх. Виолета Комитова, кандидат–кмет на София от БВ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 21.10.2023 г.

Комитова - кандидат за кмет - защо?

“Защо човек с вашата научна кариера, голям опит като творец, решава да се захване с управлението на столицата?” започна разговора Беновска. Комитова отговори, че познава проблемите на града, занимавала се е теоретично и практически с тези теми, преподавател е по архитектура, градоустройство и урбанизъм, а е и прагматик. “Известно е в световната практика, че кметовете не са конвенционални политици. Имаме успешни кметове от всички цветове и партийната принадлежност на кмета не е важна, а са важни неговите умения, познанията за градската среда и да бъде задължително прагматик. В кметската работа се изисква и да си демократ, в града се събираме доброволно да живеем и работим, а жените са естествени демократи” заяви Комитова.

Връзка с гражданите

Беновска коментира, че площадът е центърът, душата на града и попита кандидат-кметът къде ще е развива тази душа на града, както и просветителската и управленческата дейност с хората, тъй като обикновено всички властелини накрая се затварят зад стените на административната сграда и са трудно достъпни. Комитова потвърди, че има много разкъсана връзка между политиците, кметската управа и гражданите. “Тази връзка е част от демократичната същност на града. Ако управлявам София, ще управлявам с повече гражданско присъствие. Многократно говоря за електронна демокрация, която ще въведа в районите - да си определят един приоритет за строителство” заяви Комитова. Беновска отбеляза, че папа Франциск сам се обажда по телефона на гражданите, за да говори с тях за проблемите. Комитова сподели, че като регионален министър е имала много срещи с хора по жалби и искания и се е старала да решава колкото може повече проблеми. По отношение на преподавателската си дейност заяви, че е насочена към това знанията и уменията да ги разпространява сред младите и всички, които ги уважават.

Демокрация, прозрачност и ефективност в управлението

Беновска отбеляза, че всички кандидат-кметове въртят едни и същи плочи - улици, канализация, водата, детските градини, транспорт, мръсният въздух, презастрояване и т.н.. Комитова заяви, че управлението на града се състои от много процеси, а това са конкретни задачи, които трябва да се изпълнят, за да се подобри средата за живот и работа. “Управлението на града трябва да е демократично, защото сега имаше признаци на псевдодемокрация. Трябва да бъде прозрачно. В момента е непрозрачно, гражданите го знаят и също така трябва да бъде ефективно, защото имаме в много сфери на града неефективно управление. Прозрачно означава всички обществени поръчки, които се правят през процедури, със задания за определени фирми, да излязат от зоната на здрача, да бъдат достъпни за обществото, за да има повече граждански контрол и тогава съм сигурна, че няма да има ремонт на ремонта” отбеляза Комитова. Тя заяви, че ще настоява за публичен регистър на общинската собственост - всички софиянци да знаят с каква собственост разполагат, защото има още много общинска собственост за приватизиране.

Интерактивна карта на пътищата

Беновска сподели, че в екипа ѝ има хора, които правят интерактивни карти и имат идея да направят интерактивна карта на пътищата. Разговаряли са с Гроздан Караджов, с Иван Шишков, сега с Андрей Цеков и всички прегръщат идеята, но когато се стигне до момента за взимане на цялата информация за обществените поръчки, всички отича. Водещата попита Комитова дали може да поеме този обществен ангажимент да се вкара в една интерактивна карта цялата инфраструктура на София, за да е достъпно за всеки гражданин тази информация. Комитова потвърди и каза, че има съвпадение на идеите, без това да е коментирано предварително. Тя подчерта, че настоява всеки пътен строеж да има табела, докато се изпълни строежът, за да се знае коя фирма изпълнява, кой осъществява надзор, кога приключва и колко години е гаранционният срок, за да се знае на кого трябва да се обадиш, ако има проблем и за да може чрез граждански контрол да се подобрят тези процеси, за които се плаща с данъци.

Общинският съвет - заседания на живо; Бюджетът на районните кметове

Беновска попита Комитова дали се кани да промени нещо в общинския съвет, в общината. Комитова заяви, че ще налага политики за прозрачност - вече е прието заседанията на общинския съвет да се излъчват по медиите. Беновска подчерта, че 4 години се бори с този въпрос, но се още остава борбата за излъчване на живо на комисиите. Комитова благодари на Беновска, че е работила по този въпрос и коментира, че партиите са се похвалиха, че са го приели, но на следващия ден тайно са гласували решения в парламента. “Това лицемерие трябва да престане - или ще оповестяваме всичко, което се прави в държавата в публичен ресурс, или ще вървим в тази непрозрачност, от която всички страдаме” подчерта Комитова. Тя коментира, че неефективно е бюджет от 600 милиона за строителство, които се разпределят към районните кметове и към 31 юли се получават следното - кметът на район “Слатина” иска 1,4 млн средства, дадени са му, но той е усвоил само 4 % и е очевидно, че до края на годината няма да се оползотворят 100 %, кметът на “Сердика” - 2,5 млн, усвоени 16 %, “Младост” 5 млн, усвоени 25 %. “Тези пари са обещани, планирани, след това не знам къде отиват... не се справяме с обещаната предварително програма. Първо - даваме парите за някакви строежи, след това се чудим защо не се изпълняват - няма подготвен инвестиционен проект с разрешение за строеж. Първо се разработват проектите с разрешение за строеж и когато са готови търговете за обществени поръчки - тогава даваме парите, защото трябва да се прави бавно проектиране и бързо строителство” коментира Комитова. Беновска я попита дали е готова за ревизия, а арх. Комитова потвърди и заяви, че ще се провери всичко по документите и ще се види къде е проблемът.

Беновска отбеляза, че “Български възход” е нова партия от 1 година и попита Комитова дали ще вкарат общински съветници в СОС. Комитова бе категорична, че ще имат съветници не само в СОС, а и в други градове на България. “Пожелавам ви да станете кмет, но ако не станете - ще бъдете ли общински съветник?” попита Беновска. Комитова отговори, че е водач на листата и ще говори на колкото се може повече места за тези проблеми, за да може да се подобри управлението не за да влезе някой в затвора, а за да се подобрят механизмите на общуване с гражданите, да има прозрачност, ефективност, планиране и ред.

Беновска пожела успех на арх. Комитова на изборите на 29-ти октомври и отбеляза, че се говори за евентуален балотаж и затова разговорът остава с продължение. Комитова подчерта, че ще изпълни всичко, което е обещала.

Така завърши разговорът между проф. арх. Виолета Комитова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 21-ви октомври 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР